Ανδρέας Τσάκαλης – Ένας αφανής ήρωας του πνεύματος έφυγε από τη ζωή

Κατηγορία MAGAZINE, Πρόσωπα

AD MEMORIAM  | Ενημ. 4/2/2023 05:53 | Ενημ. 15/2/2023 17:17

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Ανδρέας Τσάκαλης, χαλκέντερος μεταφραστής άνω των 200 βιβλίων εσωτερικής φιλοσοφίας.

“The Edge of Reality”. Σχέδιο με μελάνι του Γκάο Ξινγκγιάν (Gao Xingjian). Πηγή: YouTube

v

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ της Ελλάδας φτώχυνε μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Τσάκαλη, χαλκέντερου μεταφραστή άνω των 200 βιβλίων εσωτερικής φιλοσοφίας. Και παρ’ όλο που ήταν ένας άνθρωπος που δεν αγαπούσε τη δημοσιότητα, θεωρώ ελάχιστο φόρο τιμής αυτό το μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του.

Ο Ανδρέας Τσάκαλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα τον Δεκέμβριο του 1940, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον πατέρα του έμαθε την τέχνη της βοτανοθεραπείας. Ανήσυχο πνεύμα, μπήκε με υποτροφία ως εξαιρετικό ταλέντο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά εκείνο που τον κέρδισε τελικά ήταν η εσωτερική φιλοσοφία, της οποίας υπήρξε βαθύς γνώστης και δάσκαλος.

Μαζί με τη σύντροφο και σύζυγό του Αναστασία Νάνου, μετέφρασαν μια πλειάδα βιβλίων με θέματα αυτοβοήθειας, ανατολικής φιλοσοφίας, εσωτερισμού, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, Φενγκ Σούι κτλ., ενώ παράλληλα συνέθεσαν πολλά λεξικά, όπως το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Εσωτερικής Φιλοσοφίας, το λεξικό απόκρυφων όρων Βίβλος Αποκρυφισμού της Έλενας Μπλαβάτσκυ και άλλα. Μεταξύ αυτών βρίσκει κάποιος βιβλία πάνω στην Αστρολογία, τον Νεοπλατωνισμό, τον Ορφισμό, την ελληνική και αιγυπτιακή μυθολογία, το Ταό τε Κινγκ, την παραψυχολογία, τον Κάρλος Καστανέντα, την αστρική προβολή, τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό, τον σουφισμό, τις πολεμικές τέχνες, το Ζεν και πλήθος άλλων σχετικών θεμάτων.

Μέρος της πλούσιας εργογραφίας του Ανδρέα Τσάκαλη μπορεί κανείς να βρει στο site της βιβλιοnet, με τη διαφορά ότι ο συντάκτης του καταλόγου τον συγχέει με τον πεζογράφο Αντρέα Τσάκαλη που γεννήθηκε το 1937 στη Θεσσαλονίκη και μετανάστευσε νέος πρώτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Σουηδία, Τσεχοσλοβακία) και αργότερα στην Αμερική.

Κατάλογος των μεταφράσεών του υπάρχει επίσης στη διεύθυνση osdelnet.

Ο εντόπιος Ανδρέας Τσάκαλης ήταν ο πρώτος που μετέφρασε στα ελληνικά το 1978 το Βιβλίο των Αλλαγών ή Ι Τσινγκ, το οποίο έφερε στη Δύση ο κορυφαίος σινολόγος Ρίχαρντ Βίλχελμ και σχολίασε ο Καρλ Γιουνγκ.

Ο κατάλογος των εκδοτικών οίκων με τους οποίους συνεργάστηκε είναι μεγάλος και δύσκολα μπορεί να τους θυμηθεί κάποιος όλους: Πύρινος Κόσμος, Κέδρος, Dharma, Αιώνιος Ηνίοχος, Ωρίων, Διόπτρα, Κονιδάρης, Spartan, Ιάμβλιχος, Τηλορήτης, Αναγνώστης κ.ά. Κάποιες μεταφράσεις του κυκλοφορούν με το ψευδώνυμο Ανδρέας Λυμπερόπουλος.

Άρθρα του Ανδρέα Τσάκαλη μπορείτε να βρείτε στο Youmagazine, στον τομέα MYSTIC VIEW > OPEN MIND και στους υποτομείς “Διπλός Ορίζοντας” και “Έβδομη Πύλη”.

Η τελευταία δουλειά του Ανδρέα Τσάκαλη με θέμα τον Πυθαγόρα, θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη από τις εκδόσεις Dharma.

Το 1969, ο Ανδρέας Τσάκαλης συμμετείχε στην ελληνική ταινία “Ο όρκος του νεκρού αδελφού” σε σενάριο και σκηνοθεσία Ηλία Καμπίτη. Η ταινία, σε τρία μέρη, υπάρχει στο YouTube εδώ.
ν

Ο Ανδρέας Τσάκαλης (άκρη δεξιά) στην ταινία “Ο όρκος του νεκρού αδελφού” (1969). Πηγή: YouTube
ν

Ο Ανδρέας Τσάκαλης σε άλλη σκηνή της ταινίας “Ο όρκος του νεκρού αδελφού” που βασίζεται στο Τραγούδι του νεκρού αδελφού. Πηγή: YouTube
ν

Για τον Ανδρέα ισχύει αυτό που έχει ειπωθεί για τον Δημόκριτο και τον Ηράκλειτο, ότι ήταν

«ακριβές οιάκισμα προς στάθμην βίου»,

δηλαδή ήταν «αλάνθαστο πηδάλιο και οδηγός ζωής» όντας και ο ίδιος φιλοσοφημένος. Και όπως ο Ηράκλειτος και ο Ίππασος ο Μεταποντίνος, έτσι κι ο Ανδρέας πίστευε ότι αρχή όλων είναι το πυρ:

«εκ πυρός γαρ τα πάντα γίνεσθαι και εις πυρ πάντα τελευτάν».

Όποιος συναντούσε τον Ανδρέα δεν τον ξεχνούσε ποτέ – τόσο καλός γνώστης ήταν της ανθρώπινης ψυχής. Αρκούσε μια ολιγόωρη συζήτηση μαζί του για να ξαναβρείς τον εαυτό σου και το δρόμο σου, τον οποίο είχες χάσει, ασχολούμενος με τις βιοτικές μέριμνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ στενά μαζί του για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, καθώς ο Ανδρέας μαζί με την Αναστασία ήταν μέλη της συντακτικής επιτροπής που διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό Ανεξήγητο την περίοδο 1984-1998. Σε αυτούς χρωστάει το περιοδικό τη φήμη που απέκτησε εκείνη την εποχή.

Ο Ανδρέας Τσάκαλης πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2023.

Εμείς οι φίλοι σου, σε αποχαιρετούμε Ανδρέα με το παρακάτω μουσικό θέμα του Ιάπωνα συνθέτη Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι. Καλό ταξίδι!
ν


 

Μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο με μουσική στο YouTube – εδώ.

ν

ν

 


Translate this post