Πώς η άσκηση μπορεί να αλλάξει το DNA (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Μακροβιοτική, Fitness

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εκτός του ότι είναι πολλαπλά ωφέλιμη, η σωματική άσκηση μπορεί να αλλάξει το DNA και να μας προστατεύσει από τον καρκίνο.

Πηγή: YouTube

v

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ άσκηση κάνει θαύματα – καίει θερμίδες, βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε ένα ακόμη όφελος: η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει το DNA σας.

Σε αντίθεση με τις ανωμαλίες και τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούνται από τις καρκινογόνες ουσίες και τις τοξίνες, οι μεταβολές στο DNA από την άσκηση είναι σαν γλυκιά μελωδία, βοηθώντας τους μυς να λειτουργήσουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές δεν χρειάζονται επίπονη άσκηση. Μια 20λεπτη προπόνηση τη μέρα είναι αρκετή.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, η Juleen Zierath, καθηγήτρια φυσιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, και οι συνεργάτες της, περιγράφουν τις αλλαγές που υφίστανται από πολύ νωρίς τα κύτταρα την πρώτη φορά που θα αφήσετε τον καναπέ και θα πάτε στο γυμναστήριο.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με μια ομάδα 14 νεαρών ανδρών και γυναικών, που έκαναν καθιστική ζωή, και τους ζήτησαν να ασκηθούν σε ποδήλατο γυμναστικής μετρώντας τα ανώτατα επίπεδα της δραστηριότητάς τους.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης ένα μικρό κομμάτι των μυών, από τους τετρακέφαλους, σε μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία βιοψίας που έγινε με τοπική αναισθησία. Οι ερευνητές πήραν δείγματα των μυϊκών κυττάρων δύο φορές, μια φορά πριν οι συμμετέχοντες ασκηθούν και κατόπιν ύστερα από 20 λεπτά άσκησης.
ν

Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Συγκρίνοντας τα δύο δείγματα βιοψίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο δείγμα που ελήφθη μετά την άσκηση υπήρχαν περισσότερα ενεργοποιημένα γονίδια, ενώ το DNA έδειξε λιγότερο μεθυλίωση.

Η μεθυλίωση είναι μια μοριακή διαδικασία καθοριστικής σημασίας που λαμβάνει χώρα στα κύτταρα. Κατά τη διαδικασία αυτή, χημικές ουσίες που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου εγκαθίστανται στο DNA και περιορίζουν την ικανότητα του κυττάρου να έχει πρόσβαση σε ορισμένα γονίδια.

Η μεθυλίωση του DNA παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των τύπων καρκίνου.

Η έρευνα στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα έδειξε ότι με την άσκηση υπάρχει χαμηλότερη συγκέντρωση ομάδων μεθυλίου στο DNA, και επομένως περισσότερο RNA, το οποίο είναι το πρώτο υποπροϊόν της γονιδιακής δραστηριότητας.

Το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) είναι μια τις δύο κατηγορίες των πολυμερών νουκλεϊκών οξέων στο κύτταρο. Αποτελείται από μονομερή νουκλεοτίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μετάφρασης του γενετικού κώδικα από την έτερη κατηγορία νουκλεϊκού οξέος, το δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (δηλαδή το DNA), σε πρωτεϊνικά προϊόντα. Το RNA χαρακτηρίζεται ως ο «αγγελιοφόρος» μεταξύ του DNA και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που είναι γνωστά σαν ριβοσώματα στο κυτταρόπλασμα.

Ένα άλλο στοιχείο που μελέτησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα αφορούσε την παραγωγή ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα, τα κύτταρα των μυών κατά την άσκηση απελευθερώνουν ασβέστιο, που τροφοδοτεί τη διαδικασία μυϊκής συστολής. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή ασβεστίου, η επίδραση εξαφανίστηκε και οι μύες δεν συστέλλονταν πλέον τόσο πολύ.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος και η δραστηριότητα των μυών οφείλονται σε ηλεκτρικές. δυνάμεις. Οι μύες παράγουν δυνάμεις μόνο κατά τη διάρκεια της συστολής τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την καφεΐνη. Η καφεΐνη προκαλεί απελευθέρωση ασβεστίου και βελτιώνει την απόδοση, παραμερίζοντας τις ομάδες μεθυλίου και ενεργοποιώντας τα γονίδια που κάνουν τους μύες να συσπώνται.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψει κανείς την άσκηση για ένα φλιτζάνι καφέ.

«Η καφεΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν διασπείρεται σε όλους τους μύες», λέει η Zierath. «Για να έχει κανείς το ίδιο είδος αποτελέσματος που είδαμε στα κύτταρα, θα πρέπει να πίνει 50 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, κάτι που είναι κοντά στη θανατηφόρο δόση. Μισή ώρα μέτριων ασκήσεων είναι αρκετή για να κάνει το ίδιο πράγμα».
ν

7 Exercises For A Flat Stomach At Home | Fitness With Namrata Purohit | Glamrs
ν

ν

 


Translate this post