Βικτώρια: 4.000 άνθρωποι παγιδευμένοι όπως στο Μάτι

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημέρωση 09:38

Posted by Youmagazine Staff

 

4.000 άνθρωποι, νότια του Σίδνεϊ, βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια παραλία, όπως στο Μάτι, ανάμεσα στη φωτιά που πλησιάζει και τη θάλασσα.

Χιλιάδες άνθρωποι, με ό,τι μπόρεσαν να περισώσουν από τα υπάρχοντά τους, είναι παγιδευμένοι σε μια ακρογιαλιά, με τη φωτιά να πλησιάζει. Πηγή: Twitter

ν

ΧΙΛΙΑΔΕΣ άνθρωποι έχουν παγιδευτεί από τη φωτιά σε μια παραλία της Βικτώρια, ανάμεσα στην Καμπέρα και την Μελβούρνη, με την Πυροσβεστική να τους λέει να πηδήσουν στα νερά του Ωκεανού.

Οι εφιαλτικές αυτές σκηνές διαδραματίζονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Ανατολικό Γκίπσλαντ (East Gippsland) της Αυστραλίας, καθώς οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες βρίσκονται εκτός ελέγχου. Στη Βικτώρια, μπήκαν μέσα στα σπίτια του Ανατολικού Γκίπσλαντ με αποτέλεσμα, όπως συνέβη και στο Μάτι το 2018, οι κάτοικοι να παγιδευτούν και να καταφύγουν στην παραλία. Η μόνη οδός διαφυγής είναι πλέον μέσα από τη θάλασσα.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε έναν μεγάλο αριθμό από ελικόπτερα Blackhawk και Chinook που μαζί με πλοιάρια του Ναυτικού σπεύδουν στην περιοχή για να σώσουν κατοίκους και τουρίστες.

Οι άνεμοι στη ΝΑ Αυστραλία άλλαξαν κατεύθυνση και πνέουν τώρα ανατολικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Βικτώριας να έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις φωτιές και στον Ωκεανό.

Εκτός από τις ανατολικές περιοχές Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία και Τασμανία όπου έχουν εκδηλωθεί 16 πυρκαγιές, ο ερχομός του Νέου Έτους θα βρει και τους κατοίκους της Δυτικής Αυστραλίας ξεσπιτωμένους, με τις κοινότητες στον κόλπο του Έξμουθ (Exmouth) και της ακτής Γκάσκοϊν (Gascoyne) να διατρέχουν τον κίνδυνο να καούν ολοσχερώς.
ν

Skies turn RED over Australia as deadly fires continue to rage | RT
ν

ν

ΠΥΡΙΝΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ

Χθες ένας ακόμη πυροσβέστης σκοτώθηκε κοντά στο Όλμπερι (Albury) στη Νέα Νότια Ουαλία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε δέκα. Οι εκτός ελέγχου φωτιές απειλούν κατοικημένες περιοχές στις τρεις πολιτείες που αναφέρθηκαν, με τις καιρικές συνθήκες συνεχώς να χειροτερεύουν και τη θερμοκρασία να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα (40,8ο Κελσίου).

Όπως στην Πορτογαλία το 2017, εμφανίστηκαν και εδώ για πρώτη φορά, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπέρας, οι λεγόμενοι «πύρινοι δαίμονες», ένα ανεξήγητο φαινόμενο, με ανεμοστρόβιλους φωτιάς που εμφανίζονται μετά από μια πυρκαγιά, διαγράφοντας ένα μονοπάτι ολέθρου που καταστρέφει οτιδήποτε άφησε πίσω της η φωτιά.
ν

Australian Fire Tornado | Canberra Bushfires | ABC Science
ν

ν

Ακολουθούν μερικά από τα tweets των απελπισμένων κατοίκων από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας. Τα δύο πρώτα είναι από τις περιοχές Λέικς Εντράνς και Ανατολικού Γκίπσλαντ, όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί μεταξύ της φωτιάς και του Ειρηνικού Ωκεανού.
ν


ν


ν

Χάρτης με τα μέτωπα της φωτιάς στην Ανατολική Αυστραλία. Πηγή: The Guardian
ν

Πρωτοχρονιά του 2020. Οι φωτιές πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές στις πολιτείες της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Image: Supplied
ν

Επίσης η κοινότητα της Μαλακούτα (Mallacoota) έχει κυκλωθεί από τη φωτιά, με τους κατοίκους να έχουν καταφύγει στην παραλία, με κάποιους από αυτούς να φεύγουν μακριά από το χάος και την κόλαση με τα σκάφη τους.

Το σύνθημα «ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ» κυριαρχεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
ν


ν


ν


ν

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, ιδίως κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καίνε επί εβδομάδες. Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει 40 εκατομμύρια στρέμματα γης.
ν

Πολλές κοινότητες ΒΑ της Μελβούρνης έχουν περικυκλωθεί από τις φωτιές, όπως η Μπαντούρα, το Γκρήνσμπορο και το Μιλ Παρκ. Πηγή: Twitter
ν


ν


ν

Σήμερα οι Αυστραλοί θα είναι από τους πρώτους που θα γιορτάσουν τον ερχομό του Νέου Έτους. Όμως, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς θα πανηγυρίσουν έχοντας εγκαταλείψει τις εστίες τους, μέσα στους καπνούς και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.
ν

Australia fires: Fires worsen as every Australian state hits 40C | BBC News
ν


ν

 


Translate this post