Πώς να διαχειριστείτε φοβίες, άσχημα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία, Αυτοβελτίωση

NEW LIFE

Από την Γεωργία Α. Μεταξά

 

Μερικές απλές πρακτικές για να καταπολεμήσετε ή να ξεπεράσετε το φόβο και τις αρνητικές σκέψεις είτε του περιβάλλοντος είτε αυτές που έχετε μέσα σας.

Η κατάθλιψη και ο πεσιμισμός είναι ενδείξεις απώλειας ελέγχου των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων μέσα μας. Image Credit: CC BY-NC-SA 4.0 GR

v

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ζήσει στιγμές που το μυαλό μας γεμίζει, χωρίς να το θέλουμε, από αρνητικά συναισθήματα, φοβίες και άσχημες σκέψεις. Θα ’λεγες πως κάποιο άλλο πρόσωπο αναδύεται μέσα μας, καταλαμβάνει το μυαλό μας και το γεμίζει με σύννεφα και καταιγίδες. Συναισθήματα όπως θυμός, μίσος, απόγνωση και ενοχή ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για εσάς και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας.

Οι λογικοί άνθρωποι, μόλις αντιληφθούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τις κακόβουλες σκέψεις σπεύδουν αμέσως να τα αναχαιτίσουν, πριν η πυρκαγιά εξαπλωθεί και κυριεύσει ολάκερη την ύπαρξή τους.

Όμως είμαστε όλοι λογικοί; Έτσι πιστεύουμε, αλλά πολλές φορές αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα να ριζώσουν μέσα μας και να μας διαλύσουν. Ίσως γιατί κουβαλάμε τραύματα και αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν. Δεν είναι όμως καλύτερα να μην τ’ αφήσουμε να διαλύσουν την ύπαρξή μας;

Περιβάλλοντας τον εαυτό μας με ειρήνη και θετικότητα, γινόμαστε κύριοι των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και δεν τ’ αφήνουμε να γίνουν εμπόδια στο δρόμο μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια μεταμορφωτική διαδικασία θεραπείας που θα μας απελευθερώσει από το παρελθόν, θα μας κάνει να ανακτήσουμε τη χαμένη ενέργειά μας και θα αναζωογονήσει την ύπαρξή μας.

Οι συνέπειες των αρνητικών συναισθημάτων

Μπορεί άσχημες εμπειρίες και τραύματα του παρελθόντος να είναι η κύρια πηγή των φόβων και κάθε αρνητισμού, όπως ας μην τα ρίχνουμε όλα σε εμάς. Ζούμε σε μια τοξική ατμόσφαιρα, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι περιβάλλονται από έναν αρνητισμό. Οι κακόβουλες και αρνητικές σκέψεις σφυρίζουν γύρω μας σαν δηλητηριώδη βέλη, έτσι που είναι σχεδόν αδύνατο να μην βληθούμε από κάποιο από αυτά.

Είτε από ενδογενείς είτε από εξωγενείς παράγοντες, οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε εκρήξεις αρνητικών συναισθημάτων με αποτέλεσμα:

Να αναστατώνετε τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας προκαλώντας ρήξεις και καταστρέφοντας σχέσεις.

Να είστε αναστατωμένοι με τον εαυτό σας, ακόμα και να ντρέπεστε επειδή κάνετε αρνητικές σκέψεις.

Να νιώθετε εξαντλημένοι και με έλλειψη ζωτικότητας ύστερα από μια συναισθηματική έκρηξη.

Η αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται και η καρδιά σας να «φτερουγίζει» όπως σε μια κρίση πανικού.

