Μπορείτε να χάσετε βάρος με το καθημερινό περπάτημα; (vid)

Κατηγορία Ιατρικά, Fitness

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Είναι η πεζοπορία ικανή σαν άσκηση να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε αυτά τα παραπανίσια κιλά που σας ταλαιπωρούν;

Image credit: Pixabay

v

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ βάρος περπατώντας; Μέχρι τώρα μικρή σημασία έχει δοθεί σε αυτή την σωματική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι «καίει» λίπος, πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μάλιστα όσο περισσότερο και πιο γρήγορα περπατάτε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε. Είτε στο πεζοδρόμιο είτε περπατάτε σε έναν τεχνητό διάδρομο, στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, το περπάτημα είναι μια υπέροχη προπόνηση όσομ αφορά την απώλεια βάρους.

Το περπάτημα, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Endocrinology αναφέρει ότι το να κάνεις 7.500 βήματα την ημέρα (ή 3.000 με γρήγορο ρυθμό) είναι αρκετό για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Να σημειωθεί ότι σε μια ώρα κάνουμε 3.500 βήματα. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνουμε 7.500 βήματα την ημέρα, πρέπει να περπατάμε λίγο πάνω από τις δύο ώρες.

Μια άλλη έρευνα στο Fronteirs in Psychology διαπιστώνει ότι η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον και χώρους πρασίνου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Το να περπατάς χωρίς να σκέφτεσαι τίποτε, φέρνει ψυχική χαλάρωση. Το περπάτημα, ειδικά στη φύση, ηρεμεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και καταπραΰνει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα χωρίς να καταπονεί υπερβολικά το σώμα.

Τα γνωστά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν το καθημερινό περπάτημα σε όσους θέλουν να χάνουν ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα, χωρίς να υποβάλλονται σε προγράμματα και εξαντλητικές δίαιτες.
ν

Image credit: Pixabay
ν

«Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για την απώλεια βάρους, καθώς καταπονεί ελάχιστα το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις και επομένως μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού», είπε η διατροφολόγος Lily Chapman στο LiveScience.

«Η ποσότητα των θερμίδων που θα κάψετε θα εξαρτηθεί από τα προσωπικά σας στατιστικά, όπως το ύψος, το σωματικό σας βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και το πόσο γρήγορα περπατάτε. Σε γενικές γραμμές, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι υψηλότερος. Ακόμη και κάποιος που δεν είναι σε φόρμα θα έχει υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και επομένως θα κάψει περισσότερες θερμίδες. 

»Επειδή το περπάτημα είναι μια πιο άνετη άσκηση από το τρέξιμο ή την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη συνήθεια περισσότερα άτομα. Γενικά, πρέπει να έχετε έλλειμμα θερμίδων για να χάσετε βάρος. Εάν καίτε θερμίδες περπατώντας, δεν θα χρειαστεί να περιορίσετε υπερβολικά τη διατροφή σας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα». 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι «το μέτριο περπάτημα ενισχύει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένης ενέργειας στην απώλεια λίπους».
ν

Image credit: Pixabay
ν

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders διαπίστωσε ότι σε δύο ομάδες γυναικών που περπατούσαν 30 λεπτά την ημέρα η μια και 60 λεπτά η άλλη, και οι δύο ομάδες είχαν «παρόμοιες και σημαντικές ευεργετικές αλλαγές» στις μεταβλητές που σχετίζονται με τον δείκτη της υγεία τους (π.χ. απώλεια βάρους).

«Αυτό δείχνει ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος κάθε μέρα είναι αρκετός για να πετύχεις σημαντικές αλλαγές στο σωματικό σου λίπος, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και στο επίπεδο χοληστερόλης», λέει η Chapman προσθέτοντας: «Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική εναρκτήρια δραστηριότητα, ειδικά για όποιον έχει μείνει καιρό αδρανής».

«Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, αυξήστε τη χρονική διάρκεια του περπατήματος σταδιακά με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερη απώλεια βάρους. Εάν ένας μεγάλος περίπατος σας τρομάζει, ξεκινήστε με τρεις 15λεπτους περιπάτους την ημέρα. Οι συχνοί σύντομοι περίπατοι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη, και αν περπατάτε αφού έχετε φάει, θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας».
ν

Walking is the best exercise to lose weight, control diabetes and cholesterol | Hindustan Times
ν

ν

 


Translate this post