Τακισίμα Μίκα: Η Γιαπωνέζα γυμνάστρια έγινε 92 ετών – Ποιο το μυστικό της (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική, Fitness

FITNESS/WELLBEING

Posted by Youmagazine Staff

 

«Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός» και απόδειξη είναι η Τακισίμα Μίκα, η οποία στα 92 της χρόνια εργάζεται ως γυμνάστρια σε γυμναστήριο!

Η 92χρονη Τακισίμα Μίκα άρχισε να γυμνάζεται στα 65 της χρόνια! Πηγή: YouTube

v

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 90χρονοι μπορούν μόλις και μετά βίας να περπατήσουν, πόσο μάλλον να ασκηθούν, αλλά η 90χρονη Τακισίμα Μίκα (Takishima Mika) από την Ιαπωνία όχι μόνο κάνει καθημερινά γυμναστική και ασκείται, αλλά εργάζεται και ως γυμνάστρια σε γυμναστήριο!

Για τους περισσότερους από εμάς, το «η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός» είναι ένα κλισέ, αλλά άνθρωποι όπως η Τακισίμα Μίκα, γνωστή και ως “Takimika”, το έχουν κάνει πραγματικότητα. Η συνταξιούχος, ο οποία έγινε 92 ετών στις 15 Ιανουαρίου 2023 (γεννήθηκε το 1931), είναι πιο δραστήρια από τους περισσότερους 20χρονους και πιθανώς περισσότερο fit.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε ηλικία γυμνάστρια στην Ιαπωνία και έχει γίνει μια μικρή διασημότητα στην ασιατική χώρα, τόσο λόγω της εξαιρετικής φυσικής της κατάστασης, όσο και για τη θετική της στάση και το χαμόγελό της. Αλλά η Τακισίμα δεν ήταν πάντα έτσι. Στην πραγματικότητα, η αλλαγή αυτή άρχισε αργά στη ζωή της, όταν ήταν ήδη 65 ετών.

Αιτία ήταν ένα προσβλητικό σχόλιο του συζύγου της για την χοντρή μέση της. Πριν από αυτό δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της σε γυμναστήριο ή μάθημα γυμναστικής οποιασδήποτε φύσης.
ν

Η Τακισίμα άρχισε να γυμνάζεται στα 65 της χρόνια, ύστερα από ένα προσβλητικό σχόλιο του συζύγου της για το πάχος της. Πηγή: YouTube
ν

Παραδέχτηκε ότι το σχόλιο του συζύγου της ήταν αληθινό. Ήταν μητέρα και νοικοκυρά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, και από τη στιγμή που τα παιδιά είχαν φύγει από το σπίτι, αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας ρυζόπιτες.

Είχε παχύνει τόσο πολύ που δεν μπορούσε να σκύψει για να καθαρίσει το μπάνιο της. Έτσι, στα 65 της χρόνια, γράφτηκε σε ένα γυμναστήριο του Τόκιο.

Από χοντρέλω γυμνάστρια

Στην αρχή δυσκολευόταν να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της τάξης της. Πάντως συνέχισε να γυμνάζεται στις πίσω γραμμές και έχασε 15 κιλά. Στη συνέχεια πρόσθεσε στο πρόγραμμα των ασκήσεων την κολύμβηση – και εδώ έπρεπε να μάθει να κολυμπά.

Στα 79 της χρόνια, προσέλαβε έναν προσωπικό γυμναστή για ατομικά μαθήματα. Μια μέρα, ο προπονητής της τη ρώτησε αν μπορούσε να τον αντικαταστήσει σε ένα μάθημα γυμναστικής. Έτσι, η Τακισίμα έγινε δασκάλα γυμναστικής. Ήταν ήδη 87 ετών.
ν

Στα 92 της χρόνια, η δασκάλα γυμναστικής Τακισίμα Μίκα παραμένει δυνατή και υγιής. Πηγή: YouTube
ν

Η Τακιμίκα άρχισε να παραδίσει μαθήματα σε γυμναστήρια και γηροκομεία του Τόκιο. Πραγματοποίησε επίσης μια περιοδεία στους 47 νομούς της Ιαπωνίας για να εμπνεύσει τους ηλικιωμένους να ασχοληθούν με τη γυμναστική. Από την πανδημία και μετά, φιλοξενεί ένα μηνιαίο διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής.

Στα 90 της χρόνια άρχισε να μαθαίνει αγγλικά.

Το πρόγραμμα της Τακιμίκα

Το καθημερινό πρόγραμμα της γιαπωνέζας γυμνάστριας θα δυσκόλευε ακόμη και νεώτερους. Περιλαμβάνει περίπου 5 ώρες προπόνησης κάθε μέρα. Ξεκινά με βάδην (4 χιλιόμετρα) στις 4:00 το πρωί, τζόκινγκ (3 χιλιόμετρα) και ένα χιλιόμετρο βάδισμα προς τα πίσω. Αυτό το μέρος του προγράμματος διαρκεί περίπου 2 ώρες και δεν πραγματοποιείται τις βροχερές μέρες.

Στη συνέχεια, κάνει στο σπίτι μερικές διατάσεις και τρεις ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα συνεχίζει με διατάσεις ή προπόνηση με βάρη. Η διδασκαλία γίνεται το απόγευμα.

Μάλιστα μια μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών την προσέλαβε ως μοντέλο για τα παπούτσια και τα ρούχα που κατασκευάζει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και εσείς τις ασκήσεις stretching που κάνει η Τακιμίκα, διαρκείας 20 λεπτών.
ν

ν

Πρακτικές συμβουλές

«Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός». Με αυτή τη δήλωση η Τακιμίκα ξεκινά τη διδασκαλία της.

«Το να βάζεις σαφείς στόχους και να επιμένεις, είναι το κλειδί για να γίνουν οι ασκήσεις ρουτίνα». Μόλις έχασε 15 κιλά, έβαλε στόχο να αποκτήσει σφικτούς γλουτούς. Κατόπιν επικεντρώθηκε στο να έχει φαρδιούς ώμους και λεπτή μέση κ.ο.κ.

«Μην πιέζεσαι, αλλά μην τα παρατάς».

«Μείνε συγκεντρωμένος». Η Τακιμίκα κάνει διατάσεις και ασκήσεις χωρίς μουσική για να μπορεί να είναι συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει.

«Όσον αφορά το φαγητό, ακολούθησε το ένστικτό σου και μην στερείσαι». Η Τακιμίκα παίρνει ένα ισορροπημένο και πλούσιο πρωινό, τρώει λίγο το μεσημέρι (μια μπανάνα κι ένα ποτήρι γάλα με προβιοτικά) για να αποφύγει την υπνηλία, ενώ το βράδυ απολαμβάνει ένα πλούσιο δείπνο με ένα ή δύο ποτήρια κρασί. Αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Πέφτει για ύπνο στις 11:00 το βράδυ και ξυπνά γύρω στις 3:00 το πρωί.
ν

Takishima Mika (92 years old). Secrets of a fitness trainer from Japan
ν

ν

 


Translate this post