Κάποτε-κάποτε ο θυμός είναι κάτι υγιές και ένα ξέσπασμα επιθυμητό. Δεν είναι σωστό να καταπιέζουμε και να μπλοκάρουμε πάντα τα συναισθήματά σας. Το να καταπνίγουμε συνεχώς το θυμό μας οδηγεί σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως προβλήματα υγείας, έλκη και πεπτικές ασθένειες. Από ψυχολογική άποψη, η καταπίεση μας κάνει μίζερους και να αισθανόμαστε κατώτεροι, παρεξηγημένοι και αγνοημένοι. Και αυτό επίσης δεν είναι καλό.

Γιατί έχουμε αρνητικές σκέψεις και άσχημα συναισθήματα;

Κάθε πληγή, τραύμα ή αναστάτωση αφήνει μέσα στην ψυχή μας ένα αποτύπωμα ή μια ουλή. Αυτά τα αποτυπώματα είναι οι αναμνήσεις του πόνου που βιώσαμε και των συναισθημάτων που νιώσαμε εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, καθώς περνά ο καιρός, θεραπεύουμε τα περισσότερα από αυτά τα τραύματα, συγχωρώντας τον εαυτό μας και τους άλλους, και προχωρούμε στη ζωή απελευθερωμένοι. Δεν θυμώνουμε ούτε οργιζόμαστε πλέον με τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους που προκάλεσαν το κακό. Υπάρξουν όμως και κάποιοι που κολλάνε!

Όσοι κολλάνε στο παρελθόν αργοπορούν στη ζωή τους και τίποτε δεν πηγαίνει καλά. Ούτε για τους ίδιους ούτε για τους άλλους. Συντηρούν μέσα τους μνήμες που θα έπρεπε να τις έχουν σβήσει, πράγμα που πυροδοτεί μέσα τους το θυμό και τις ανεπιθύμητες σκέψεις που κάποιες φορές μετουσιώνονται σε ανεπιθύμητες ‒μπορεί και εγκληματικές‒ ενέργειες. Η μνησικακία φέρνει τον όλεθρο.

Τα τέσσερα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του εαυτού σας είναι:

Καταθλιπτικές και απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον. Όλα είναι μαύρα.

Θυμός με το παραμικρό και εκρήξεις οργής δίχως αιτία.

Ενοχή και τύψεις για δικά σας λόγια ή πράξεις.

Αρνητική αυτοκριτική και μαστίγωμα του εαυτού με αποτέλεσμα χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης και σε προχωρημένα στάδια την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αρνητικότητα μέσα μας, τόσο πιο κακοί και τοξικοί γινόμαστε για το περιβάλλον, τους συγγενείς και τους φίλους μας.

ν

ν

Εκτός από το δικό μας τραυματικό παρελθόν και τον αρνητισμό που είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας –οι ειδήσεις για παράδειγμα μόνο με άσχημα νέα και νοσηρά ζητήματα ασχολούνται με πρόσχημα την ενημέρωση– είναι πιθανόν να έχουμε κληρονομήσει «αρνητικά αποτυπώματα» από τους γονείς και τους προγόνους μας. Για όλα αυτά υπάρχουν κάποιες πρακτικές θεραπείες.

Απελευθερώνοντας συναισθήματα με αβλάβεια

Αβλάβεια σημαίνει δεν προκαλώ με τις ενέργειές μου βλάβη σε κάτι ή σε κάποιον. Αναμφίβολα, είναι καλύτερο να εκφράσετε και να αφήσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας αντί να τα καταπιέζετε σε σημείο που να γίνονται τοξικά και επιβλαβή για εσάς, αρκεί να μην κάνετε κακό στους άλλους. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, το να πείτε ανοιχτά τι νιώθετε σε αυτούς που σας προκαλούν αυτά τα συναισθήματα θα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καταστρέφοντας σχέσεις, αναστατώνοντας αθώους ανθρώπους και προκαλώντας χάος.

