Ο θρυλικός ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό έφυγε σε ηλικία 88 ετών (vid)

Κατηγορία Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο θρυλικός ηθοποιός του νέου κύματος του γαλλικού σινεμά Ζαν Πολ Μπελμοντό πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Ο θρύλος του γαλλικού σινεμά Ζαν Πολ Μπελμοντό στην ταινία «Οι διαρρήκτες» (Le Casse), 1971. Πηγή: Columbia

ν

Ο ΣΤΑΡ του γαλλικού νέου κύματος Ζαν Πολ Μπελμοντό (9 Απριλίου 1933 ‒ 6 Σεπτεμβρίου 2021), ίσως πιο γνωστός από τις θρυλικές ταινίες «Ο τρελός Πιερό», «Ο κλέφτης», «Με κομμένη την ανάσα» και «Ο επαγγελματίας», πέθανε σε ηλικία 88 ετών, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο AFP. Τον τελευταίο καιρό ήταν άρρωστος, ενώ το 2001 είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Η μεγάλη αυτή μορφή του γαλλικού σινεμά μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980. Με το παρατσούκλι «Bébel», οι ταινίες του «ωραίου άσχημου» προβλήθηκαν συνολικά πάνω από 130 εκατομμύρια φορές τους κινηματογράφους.

Η καριέρα του άρχισε όταν πρωταγωνίστησε στο φιλμ «Με κομμένη την ανάσα» του Ζαν=Λικ Γκοντάρ. Η ερμηνεία του τον καθιέρωσε την κεντρική φιγούρα του νέου κύματος του γαλλικού κινηματογράφου. Έγινε περισσότερο δημοφιλής για τους ρόλους του σε αστυνομικές ταινίες και θρίλερ, καθώς επίσης και σε ταινίες εποχής με τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Αλαίν Ντελόν. Ήταν γνωστό ότι εκτελούσε ο ίδιος όλες τις επικίνδυνες σκηνές και τα ακροβατικά στις ταινίες του, χωρίς να χρησιμοποιεί κασκαντέρ.
ν

Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 8 Απριλίου 1975 στο Παρίσι, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό έχει ανέβει σε μια στέγη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Τρόμος πάνω απ’ την πόλη» (Peur sur la ville) σε σκηνοθεσία Henri Verneuil. Πηγή: AFP
v

Η υγεία του Μπελμοντό χειροτέρεψε το 2001 όταν υπέστη εγκεφαλικό και εισήχθη σε νοσοκομείο του Παρισιού. Έμεινε μερικώς παράλυτος από το εγκεφαλικό επεισόδιο και χρειάστηκε χρόνος για να ξαναμάθει να καταλαβαίνει, να μιλάει και να περπατάει.

Στη συνέχεια έκανε ένα διάλειμμα από την υποκριτική, αλλά επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη το 2009 με την ταινία «A Man and His Dog». Η ταινία έτυχε κακής αποδοχής από τους κριτικούς. Ο Μπελμοντό αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το έργο, αλλά είπε ότι τον βοήθησε να ξεπεράσει τις επιπτώσεις από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο δικηγόρος του Michel Godest είπε ότι ο ηθοποιός πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι. «Εδώ και καιρό ήταν πολύ κουρασμένος. Πέθανε ήσυχα», πρόσθεσε.
ν

Tribute to French New Wave Actor Jean-Paul Belmondo | Turner Classic Movies
v

v

 


Translate this post