Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η τραγωδία της Ελλάδας

Κατηγορία Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και στη λάθος διαχείριση του μεταναστευτικού αναφέρεται με άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

ΣΤΗΝ απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, περί δήθεν βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και στην κακή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.
Στο άρθρο της η FAZ συνδέει την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου με το πόσο σημαντικό είναι να μην αφεθεί στη τύχη της μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ν

Τέταρτο Μνημόνιο

Ειδικότερα, στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η FAZ με τίτλο «Τα όρια και τα σύνορα της Ελλάδας» αναφέρει πως «η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των πιστώσεων προς την Ελλάδα για μια δεκαετία αποτελεί de facto ένα Τέταρτο Μνημόνιο».
«Στο τέλος αυτού του τέταρτου ανεπίσημου προγράμματος, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα και πέμπτο: είτε υπό τη μορφή επιπλέον επιμήκυνσης είτε υπό τη μορφή ενός κουρέματος. Αυτό είναι το τίμημα που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στην Ευρωζώνη για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ», γράφει η εφημερίδα.
ν

Η τραγωδία της Ελλάδας

Σε μια κανονική χώρα, οι φόροι των πολιτών πηγαίνουν για τη δημιουργία νέων έργων, τη συντήρηση των υποδομών και για την παροχή των απαραίτητων αγαθών που ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως είναι οι συγκοινωνίες, η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια, χωρίς να παραβλέπεται η εθνική άμυνα.
Στην Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν των φόρων που συγκεντρώνει ετησίως το κράτος πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους. Από το ποσό αυτό, σχεδόν το 90% καταλήγει στα γερμανικά ταμεία.
Για να εξυπηρετηθούν οριακά οι ανάγκες του κράτους, οι Ευρωπαίοι δανείζουν στη χώρα τα ποσά που απαιτούνται, με τόκο φυσικά, και αυτό αυξάνει ξανά το χρέος, που έτσι δεν μπορεί να μειωθεί ποτέ.
Το ίδιο θα συνέβαινε και εάν η Ελλάδα έβγαινε στις «αγορές».
Το αποτέλεσμα είναι να μην λειτουργεί στην Ελλάδα τίποτε σωστά: ούτε ο δημόσιος τομέας ούτε ο ιδιωτικός.
Η λύση θα ήταν, όπως γράφει η FAZ, να δοθεί στην Ελλάδα μια βοήθεια δισεκατομμυρίων ώστε να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.
«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων», γράφει η γερμανική εφημερίδα και καταλήγει:
«Όποιος δεν διαμορφώνει την εικόνα που έχει για τον κόσμο που τον περιβάλλει μέσα από ταμπέλες excel και αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους, διαπιστώνει ότι υπάρχουν παράλληλα πλήθος πολιτικά επιχειρήματα υπέρ του να μην αφεθεί στην τύχη της αυτή η χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
ν

Οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου δεν κάνουν
σωστά τη δουλειά τους

«Η μαζική μετανάστευση κυρίως μουσουλμάνων προς την Ευρώπη το 2015 ξεκίνησε πρωτίστως από την Ελλάδα. Αν η Ευρώπη δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή των κλειστών συνόρων, οφείλει να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα στην Ελλάδα, αλλά και από κοινού με την Ελλάδα. Η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα απέδιδε περισσότερο αν οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ή τουλάχιστον δέχονταν τη βοήθεια που τους προσφέρεται», γράφει δηκτικά η γερμανική FAZ και προσθέτει:
«Σήμερα όμως οι ελληνικές αρχές διοχετεύουν εν τέλει τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Από εκεί οι πρόσφυγες αναχωρούν για την δυτική Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους αιτήσεις ασύλου να σκονίζονται στα ράφια των ελληνικών υπηρεσιών». 
Στη συνέχεια η FAZ τονίζει ότι «στην πράξη οι αρμόδιες αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία ελάχιστους μόνο πρόσφυγες χωρίς δικαίωμα ασύλου, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα». 
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στην ελληνική κυβέρνηση ότι η μαζική μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα μόνο της δυτικής Ευρώπης, αλλά ενδέχεται να πλήξει και την Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αν εφάρμοζε πλήρως την προσφυγική συμφωνία. Μέχρι σήμερα όμως αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί στην Αθήνα», καταλήγει το δημοσίευμα. 
ν

Πηγή: Deutsche Welle

 


Translate this post