Υπάρχει ζωή μετά θάνατον στα social media; (vid)

Κατηγορία Media

SOCIAL MEDIA

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Σε λίγα χρόνια, οι νεκροί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι περισσότεροι από τους εν ζωή χρήστες, αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι χρήστες θα πεθαίνουν και η ψηφιακή κληρονομιά τους θα μένει στο Facebook, στο Instagram ή στο Twitter. Θα μπορεί κάποιος κληρονόμος τους να τη διεκδικήσει; Πηγή: News Media

ν

ΤΑ ΠΡΟΦΙΛ του Facebook που θα ανήκουν σε εκλιπόντες, θα ξεπεράσουν αυτά των εν ζωή χρηστών του, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με μια στατιστική ανάλυση ειδικών του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου βρετανικού Πανεπιστημίου.
Βασισμένοι σε στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των χρηστών του Facebook για το 2018 (2,3 δισεκατομμύρια χρήστες) οι Καρλ Έμαν (Carl Öhman) και Ντέιβιντ Ουότσον (David Watson) υπολογίζουν ότι έως το 2070, θα υπάρχουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια προφίλ τα οποία θα ανήκουν σε άτομα που δεν θα βρίσκονται στη ζωή, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των χρηστών του δεν θα αυξηθεί.
Εάν όμως τα μέλη αυτής της διαδεδομένης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης συνεχίσουν να αυξάνονται με τα σημερινά ποσοστά (περίπου 12% ετησίως) ο αριθμός αυτός αναμένεται να αγγίξει τα 4,5 δισεκατομμύρια.
Πρόθεση των αναλυτών αυτής της στατιστικής δεν είναι να παρουσιάσουν κάποια εντυπωσιακά αριθμητικά αποτελέσματα, αλλά να θέσουν προβληματισμούς σχετικά με τη διαχείριση των ψηφιακών αποτυπωμάτων των χρηστών του Facebook που θα φύγουν από τη ζωή μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
«Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δημιουργούν νέες και δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα σε όλα αυτά τα δεδομένα, πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείρισή τους με τον αρμόζοντα σεβασμό προς την οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος, αλλά και την πιθανή χρήση τους από ιστορικούς του μέλλοντος, που θα στοχεύουν στην κατανόηση του παρελθόντος» επισημαίνει ο Καρλ Έμαν.
ν

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

«Μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να θέτουμε τέτοιου είδους σημαντικά ερωτήματα, σε κοινωνικό επίπεδο, και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε», λέει ο Έμαν.
Η διαχείριση των ψηφιακών αποτυπωμάτων μας είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει όλους όσους χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού όλοι θα «αποχωρήσουμε» κάποια μέρα από τον μάταιο τούτο κόσμο και θα αφήσουμε πίσω τα δεδομένα μας.
Και βέβαια το σύνολο των προφίλ των εκλιπόντων χρηστών δημιουργεί κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των τμημάτων του. Αποτελεί, ή τουλάχιστον θα αποτελέσει, μέρος της παγκόσμιας ψηφιακής κληρονομιάς μας.
«Ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχε συγκεντρωθεί σε ένα μέρος, ένα τόσο μεγάλο αρχείο ανθρώπινης συμπεριφοράς και κουλτούρας. Ο έλεγχος αυτού του αρχείου θα είναι, κατά μια έννοια, έλεγχος στην ιστορία μας», συμπληρώνει ο Ντέιβιντ Ουότσον. Και προσθέτει:
«Είναι σημαντικό, επομένως, να εξασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτά τα ιστορικά δεδομένα δεν θα περιορίζεται σε μια κερδοσκοπική εταιρεία. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι, οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ψηφιακή κληρονομιά, για να κατανοήσουν την ιστορία τους».
«Τα συμπεράσματα της στατιστικής δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως μια πρόβλεψη για το μέλλον, αλλά ως επισήμανση των τρεχουσών εξελίξεων και ως μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον στο οποίο κατευθυνόμαστε», διευκρινίζει ο Έμαν.
Και βέβαια δεν είναι μόνο το Facebook που εμπλέκεται σε αυτό το θέμα, αλλά και όλες οι άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με παγκόσμια εμβέλεια.
Θα πρέπει λοιπόν, όπως επισημαίνουν οι δύο επιστήμονες, τόσο το Facebook όσο και οι άλλες πλατφόρμες να απευθυνθούν σε ειδικούς διαφόρων επιστημονικών τομέων (αρχαιολόγους, ιστορικούς, αρχειοφύλακες, κοινωνιολόγους κ.ά.) για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ώστε να διατηρήσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των εκλιπόντων χρηστών τους, πάντα με σεβασμό προς την οικογένεια και τους φίλους τους.
Τα στοιχεία τους θα είναι προσβάσιμα στο μέλλον σε όλους όσους θελήσουν να μελετήσουν την «πρώιμη εποχή ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης» του ανθρώπου.
Εκτός και αν οι ψυχές των χρηστών μπαίνουν μετά θάνατον στο διαδίκτυο και συνεχίζουν να ποστάρουν από το υπερπέραν!
Το βίντεο που ακολουθεί περιγράφει ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ν

ν

 


Translate this post