Χρυσή μινιατούρα βιβλίου του 15ου αιώνα συνδέεται με τη σύζυγο του Ριχάρδου Γ΄

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανιχνευτής μετάλλων ανακάλυψε ένα μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο του 15ου αιώνα που θα μπορούσε να ανήκε στη σύζυγο του βασιλιά Ριχάρδου Γ’.

Η χρυσή μανιατούρα βιβλίου συνδέεται πιθανώς με τη σύζυγο του Ριχάρδο Γ΄. Image: Buffy Bailey

v

ΔΥΟ ΚΥΝΗΓΟΙ ΧΡΥΣΟΥ αναζητούσαν θησαυρούς σε χωράφια κοντά στο Γιορκ της Αγγλίας. Κρατώντας έναν ανιχνευτή μετάλλων, η Μπάφι Μπέιλι άκουσε έναν ήχο ειδοποίησης, στο πρώτο τους πέρασμα δίπλα σε ένα μονοπάτι.

Η γυναίκα σκάβοντας βρήκε ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, σε σχήμα βιβλίου. Με βάρος λιγότερο από 30 γραμμάρια, το τεχνούργημα μήκους μισής ίντσας (1,27 εκ,) φαίνεται να χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι κατασκευασμένο από χρυσό 22 ή 24 καρατίων. Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ αναγνώρισαν στις φιγούρες που απεικονίζονται στις ανοιχτές «σελίδες» του βιβλίου τους Αγίους Λεονάρδο και Μαργαρίτα, προστάτες του τοκετού.
ν

Το χρυσό βιβλίο που ανακάλυψε η Μπάφι Μπέιλι. Image: Buffy Bailey
ν

Η Μπέιλι ανακάλυψε το χρυσό βιβλίο κοντά στο Κάστρο του Σερίφη Χάτον, την πρώην κατοικία του Ριχάρδου Γ΄ βασιλιά της Αγγλίας την περίοδο 1483-1485.

Σύμφωνα με το BBC News, οι ειδικοί λένε ότι το περίτεχνο αντικείμενο μπορεί να ανήκε σε συγγενή του Άγγλου βασιλιά ‒ίσως τη σύζυγό του, Αν Νέβιλ‒ και να το φορούσε για προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

«Το βιβλίο χρονολογείται σε μια περίοδο που ο νόμος περί περικοπών καθιστούσε παράνομο για οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τους ευγενείς, να μεταφέρει χρυσό. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι ήταν στην κατοχή κάποιου ιδιαίτερα αξιοσημείωτου ατόμου, όπως ενός μέλους των βασιλικών οικογενειών», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η τρύπα στη ράχη του βιβλίου υποδηλώνει ότι κρεμόταν από κάποια αλυσίδα, πιθανώς εν είδη φυλαχτού.

Οι ειδικοί στο Μουσείο του Γιορκσάιρ, το οποίο φιλοξενεί το κόσμημα του Middleham στις συλλογές του, μελετούν το χρυσό βιβλίο για να μάθουν περισσότερα για την προέλευσή του.

Σύμφωνα με τον νόμο περί θησαυρού του Ηνωμένου Βασιλείου του 1996, ο οποίος διέπει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν από το κοινό, το Μουσείο μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει το αντικείμενο αφού αξιολογηθεί και αποτιμηθεί. Τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ του ζεύγους Μπέιλι που το βρήκε και του ιδιοκτήτη της γεωργικής γης. Η αξία του μικροσκοπικού κοσμήματος εκτιμάται, περίπου, στα 150.000 δολάρια.
ν

 


Translate this post