Tranq dope: To «ναρκωτικό των ζόμπι» κάνει ήδη θραύση στις ΗΠΑ (vid)

Κατηγορία NEWS, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  | Ενημ. 23/2/2023 03:14, 03:50

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν και κάνει το δέρμα να σαπίζει, μετατρέποντας τους ανθρώπους σε ζόμπι, το νέο ναρκωτικό εξαπλώνεται ταχύτατα μεταξύ των απελπισμένων χρηστών.

Προσοχή! Το άρθρο περιέχει εικόνες που μπορεί να σας αναστατώσουν.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά “Tales of the Walking Dead”. Image: AMC

v

ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ στις ΗΠΑ κάνει θραύση και εξαπλώνεται ταχύτατα, με τους χρήστες να το προτιμούν έναντι των υπολοίπων (κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, φαιντανύλη κ.ά.), παρ’ όλο που σε στέλνει άναυλα στον Χάρο. Αλλά τι αξίζει μια ζωή χωρίς κίνδυνο;

Το όνομα του νέου ναρκωτικού “Tranq Dope”. Το Tranq βγαίνει από τη γαλλική λέξη tranquil που σημαίνει «ηρεμία», από την οποία προέρχεται η αγγλική tranquillity = γαλήνη, ειρήνη, χωρίς καμία ανησυχία.

Το νέο ναρκωτικό περιέχει ξυλαζίνη (Xylazine), έναν αλφα2-αδρενεργικό αγωνιστή, που χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει τα ζώα (βοοειδή, άλογα, σκύλους και γάτες), όταν πρόκειται να υποστούν μια μεγάλης διάρκειας και ιδιαίτερα επώδυνη εγχείριση.

Είναι ένα ισχυρό ηρεμιστικό, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την πρόκληση μυοχάλασης και αναλγησίας.

Γιατί όμως πρέπει να το απολαμβάνουν μόνο τα ζώα και όχι και οι άνθρωποι;

Το ναρκωτικό των ζόμπι

Ωστόσο, το «ναρκωτικό ζόμπι», όπως είναι ευρύτατα γνωστό, έχει μια παρενέργεια: κάνει το δέρμα του χρήστη να σαπίζει και να πέφτει, όπως στη λέπρα.

Στα κτηνιατρεία υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις:

Να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα, τους οφθαλμούς ή τους βλεννογόνους. 

Το σημείο του δέρματος, που ήρθε σε επαφή με το φάρμακο, να ξεπλένεται αμέσως με άφθονο νερό. 

Να απομακρύνονται τα ρούχα, τα οποία έχουν λερωθεί από το φάρμακο, όταν έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα. 

Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ή τυχαίας αυτό-ένεσης, να ζητηθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια.
ν

Το «ναρκωτικό των ζόμπι», όπως είναι ευρύτατα γνωστό, έχει μια παρενέργεια: κάνει το δέρμα του χρήστη να σαπίζει και να πέφτει, όπως στη λέπρα. Πηγή: Pixabay
v

Με κόκκινο χρώμα οι πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες έχουν πεθάνει άτομα από τη χρήση του Tranq Dope (ξυλαζίνη ανάμεικτη με φαιντανύλη). Το νέο ναρκωτικό κυκλοφορεί σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ. Πηγή: Daily Mail
v

Γνωστό και ως «ναρκωτικό του δρόμου», το Tranq Dope είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των φτωχών και των απελπισμένων. Πηγή: Kaiser Health News
ν

Η ουσία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια πριν μεταναστεύσει δυτικά στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, χρησιμοποιήθηκε για την κοπή ηρωίνης, αλλά, πιο πρόσφατα, ανακαλύφθηκε αναμειγμένη με φαιντανύλη και άλλα ναρκωτικά, αναφέρουν οι New York Times.

Ενώ έχει εγκριθεί για κτηνιατρική χρήση, η ξυλαζίνη, ένα μη οπιοειδές, δεν είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και όσοι κάνουν υπερβολική δόση του φαρμάκου δεν ανταποκρίνονται στη ναλοξόνη ή το «Narcan», την πιο κοινή θεραπεία αντιστροφής της υπερβολικής δόσης.
ν

Το νέο ναρκωτικό μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Εικόνα άστεγης στο Κένσιγκτον της Φιλαδέλφειας (ΗΠΑ). Image: Supplied
ν

Η ξυλαζίνη προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με τα ισχυρά ηρεμιστικά. Image: Supplied
ν

Η ουσία ξυλαζίνη, που γέννησε το σκληρό ναρκωτικό “τρανκ” προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των ισχυρών ηρεμιστικών, όπως υπερβολική υπνηλία και αναπνευστική καταστολή, βραδυκαρδία ή και αρρυθμία, καθώς και υπεργλυκαιμία  και πολυουρία, ενώ είναι καταστροφικό για τις έγκυες γυναίκες, καθώς προκαλεί πρόωρο τοκετό.

