25 νησιά και 127 νησίδες ζητούν τώρα οι Τούρκοι

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η απόρρητη λίστα EGAYDAAK του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας με τα 25 νησιά και 127 νησίδες που εποφθαλμιούν οι Τούρκοι.

Οι Τούρκοι ζητούν ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά του. Image: Supplied
v

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ την ελληνική αδυναμία, οι Τούρκοι ανέβασαν τον αριθμό των νησιών που εποφθαλμιούν στο Αιγαίο από 18 σε 25. Ταυτόχρονα ζητούν και 127 νησίδες και βραχονησίδες, φτάνοντας έως την Κρήτη! Αυτό αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», δημοσιεύοντας κατάλογο των νησιών.
Για μια ακόμη φορά, οι Τούρκοι αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία επί του Αιγαίου Αρχιπελάγους, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο συνολικά 152 (!) νησιά και νησίδες – από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις, να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο και όχι μόνο.
Στο ίδιο πλαίσιο, τα «γκρίζα» έως πρότινος Ίμια («Καρντάκ», κατά τους γείτονες) αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουρκικό έδαφος.
Η προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια των ανυπόστατων ισχυρισμών του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει… καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου!
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, την 1η Δεκεμβρίου, οι Τούρκοι βάφτισαν την Κάσο «Τζομπάν» (Coban) και ζήτησαν να ακυρωθεί ελληνική στρατιωτική άσκηση.
EGAYDAAK είναι το αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacikve Kayaliklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα» με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Πρόκειται για μικρά νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο καθώς και για νησιά και νησίδες γύρω από την Κρήτη, ανάμεσά τους και η Γαύδος. Ο συνολικός τους αριθμός αγγίζει τα 152.
v

56hj652hj652hg526h

Η απόρρητη λίστα EGAYDAAK του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας, με την οποία 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου σημειώνονται ως αμφισβητούμενες περιοχές. Πηγή: «Πρώτο Θέμα»
ν

Τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που περιέχονται στις λίστες των Τούρκων αξιωματούχων είναι:
  1. Φούρνοι
  2. Θύμαινα
  3. Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο)
  4. Αγαθονήσι
  5. Αρκιοί
  6. Φαρμακονήσι
  7. Καλόλιμνος
  8. Πλάτη
  9. Γυαλί
  10. Κίναρος
  11. Σύρνα (Νότιο Αιγαίο)
  12. Διονυσάδες
  13. Δία
  14. Κουφονήσι
  15. Γαϊδουρονήσι
  16. Γαύδος (Κρητικό Πέλαγος)
  17. Ζουράφα
  18. Αντίψαρα (Βόρειο Αιγαίο)
  19. Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο)
  20. Λέβιθα
  21. Γλάρος
  22. Περγούσα
  23. Κανδελιούσα
  24. Μικρός και Μεγάλος Αδελφός
  25. Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο).
Δεν είναι τυχαίο ότι στον νέο κατάλογο των τουρκικών διεκδικήσεων περιλαμβάνονται και βραχονησίδες-κλειδιά, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Σαμοθράκης και οι Καλόγεροι ΒΑ της Άνδρου, τεράστιας εθνικής σημασίας, αντιστρόφως ανάλογης με το μέγεθός τους.
Να σημειωθεί επίσης ότι τα μεγαλύτερα από τα 152 νησιά κατοικούνται, όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Γαύδος κ.ά.
Στο στόχαστρο δεν είναι μόνο τα 16, 18 ή 25 νησιά και νησίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι μέρος μικρών νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά τα 152 που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK, η οποία τείνει να καταστεί επίσημο «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, στο Αιγαίο Πέλαγος «υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, κάτι που αποτελεί και πάγια γραμμή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και σε σύνδεση πως δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που να έχει ισχύ».
v

Ποιο είναι το σχέδιο των Τούρκων

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι κινήσεις των Τούρκων είναι έξυπνες και καλά μελετημένες. Και τις κάνουν σε μια περίοδο που επικρατεί αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε αποσύνθεση.
Στόχος των Τούρκων είναι να καθίσουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αυτό θα το κάνουν δημιουργώντας θερμό επεισόδιο, ίσως με μια αποβατική ενέργεια σε κάποιο από τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στη συνέχεια, θα ζητήσουν από την Ελλάδα να τους παραδώσει τα μικρότερα νησιά και νησίδες που διεκδικούν, για να αποχωρήσουν από το μεγάλο νησί – αν βέβαια αποχωρήσουν.
v

