Να είσαι εξήντα ετών, αλλά να μοιάζεις με είκοσι (vid)

Κατηγορία Μακροβιοτική, Γυναίκα

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η γήρανση μοιάζει με γάμο που καταρρέει. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί το ρολόι να γυρίσει πίσω, λένε οι ερευνητές.

Κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο γερνάμε. Η διαδικασία όμως της φθοράς μπορεί να επιβραδυνθεί. Image: Supplied

ν

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της γήρανσης είναι ένας προοδευτικός εφιάλτης, καθώς δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην υγεία. Μπορεί αυτή η διαδικασία να αντιστραφεί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί τη σταδιακή γήρανση των έμβιων όντων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν οφείλεται στο πέρασμα του χρόνου. Έχοντας αυτό υπόψη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ανακάλυψαν μια μέθοδο κατά την οποία μπορεί να είσαι εξήντα ετών αλλά να μοιάζεις με είκοσι.

Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι ορισμένα γεγονότα σε μοριακό επίπεδο διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ του πυρήνα του κυττάρου και των μιτοχονδρίων – την πηγή ενέργειας του κυττάρου. Η διακοπή αυτής της επικοινωνίας είναι η κυριότερη αιτία της γήρανσης του πληθυσμού.

«Η διαδικασία της γήρανσης που ανακαλύψαμε μοιάζει πολύ με ένα παντρεμένο ζευγάρι – όταν είναι νέοι επικοινωνούν μεταξύ τους καλά, αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς ζουν μαζί πολύ καιρό, το ενδιαφέρον μειώνεται και η επικοινωνία καταρρέει», λέει ο επικεφαλής της έρευνας βιολόγος Ντέιβιντ Σινκλέρ, του τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Αλλά, όπως και με το γάμο, η αποκατάσταση των γραμμών επικοινωνίας, στην προκειμένη περίπτωση μεταξύ των κυττάρων, μπορεί να δράσει επανορθωτικά.

Η διακοπή της επικοινωνίας προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται NAD (Nicotinamide adenine dinucleotide), ένα ένζυμο που βρίσκεται στα κύτταρα και σχετίζεται με το μεταβολισμό. Η δράση αυτού του ενζύμου μειώνεται με την ηλικία.

Μέχρι τώρα, οι μόνοι γνωστοί τρόποι επιβράδυνσης της μείωσης ήταν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και η τακτική άσκηση.
ν

Η ηθοποιός Κάθριν Χίκλαντ στις φωτογραφίες είναι 62 ετών. Πηγή: YouTube
ν

Η αντίσταση στην ινσουλίνη

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε ποντίκια μια χημική ένωση η οποία μιμείται τα οφέλη της δίαιτας και της άσκησης. Σε δύο ηλικιωμένα ποντίκια, η χημική ένωση συνέβαλε στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της φλεγμονής, καθιστώντας τα μικρά τρωκτικά σχεδόν τόσο υγιή, όπως τα ποντίκια που ήταν μόλις έξι μηνών.

«Είναι σαν να είσαι 60 ετών, αλλά να έχεις υγεία και εμφάνιση εικοσάρη», δήλωσε ο Σινκλέρ.

Το όλο θέμα σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή την αναποτελεσματική χρήσης της. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εκφράζει την ανικανότητα των κυττάρων να προσλάβουν την εκκρινόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη – τη βασικότερη, κατά γενική ομολογία, ορμόνη η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Κατ’ επέκταση, ένας οργανισμός με αντίσταση στην ινσουλίνη, αδυνατεί να μεταβολίσει το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που προσλαμβάνει με τη διατροφή.

Οι αιτίες που προκαλούν αυτή την ανικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί στην φυσιολογική κατά τα άλλα διαδικασία μεταβολισμού των υδατανθράκων είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών αλλά και των περιβαλλοντικών καταστάσεων. Η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες.

Δηλαδή τα λιποκύτταρα παράγουν ουσίες οι οποίες δυσχεραίνουν την πρόσληψη της ινσουλίνης από τα κύτταρα, ενώ από την άλλη μεριά φαίνεται ότι και το στρες επιδεινώνει την αντίσταση αυτή.
ν


Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με την ακμή. Image: Supplied
ν

Το στρες και η ακμή

Το στρες είναι μια αρχέγονη κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει στο αίμα γλυκόζη, λιπαρά και ινσουλίνη για να μπορεί άμεσα να παραχθεί ενέργεια. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω της δράσης της κορτιζόλης.

Προβλήματα αντίστασης στην ινσουλίνη εμφανίζονται επίσης σε ενδοκρινικές διαταραχές, κατά τη χρήση στεροειδών φαρμάκων, κατά την εγκυμοσύνη κτλ.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση, σε μεταγενέστερο στάδιο, του διαβήτη τύπου 2, όπου δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη. Πέραν όμως από τον διαβήτη, συνδέεται με μια σειρά διαταραχών, όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και η ακμή.

