Το μεγαλύτερο φυτό-κλώνος στον κόσμο ανακαλύφθηκε στον βυθό της Αυστραλίας

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το μεγαλύτερο φυτό-κλώνος στον κόσμο είναι ένα «αθάνατο» λιβάδι με έκταση 200 τετρ. χλμ. στον βυθό της Αυστραλίας.

Τμήμα ενός από το αθάνατο λιβάδι με τα θαλάσσια χόρτα που αποτελούν τον μεγαλύτερο κλώνο στον κόσμο. Κάθε λογχοειδές φύλλο ανήκει στο ίδιο φυτό. Image credit: Rachel Austin, University of Western Australia

v

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φυτό-κλώνο στον κόσμο στον βυθό της Αυστραλίας. Πρόκειται για τεράστιο λιβάδι με θαλάσσια χόρτα που καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα (77 τετραγωνικά μίλια). Το «αθάνατο» αυτό λιβάδι είναι στην πραγματικότητα ένα μόνο φυτό που κλωνοποιείται συνεχώς εδώ και 4.500 χρόνια.

Για να έχετε μια εικόνα της έκτασης αυτού του φυτού φανταστείτε 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα ή μια έκταση τριπλάσια του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για έναν ενιαίο οργανισμό, οπότε πρέπει να θεωρηθεί το μεγαλύτερο φυτό στη Γη, αλλά και ο μεγαλύτερος κλώνος που έχει ποτέ βρεθεί.

Κάνοντας γενετική ανάλυση, οι ερευνητές βεβαιώθηκαν ότι ο τεράστιος θαλάσσιος λειμώνας που βρίσκεται στον ρηχό Κόλπο των Καρχαριών, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Περθ, είναι ένας και μοναδικός οργανισμός.

Πιθανώς προήλθε από ένα μοναδικό σπόρο πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια και στη συνέχεια μέσω συνεχούς κλωνοποίησης έφθασε στο σημερινό μέγεθος που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες.

Τι είδους φυτό είναι

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Εντζλόου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στις 31 Μαΐου στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B, ανέφεραν ότι το φυτό είναι ένα είδος Ποσειδωνίας (Posidonia australis) και μεγαλώνει όπως το γρασίδι στην ξηρά με ρυθμό 15 έως 35 εκατοστών ετησίως.

Θεωρητικά η μεγέθυνση του φυτού μπορεί να συνεχιστεί απεριόριστα, αν το περιβάλλον του δεν αλλάξει πολύ. Σήμερα το μέσο βάθος στον Κόλπο των Καρχαριών είναι περίπου εννέα μέτρα.

Το φυτό, που παρέχει καταφύγιο σε μια πληθώρα θαλάσσιων ειδών, όπως χελωνών, δελφινιών, ψαριών, καβουριών και άλλων θαλασσίων ειδών, αντέχει σε θερμοκρασίες 15 έως 30 βαθμών Κελσίου και είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο μύκητα που έχει βρεθεί στον πλανήτη μας.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κλώνο ήταν μια άλλη Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) που καλύπτει 15 τετρ. χιλιόμετρα στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Ποσειδωνίες είναι φυτά, αν και λανθασμένα συχνά αποκαλούνται φύκια.

Εάν παραμείνει ανενόχλητος, ο γιγαντιαίος κλώνος θα μπορούσε να συνεχίσει να επεκτείνεται επ’ αόριστον, πράγμα που πρακτικά τον καθιστά αθάνατο, λέει η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Σινκλέρ, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. 
ν

Scientists believe to have found the world’s largest plant | WION Climate Tracker | WION
ν

ν

 


Translate this post