66hj652hj652hg526h

Ύστερα από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα», οι Τούρκοι μετακίνησαν τα ανατολικά σύνορά μας (μαύρη γραμμή) στο κέντρο του Αιγαίου (κόκκινη γραμμή). Πηγή: Turkish Defense Ministry
v

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη των Τούρκων –με την πολιτική των «γκρίζων ζωνών»– είναι να μετακινήσουν τα ανατολικά σύνορά μας στο κέντρο του Αιγαίου. Ακόμη κι αν τα μεγάλα νησιά –η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Σάμος, η Ρόδος– μείνουν ελεύθερα, θα χρειάζεσαι διαβατήριο και την άδεια των Τούρκων για να τα επισκεφτείς.
Επιπλέον, οι Τούρκοι θα φροντίσουν να τα γεμίσουν με πρόσφυγες και μετανάστες, με απώτερο σκοπό να τα απορροφήσουν μέσω της ισλαμοποίησής τους.
Πρόκειται για ένα απλό σχέδιο, το οποίο είναι θέμα χρόνου το πότε θα εφαρμοστεί.
v

Ελλάδα: η παραπλάνηση του λαού

Ύστερα από έξι και πλέον αφόρητα μνημονιακά έτη, η χώρας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αδυνατώντας να υπερασπιστεί τα σύνορά της απέναντι σε έναν πάνοπλο αντίπαλο. Και αυτό γιατί από το 2010 και μετά σταμάτησε ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η χώρα υποτάχθηκε στους Γερμανούς. Ο δημόσιος πλούτος παραδόθηκε στους δανειστές για 99 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άρχισε η αιμορραγία –ή μάλλον σφαγή– του ελληνικού λαού, ο οποίος κλήθηκε να παραδώσει ότι έχει και δεν έχει για την αποπληρωμή των παλαιότερων δανείων. Και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα βρίσκεται, όπως ο ποντικός, παγιδευμένη στη φάκα. Από τη μια μεριά οι Τούρκοι με τις αθέμιτες απαιτήσεις τους, από την άλλη οι δανειστές. Τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση, να μην μπορεί πλέον να ζήσει χωρίς δανεισμό, είναι πολλά και χρήζουν ειδικής ανάλυσης. Όμως η μακροχρόνια υποχωρητική στάση έναντι των Τούρκων, μην τυχόν κάνουμε κάτι και θιγούν, οδήγησε στη σημερινή τουρκική θρασύτητα.
ν

96hj652hj652hg526h

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Κοτζιάς. Η Ελλάδα εισπράττει τώρα τα επίχειρα της υποχωρητικής πολιτικής της απέναντι στους Τούρκους. Image: Supplied
v

Όσον αφορά την παραπλάνηση του λαού, αυτή είναι διπλή. Από τη μια μεριά οι πολιτικοί, από την άλλη μεριά, τα φερέφωνά τους, οι δημοσιογράφοι του κατεστημένου. Οι πρώτοι κοροϊδεύουν τον λαό λέγοντάς του πως όπου να ’ναι τα μνημόνια τελειώνουν και ότι θα βγούμε στις αγορές (οι οποίες υποτίθεται θα μας δώσουν όσα δισεκατομμύρια θέλουμε), επιβάλλοντάς του παράλληλα βαριά φορολογία – χρήματα που κατά κύριο λόγο πηγαίνουν στους δανειστές, δηλαδή στη Γερμανία. Και υπόσχονται πως σύντομα θα γυρίσουμε στην «ανάπτυξη», δηλαδή στην κραιπάλη και την ασωτία των δεκαετιών του 1990 και του 2000.
Αυτό μόνο ένας βραδύνους ή μωρόπιστος μπορεί να δεχτεί ότι θα συμβούν. Πρώτο και κυριότερο, ο χρόνος ποτέ δεν γυρίζει πίσω. Δεύτερο, ακόμη κι αν βγει στις αγορές, επειδή έχει χάσει την πιστωτική υπόληψή της, η χώρα θα δανειστεί με υψηλό επιτόκιο. Και επειδή τα όποια χρήματα πάρει δεν θα πάνε σε επενδύσεις, καθώς ο παραγωγικός ιστός έχει διαλυθεί, αλλά στις τσέπες κάποιων και τα υπόλοιπα στα γλέντια, στα ναρκωτικά και την πορνεία, όπως και στο παρελθόν, σύντομα η χώρα θα βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι σήμερα.
Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν από την πλευρά τους –και το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό– να κρατήσουν «τα γίδια στο μαντρί», πολώνοντας όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια το μυαλό των Ελλήνων στην «οικονομική κρίση», στη «μείωση του χρέους», στο πόσο ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε που έχουμε «σκληρό νόμισμα», το ευρώ, απαριθμώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν έτσι και βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λες και όλα αυτά θα σταματήσουν τον επικείμενο διαμελισμό της χώρας.
Αντί να είναι μπροστάρηδες της εθνεγερσίας για την αποτίναξη της γερμανικής κατοχής, πιπιλίζουν καθημερινά το μυαλό των Ελλήνων με «τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», «την εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής», «τη μέση διάρκεια ωρίμανσης» και άλλα τέτοια – θέματα που ούτε οι ίδιοι τα καταλαβαίνουν ούτε οι πολιτικοί, κι ας καμώνονται ότι τα καταλαβαίνουν.
Και ο λαός, κουρασμένος, απογοητευμένος και περιδεής, έχει παθητικοποιηθεί και αδρανοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμη κι αν του κόψεις ένα ποδάρι, δεν θα αισθανθεί απολύτως τίποτα.
ν