Η ακμή, συγκεκριμένα, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Πράγματι, η αντίσταση στην ινσουλίνη σε συνδυασμό με τη φλεγμονή αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και επιταχύνει τη γήρανση των δερματικών κυττάρων. Παράλληλα, παρατηρείται συγκόλληση νεκρών κυττάρων και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη της ακμής.
ν

Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της νεότητας. Image: Supplied
ν

Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως και να το κάνουμε, η αντιγήρανση είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία. Όταν όμως γίνει κανείς έμπειρος στις διάφορες μεθόδους αντιγήρανσης, τότε μπορεί να ζήσει περισσότερο και υγιέστερα. Η άσκηση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος διατήρησης της νεότητας.

Το δεύτερο καλύτερο, μετά την άσκηση, που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας είναι να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα.

Αντιγηραντικές ιδιότητες έχουν οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, το αβοκάντο, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα και τα σπαράγγια, τα σταφύλια, τα μούρα και τα βατόμουρα.

Ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς έναντι της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι το λιποϊκό οξύ*. Μελέτες χορήγησης λιποϊκού οξέος σε περιπτώσεις διαβήτη έχουν δείξει ότι μειώνει σημαντικά τις παρενέργειες της νόσου, με μεγαλύτερη επίδραση στην διαβητική νευροπάθεια, νεφροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Το R-άλφα λιποϊκό οξύ είναι δύο φορές πιο δραστικό από το άλφα λιποϊκό οξύ. Το άλφα λιποϊκό οξύ μαζί με τις βιταμίνες C και Ε αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ελευθέρων ριζών, ενώ διευκολύνει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Είναι γενικά παραδεκτό πως τόσο η βιταμίνη C όσο και η βιταμίνη Ε έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ο ρόλος τους είναι να δωρίζουν ένα ηλεκτρόνιο στα μόρια που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες και με τον τρόπο αυτό να τις επαναφέρουν στη μη-επιβλαβή για τα κύτταρα του οργανισμού μορφή*.

Ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα είναι η κανέλλα. Εκχυλίσματα και αφεψήματα κανέλλας έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες σε πολλές μελέτες και έχει βρεθεί πως όχι μόνο μειώνουν τα μέσα επίπεδα της γλυκόζης, αλλά επίσης και τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων και της LDL χοληστερόλης. Παρόμοιες ευεργετικές επιδράσεις έχει και το σκόρδο.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και κάποια ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης. Το χρώμιο βοηθάει στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία στα κύτταρα, ενώ και το βανάδιο δρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το μαγνήσιο έχει βρεθεί ότι είναι σε έλλειψη σε περιπτώσεις αντίστασης στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι η καθημερινή λήψη του σε συμπληρώματα διατροφής αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης.

Το ίδιο κάνουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερη τη βιοτίνη (βιταμίνη Η). Η βιοτίνη είναι υδατοδιαλυτή και είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπου. Αυτή η βιταμίνη ενεργεί ειδικά σε σχέση με τη δημιουργία των λιπαρών οξέων, τα πεπτικά ένζυμα, τα αντισώματα, καθώς και για το μεταβολισμό της βιταμίνης Β3 (νιασίνης)**.

Η ρεσβερατρόλη (Resveratrol) είναι ένα είδος φυσικής φαινόλης η οποία παράγεται από πολλά φυτά, ιδιαίτερα από τις ρίζες του ιαπωνικού φυτού πολύγονον. Οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης είναι σήμερα αντικείμενο πολυάριθμων μελετών σε ζώα και ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι έχει αποκληθεί “ελιξίριο της νεότητας”, δεν υπάρχουν ακόμη αποδεκτά δεδομένα για να σχηματίσουν μια επιστημονική βάση για την αντιγηραντική δράση της.

Οι έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι ενισχύει τη δραστικότητα της τελομεράσης, είναι αντιφλεγμονώδης, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις**.

Αντιγήρανση δεν σημαίνει στέρηση των απολαύσεων της ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένες απολαύσεις, όπως η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και ο καφές, συμβάλλουν στη μακροζωία, εφόσον χρησιμοποιούνται με λογικό τρόπο. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα κύτταρα από τη διαδικασία της γήρανσης.
ν

* Το λιποϊκό οξύ ενδείκνυται κυρίως για υπέρβαρα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και θέλουν να αδυνατίσουν.

** Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

ν
43-Year-Old Mom Looks Identical To 20-Year-Old Daughter | The Kelly Clarkson Show
ν

ν

 


Translate this post