Εκτός από αυτά επηρεάζει τα οστά, τους ιστούς και το δέρμα, προκαλώντας έλκη, όπως η ψωρίαση, τα οποία μπορεί να γίνουν σοβαρά και να εξαπλωθούν γρήγορα με την επανειλημμένη χρήση. Τα ψυχρά έλκη, με φουσκάλες που γίνονται κρούστα και νεκρώνουν το δέρμα, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό του μέλους εάν αφεθούν χωρίς άμεση θεραπεία.
ν

Η Brooke Peder ακρωτηριάστηκε στο πόδι μετά από λοίμωξη που τρύπησε το οστό. Ελπίζει τώρα να σώσει το χέρι της, αν και συνεχίζει να κάνει ενέσεις «ηρεμίας». Image: Hilary Swift για τους New York Times

v

Ο μεγάλος ναρκέμπορος: η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί τα ναρκωτικά στον αμερικανικό λαό, προκειμένου μεγάλο κομμάτι του να είναι σε καταστολή και να μην κάνει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ή να έχει απαιτήσεις για δουλειά, καλύτερες αμοιβές, ελευθερίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.

Η πρώτη εφαρμογή των ναρκωτικών στον πληθυσμό των ΗΠΑ έγινε στο κίνημα των χίπις ή «παιδιά των λουλουδιών» στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Τότε το αγαπημένο ναρκωτικό ήταν το LSD, από το οποίο για να «κατέβεις» έπρεπε να κάνεις ένεση ηρωίνης.

Πάρα πολλοί νέοι τότε αχρηστεύτηκαν και έχασαν την επαναστατικότητά τους, είτε παθαίνοντας είτε χάνοντας τα λογικά τους και γινόμενοι σαν φυτά, με αποτέλεσμα το κίνημα των παιδιών των λουλουδιών να κατασταλεί και να πεθάνει.

Ακολούθησαν η κοκαΐνη, το ναρκωτικό των πλουσίων και διασήμων, καθώς και η περίφημη «έκσταση» για τη νεολαία.

Η μεθυλαμίνη ή crystal Meth έγινε γνωστή από την τηλεοπτική σειρά “Breaking Bad”. Υπήρξαν κι άλλοι τύποι ναρκωτικών, το καθένα πιο ολέθριο από το προηγούμενο.

Σταθερή μέχρι σήμερα παραμένει η χρήση της ινδικής κάνναβης, με τα δύο παράγωγά της, το χασίς (φούντα) και τη μαριχουάνα. Επειδή είναι κατασταλτική, οι κυβερνήσεις όλων των δυτικών χωρών την έχουν σχεδόν νομιμοποιήσει με τη μορφή της «ιατρικής κάνναβης».

Το όπιο του λαού

Σήμερα στις δυτικές χώρες το βρίσκει κανείς σε καταστήματα, ακόμα και σε φούρνους, με τη μορφή διαφόρων παρασκευασμάτων, ενώ ως καπνός διανέμεται και από μεγάλες εταιρείες με delivery, με τα μηχανάκια των ντελιβεράδων να μεταφέρουν στο κατώφλι σου το δημοφιλές –και φτηνό‒ ναρκωτικό του λαού.

Στόχος όλων των προοδευτικών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων είναι η καταστολή του λαού, ώστε να μην διαμαρτύρεται για την ανέχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τις κακές υπηρεσίες του δημοσίου, τους χαμηλούς μισθούς, τις πετσοκομμένες συντάξεις, τη διαφθορά των κρατικών παραγόντων κ.ά.
ν

«Είναι πια πολύ αργά για τη Φιλαδέλφεια», αναφέρουν τα social media. Πηγή: Twitter.
ν

Το θέαμα αυτό θα γίνει πιο συχνό στις πόλεις με το «ναρκωτικό των ζόμπι». Πηγή: Twitter.
ν

Τα άτομα που είναι συνηθισμένα στη χρήση ουσιών και γαντζώνονται στο ναρκωτικό των ζόμπι για να ζήσουν κάτι νέο, λένε ότι η καινούρια ουσία σκοτώνει «κάθε είδους χαρά» που συνεπάγεται η ανύψωση.

«Το Tranq ουσιαστικά ζομποποιεί τα σώματα των ανθρώπων», είπε ο Sam, 28 ετών, στο Sky News UK.

Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι 2.668 Νεοϋορκέζοι πέθαναν από υπερβολική δόση το 2021.
ν

Το νέο ναρκωτικό προκαλεί έλκη και άλλες τρομερές δερματικές παθήσεις. Πηγή: Sky News UK.
ν

Τα χέρια ενός χρήστη σαπίζουν. Image: Supplied
ν

Ο θανατηφόρος συνδυασμός ξυλαζίνης και φαιντανύλης είναι που καθιστά το νέο ναρκωτικό τόσο ελκυστικό.

Σύμφωνα με τον δρα Gary Tsai, διευθυντή πρόληψης και ελέγχου ναρκωτικών ουσιών στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες «βρισκόμαστε ήδη στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης υπερβολικών δόσεων (overdoses) στην ιστορία των ΗΠΑ, σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο». 

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο με το ‘Tranq Dope’ στο YouTube – εδώ.
ν

v

 


Translate this post