86hj652hj652hg526h

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο άνθρωπος που, σύμφωνα με τους Έλληνες δημοσιογράφους, θα μας σώσει από τους Τούρκους! Το πιστεύετε; Image: Supplied
v

Τελευταία, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και θρασύτητα, επιχειρούν να παίξουν τον ίδιο υπνωτικό ρόλο, αφενός υποβαθμίζοντας τις τουρκικές απειλές, αφετέρου λέγοντας ότι έχουμε με το μέρος μας τους «σωστούς συμμάχους».
Και προσκυνούν τα λόγια που είπε ο Σταϊνμάγερ, ότι «η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», ότι «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και το αμίμητο ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία, (μαζί με την Αυστρία που από την εποχή του Μέτερνιχ πολεμούσε τους Έλληνες και παρέδωσε τον Ρήγα Φεραίο στους Τούρκους), ήταν ανέκαθεν σύμμαχος της Τουρκίας, τον στρατό της οποία πάντοτε εξόπλιζε και εκπαίδευε. Αυτοί διοικούσαν τον στρατό των Νεότουρκων του Κεμάλ, που νίκησε τον ελληνικό στρατό και έφερε την μικρασιατική καταστροφή.
Ρωτάμε, λοιπόν: «Πότε οι Γερμανοί βοήθησαν την Ελλάδα;»
Ακριβώς. Ποτέ.
v

Απελπιστικά μόνη ανάμεσα στους λύκους

Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης κανείς δεν πρόκειται να τρέξει να βοηθήσει την Ελλάδα, ούτε το ΝΑΤΟ, καθώς το καταστατικό του δεν επιτρέπει την εμπλοκή του στην περίπτωση πολέμου μεταξύ δύο κρατών-μελών της Συμμαχίας, ούτε οι Αμερικανοί, από τους οποίους η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει 100 F-35, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν έχει καμία πολιτική υπόσταση, ούτε η Ρωσία, με δύο ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Συρία. Ο Ολάντ και ο Ρέντσι πέθαναν. Είναι δε για γέλια και για κλάματα αν πιστεύουμε ότι θα τρέξουν σε βοήθειά μας οι Γερμανοί.
v

76hj652hj652hg5268

Η Άγκυρα πρόκειται να παραλάβει από τις ΗΠΑ 100 F-35, τα οποία από το 2018 θα αρχίσουν να πετούν πάνω από το Αιγαίο, δίχως να γίνονται αντιληπτά από τα ελληνικά ραντάρ. Image: Supplied
v

Άλλωστε η Τουρκία δεν το έχει σε τίποτα να φύγει από το ΝΑΤΟ – τον τελευταίο καιρό το έχει υπαινιχθεί πολλές φορές. Το Reuters μετέδωσε πρόσφατα τα λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία μπορεί να αναζητήσει άλλες επιλογές και συνεργασίες εκτός του ΝΑΤΟ για την αμυντική βιομηχανία της, αν και πρώτη επιλογή μας είναι πάντα η συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Ερωτηματικό παραμένει η συνάντηση που είχαν την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – μια συνάντηση που σκόρπισε ρίγη ανησυχίας στους υπόλοιπους ηγέτες της Δύσης. Όχι όμως στην Ελλάδα που κοιμάται μακαρίως.
Η χώρα έχει πλέον μείνει χωρίς συμμάχους. Και ενώ απειλείται με απώλεια εθνικών εδαφών, συρρίκνωση και διαμελισμό, «των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν».
ν

 


Translate this post