Ο Έλον Μασκ μηνύθηκε για αθέμιτο πλουτισμό με το σύστημα της πυραμίδας (vid)

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  | Ενημ. 17/6/2022, 01:20

Posted by Youmagazine Staff

 

Έλον Μασκ μηνύθηκε για αθέμιτο πλουτισμό ύψους 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του συστήματος της «πυραμίδας».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μηνύθηκε για αθέμιτο πλουτισμό. Image: Reuters / Leonhard Foeger

v

Ο ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ της τεχνολογίας Έλον Μασκ μηνύθηκε για 258 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν Αμερικανό πολίτη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (με περιουσία άνω των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και οι εταιρείες του «εμπλέκονται σε ένα σύστημα πυραμίδας μέσω του κρυπτονομίσματος Dogecoin».

Το κρυπτονόμισμα Dogecoin (“ντόζκοϊν”, κωδικός: DOGE, σύμβολο: Ɖ και D), προέρχεται από το Litecoin (το οποίο προέρχεται από το Bitcoin) και διαθέτει ως σύμβολό του έναν σκύλο ράτσας “Shiba Inu”. Παρουσιάστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 και δημιουργήθηκε αρχικά ως ανέκδοτο.

Κυκλοφόρησαν στην αγορά συνολικά 100 δισεκατομμύρια τέτοια νομίσματα μέχρι το τέλος του 2014. Στην συνέχεια θα παράγονταν 5,2 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που σήμερα υπάρχουν λίγες εμπορικές εφαρμογές για το συγκεκριμένο νόμισμα, πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δίνουν φιλοδωρήματα ο ένας στον άλλο με Dogecoin. Το Dogecoin συσχετίζεται με το σύνθημα του Μασκ “Στο φεγγάρι!” (“To the moon!”).

Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Κάτω Μανχάταν, ο ενάγων, Κιθ Τζόνσον (Keith Johnson), κατηγορεί τον Mασκ καθώς και την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, και την εταιρεία διαστημικού τουρισμού SpaceX για απάτη με το σύστημα της «πυραμίδας».

Ο Τζόνσον, πολίτης των ΗΠΑ, ζητά αποζημίωση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν τριπλασιασμένες αποζημιώσεις 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ζημίες που προκλήθηκαν από τη διαπραγμάτευση του Dogecoin από το 2019. Παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν χάσει χρήματα επενδύοντας σε Dogecoin.

Η αγωγή απαιτεί επίσης από τους Mασκ, Tesla και SpaceX να σταματήσουν να προωθούν το Dogecoin.
ν

Ο Έλον Μασκ και οι εταιρείες του κατηγορούνται για πλουτισμό με το σύστημα της κρυπτοπυραμίδας μέσω του Dogecoin (κέντρο). Image: YouTube

v

Το «σχήμα Πόντσι»

Το σύστημα της πυραμίδας είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως σχήμα Πόντσι – από το όνομα του απατεώνα χρηματιστή Τσαρλς Πόντσι που πέθανε στη φυλακή.

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.

Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται τα θύματα-επενδυτές είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση –άρα και πιο ελκυστική η επένδυση– τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος Πόντσι.
ν

ν

Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ο Έλον Μασκ έχει «κατευθύνει» την αγορά των κρυπτονομισμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρασύροντας πολλούς αγοραστές.

Αλλά ενώ όλοι ήλπιζαν ότι θα γίνουν πλούσιοι, η αγορά των κρυπτονομισμάτων άρχισε να καταρρέει, σημάδι ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Η εταιρεία Coinbase ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 18% του προσωπικού της, προειδοποιώντας για επικείμενη ύφεση και για «κρυπτο-χειμωνιά», καθώς η αγορά έχει υποστεί ένα μεγάλο κραχ που εξανεμίζει τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία του Bitcoin, του Ethereum και των άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

Το Bitcoin από τα σχεδόν 70.000 δολάρια έπεσε κάτω από τα 21.000 –πλησιάζοντας τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020, πέφτοντας σχεδόν κατά 70% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο του 2021 ή 67.802 δολάρια– ενώ η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τα 3 τρισεκατομμύρια της υψηλότερης αξίας της, σύμφωνα με το CoinMarketCap.

Όσον αφορά το Dogecoin, την Πέμπτη ένα Dogecoin άξιζε μόλις 6 σεντς ‒ πολύ μακριά από το υψηλό όλων των εποχών των 74 σεντς τον Μάιο του 2021.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που έχασαν οι επενδυτές δεν εξαφανίστηκαν, αλλά κάποιος τα τσέπωσε και αυτός ο κάποιος είναι –σύμφωνα με την καταγγελία‒ ο Έλον Μασκ.

Με απλά λόγια, δημιουργείς ένα κρυπτονόμισμα με προσδοκίες, οι αφελείς επενδύουν σε αυτό τα χρήματά τους και εσύ τα βάζεις στην τσέπη σου.

Κάπως έτσι γίνεσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Μαζεύεις τα λεφτά που δίνουν οι αφελείς (επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα), νομίζοντας ότι θα γίνουν γρήγορα πλούσιοι.
ν

Elon Musk Facing $258 Billion Lawsuit Over Alleged Dogecoin Pyramid Scheme | NBC
v

ν

 


Translate this post