Διάσημος καθηγητής ψυχολογίας ιδρύει στη Σάμο το δικό του πανεπιστήμιο

Κατηγορία NEWS, Ψυχολογία, Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Η μελέτη της αρχαίας ιστορίας και φιλοσοφίας θα σώσει το αύριο», λέει ο Τζόρνταν Πήτερσον που ίδρυσε το Ralston College στο νησί του Πυθαγόρα.

Ο καθηγητής Τζόρνταν Πήτερσον στη Σάμο. Στη μικρή ένθετη φωτο η Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο. Πηγή: News Media/YouTube

v

ΔΙΑΣΗΜΟΣ για τις ρηξικέλευθες θέσεις του, ο Τζόρνταν Πήτερσον (Jordan Peterson), καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλινικός ψυχολόγος, YouTuber και συγγραφέας του περίφημου βιβλίου “12 Rules for Life”, που έγινε διάσημος στα τέλη της δεκαετίας του 2010 για τις απόψεις του σε πολιτικά ζητήματα, ίδρυσε στη Σάμο πανεπιστημιακή σχολή, με σκοπό την επαναφορά του αρχαίου ελληνικού ιδεώδους.

Η δημοσιογράφος Σερέλ Τζέικομπς, της εφημερίδας The Telegraph, η οποία κλήθηκε από τον Καναδό καθηγητή να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του, περιγράφει τις εντυπώσεις της από την επαφή της με τον επαναστατικό καθηγητή.

Ο καθηγητής Τζόρνταν Πίτερσον στέκεται στα σκαλιά της Βιβλιοθήκης του Κέλσου, ενός κτιρίου ηλικίας 2.000 ετών, στην αρχαία ελληνική πόλη της Εφέσου, και μιλάει για την ανάγκη καλλιέργειας του ήθους: «Θα μου πείτε, “Λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε μια ανώτερη ηθική που να μας ενώνει”. Θα σας έλεγα, «Εντάξει, ας μην είμαστε ενωμένοι. Τότε τι είμαστε; Αυτός είναι ο εφιάλτης του Λεβιάθαν του Τόμας Χομπς, μια κατάσταση ασυγκράτητου, εγωιστικού και απολίτιστου ανταγωνισμού, σωστά;»

Όπως, δηλαδή, είναι σήμερα το σύνολο των πολιτικών ηγετών του κόσμου – άπληστοι αμοραλιστές που δεν νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους. 

Και συνεχίζει: «Αυτός είναι ο θάνατος του Θεού. Αυτή είναι η άνοδος του μηδενισμού. Αυτή είναι η εμφάνιση ενός διαβρωτικού, αποσταθεροποιητικού και πολύ βαθιού κυνισμού. Είναι ο θάνατος της χαράς και του ενθουσιασμού».
ν

Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο της Μικράς Ασίας (ψηφιακή αναπαράσταση). Στους χώρους της βιβλιοθήκης στεγάζονταν δώδεκα χιλιάδες τόμοι βιβλίων στη συνηθισμένη κυλινδρική βιβλιοδεσία. Τα έξοδα διατήρησης της βιβλιοθήκης ανατέθηκαν στο κοινό. Image: Supplied
ν

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν έναν βαθύ ηθικό προσανατολισμό – ένα ήθος. Αυτό πρέπει να κάνει η ανθρωπιστική εκπαίδευση», λέει ο καθηγητής Τζόρνταν Πήτερσον στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου στην Έφεσο. Image: Supplied
ν

Γιατί στην Έφεσο; Γιατί εδώ δίδαξε ο Ηράκλειτος, ο «σκοτεινός φιλόσοφος». Και ο καθηγητής Πήτερσον είναι τόσο προσηλωμένος στη διδασκαλία του Ηράκλειτου για τον λόγο –μια ενοποιητική κοσμική τάξη ή «ιεραρχία αξιών» μέσα σε έναν κόσμο ρευστότητας και χάους– όπως είναι και με τον ηρωικό ατομικισμό του Νίτσε. Και γιατί στη Σάμο; Γιατί εδώ δίδαξε ο Πυθαγόρας, ο θεμελιωτής της φιλοσοφικής σκέψης.

Ο καθηγητής ίδρυσε πρόσφατα στη Σάμο το Ralston College, που έχει ως έμβλημα το ρητό: «Η σκέψη σε κάνει ελεύθερο». Η έδρα της σχολής είναι στη Σαβάννα της πολιτείας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Η σχολή παίρνει κάθε χρόνο 24 μεταπτυχιακούς φοιτητές για οκτώ μήνες.

«Στόχος μας», λέει ο καθηγητής, «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν έναν βαθύ ηθικό προσανατολισμό – ένα ήθος. Αυτό πρέπει να κάνει η ανθρωπιστική εκπαίδευση. Δεν είναι μια περιγραφική μελέτη του παρελθόντος. είναι αντίθετα η προσπάθεια να ενσαρκώσεις σήμερα το μεγάλο πνεύμα του παρελθόντος».
ν

Ο καθηγητής με το επιτελείο του και φοιτητές στο νησί της Σάμου. Image: Supplied
ν

Στιγμιότυπο από τη διδασκαλία στο νησί του Πυθαγόρα. Image: Supplied
ν

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι το Ralston είναι μια σχολή ελεύθερης σκέψης και ότι δεν ακολουθεί την προπαγανδιστική διδασκαλία των σημερινών πανεπιστημίων.

Όπως λέει: «Προσπαθούμε να θέσουμε τα στάνταρ μας υψηλότερα ακόμη και από τα ιδρύματα που ιστορικά έχουν υψηλά στάνταρ. Κάποια από αυτά τα ιδρύματα έχουν να παρουσιάσουν επιτεύγματα, αλλά εμείς επικεντρωνόμαστε στον χαρακτήρα των φοιτητών, επειδή αυτός είναι ο σκοπός της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών επιστημών».

Και προσθέτει: «Το Ralston επιδιώκει κάτι διαφορετικό. Όπως υποδηλώνει και η τοποθεσία μας (το νησί της Σάμου), η διδασκαλία μας στηρίζεται στην ιδέα ότι η Δύση θα ανακαλύψει ξανά τον σκοπό της εάν επανασυνδεθεί με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν της».
ν

 


Translate this post