Βρέθηκε στην Ιορδανία το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία, Ιστορία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ/ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το αρχαιότερο ψωμί του κόσμου βρέθηκε στην προϊστορική Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστεί η γεωργία!

Τα υπολείμματα του αρχαίου ψωμιού ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Μαύρης Ερήμου στη βορειοανατολική Ιορδανία. Πιστεύεται ότι ένας παρόμοιος φούρνος χρησιμοποιήθηκε για να ψηθεί το ψωμί. Photo: Αλέξης Πάντος / Reuters. Πηγή: Supplied

ν

ΕΙΝΑΙ ηλικίας 14.400 ετών και ανατρέπει τα αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα, καθώς το αρχαίο ψωμί που βρέθηκε είναι κατά 4.000 χρόνια παλαιότερο από την εμφάνιση της γεωργίας!
Αυτή είναι και η αρχαιότερη συνταγή ζυμωτού ψωμιού: άλευρα σίτου και κριθαριού αναμεμειγμένα με ρίζες φυτών σε σκόνη και την προθήκη νερού.
Η σχετική μελέτη των αρχαιολόγων που βρήκαν και ανέλυσαν τα υπολείμματα του αρχαίου ψωμιού δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η Amaia Arranz-Otaegui, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και κύριος συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε στο Euronews ότι η ανακάλυψη «αλλάζει πολλά πράγματα… καθώς το ψωμί δεν ήταν γνωστό την εποχή που ο άνθρωπος κυνηγούσε για να βρει τροφή».
Όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, η καλλιέργεια της γης (τροφοπαραγωγική περίοδος που διαδέχτηκε την τροφοσυλλεκτική) άρχισε περί το 10.000 π.Χ. με το λιώσιμο των πάγων της 4ης Παγετωνικής Περιόδου. Τα υπολείμματα ψωμιού όμως που βρέθηκαν στην Ιορδανία χρονολογούνται το 14.400 π.Χ.
Αυτό σημαίνει ότι η γνωστή ιστορία είναι λανθασμένη τουλάχιστον κατά 4.000 χρόνια, καθώς η παρασκευή ψωμιού προϋποθέτει γνώσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με την καλλιέργεια και αποθήκευση των δημητριακών, το άλεσμα των σπόρων σε μύλο, την κατασκευή φούρνων κτλ.
ν

Αυτή η σιταποθήκη ηλικίας 12.000 ετών βρέθηκε στην Έδεσσα (αργότερα Ούρφα και σήμερα Σανλιούρφα) της Μικράς Ασίας. Πηγή: Pinterest
ν

Το ψωμί στη Μαύρη Έρημο πιστεύεται πως το παρασκεύαζαν οι Νατούφιοι, οι δημιουργοί του λεγόμενου Νατούφιου πολιτισμού.
Με τον όρο Νατούφιος πολιτισμός εννοούμε ένα σύνολο ομάδων μόνιμα ή ημιμόνιμα εγκατεστημένων ανθρώπων που ζούσαν στη Μέση Ανατολή περίπου πριν από 13.000 χρόνια.
Ανάμεσα στις τροφές που συνέλεγαν ήταν το δίκοκκο σιτάρι, το κριθάρι και τα αμύγδαλα, ενώ κυνηγούσαν γαζέλες, ελάφια, βοοειδή, άλογα και αγριόχοιρους. Οι Νατούφιοι ζούσαν σε ημι-υπόγειες κατοικίες, ανασκάπτοντας εν μέρει στο χώμα και χτίζοντας το υπόλοιπο με πέτρες και ξύλο.
Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι Νατούφιοι καλλιεργούσαν κριθάρι και σιτάρι. Βεβαίως, οι άμεσοι απόγονοί τους (της προκεραμικής ή ακεραμικής νεολιθικής) συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων αγροτών στον πλανήτη.
ν

Η Amaia Arranz-Otaegui συλλέγουσα σπόρους σταριού. Photo: Joe Roe  / Reuters. Πηγή: Supplied
ν

«Ήδη γνωρίζαμε ότι οι Νατούφιοι είχαν σύνθετο πολιτισμό, καθώς άρχισαν να χτίζουν σπίτια με πέτρα και να οργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε αυτά προστίθεται τώρα και η παρασκευή ψωμιού. Γενικά άρχισαν να κάνουν πολλά πράγματα που ήταν η αρχή όλων των πραγμάτων», δήλωσε η Amaia Arranz-Otaegui.
Το ψωμί πρέπει να έμοιαζε με λεπτή πίτα και η γεύση του πρέπει να ήταν λίγο αλμυρή και λίγο γλυκιά. Η ανάλυση έδειξε ότι παρασκευαζόταν από άγρια δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη μαζί με το αλεσμένο εσωτερικό των κοτσανιών του παπύρου. Την εποχή εκείνη, ο υδρόβιος πάπυρος, εκτός από την κοιλάδα του Νείλου, φύτρωνε και σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στη Μεσοποταμία και στην Παλαιστίνη.
Ωστόσο, η Σκανδιναβή ερευνήτρια πιστεύει πως το ψωμί δεν αποτελούσε βασικό είδος τροφής, αλλ’ ότι το χρησιμοποιούσαν σε ειδικές περιπτώσεις.
ν

 


Translate this post