Πώς μπορεί κάποιος να εκτονώσει το θυμό του που τον προκαλούν διάφορα μικροπράγματα μέσα στη μέρα, ή την οργή που σιγοβράζει μέσα του από ανεπιθύμητες καταστάσεις του παρελθόντος; Δείτε πρώτα εάν σας απασχολεί κάποιο από τα παρακάτω ζητήματα:

Ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ένας φίλος σας, σας εξοργίζει με την έλλειψη σεβασμού ή ανταπόδοσης των αισθημάτων που τρέφεται γι’ αυτόν, ή των αναγκών σας.

Απογοήτευση και εκνευρισμός επειδή το προσωπικό εξυπηρέτησης των πελατών σας είναι αδιάφορο ή «κλειδωμένο» σε κάποιες συνήθειες και δεν δείχνει ευελιξία.

Αστόχαστες ή εγωιστικές πράξεις του/της συντρόφου σας ή των συναδέλφων σας.

Θυμός που προκαλείται από τις ενέργειες ναρκισσιστικών και εγωιστικών ηγετών στην χώρα ή στον κόσμο.

Αισθάνεστε πόνο για τον τρόπο που σας φέρθηκαν στην παιδική σας ηλικία.

Υποφέρετε από στενοχώρια για την εγκατάλειψη, απόρριψη ή κακοποίηση από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο.

Οργή για τις αδικίες που γίνονται και τη σκληρότητα απέναντι σε ανθρώπους και ζώα.
ν

ν

Βάζοντας φωτιά σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα

Πάρτε μια κόλα χαρτί και γράψτε τις σκέψεις σας χωρίς περιορισμούς. Γράψτε οτιδήποτε αισθάνεστε και μισείτε. Μπορείτε να βρίσετε και να φωνάζετε στο χαρτί καθώς γράφετε. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να εκφραστεί.

Γράψτε μέχρι να μην έχετε τίποτε άλλο να πείτε. Η ενέργεια των συναισθημάτων σας περνάει από εσάς στο χαρτί.

Κάψτε το χαρτί. Καθώς βλέπετε το τραύμα, τον θυμό και την απογοήτευσή σας να γίνονται καπνός και φλόγες, πείτε: «Απελευθερώνω όλα όσα με έχουν πληγώσει. Τα αρνητικά μου συναισθήματα μεταμορφώνονται τώρα σε φως. Είμαι ελεύθερος!»

Δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας που απελευθέρωσε τις εγκλωβισμένες μέσα σας και καταπιεσμένες δηλητηριώδεις σκέψεις και τις μεταμόρφωσε σε φως.
ν

ν

Μια πρακτική των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής

Πάρτε ένα βότσαλο ή μια λεία πέτρα. Φέρτε τη κοντά στο στόμα, σαν να είναι μικρόφωνο και πείτε στην πέτρα αυτό που αισθάνεστε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας φωνάζοντας ή βρίζοντας.

Κατόπιν πετάξτε την πέτρα πάνω από τον ώμο σας όσο πιο μακριά μπορείτε, κατά προτίμηση στη θάλασσα, σε ένα ποτάμι ή σε ένα έρημο μέρος.

Μια πέτρα ή ένα κομμάτι μαρμάρου, μπορεί να είναι από σκληρό υλικό, αλλά αποτελούνται από μόρια σιδήρου που περιέχουν μαγνητίτη, και λειτουργούν σαν μαγνητόφωνα, με αποτέλεσμα να έχουν «καταγραφεί» πάνω τους πράγματα από το παρελθόν – όχι πάντα ευχάριστα.

Τα παιδιά των Ινδιάνων διδάσκονταν να μην μαζεύουν μια πέτρα από το έδαφος χωρίς να ζητήσουν πρώτα την άδεια από το πνεύμα της πέτρας. Αυτό γινόταν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μάζευαν τη δυστυχία των άλλων ανθρώπων.

Κόψιμο των αρνητικών σκέψεων από τη ρίζα

Το να σκεφτείτε αρνητικά για ένα δευτερόλεπτο, δεν είναι κάτι κακό. Αρκεί στη συνέχεια να κόψετε το φόβο, το δυσάρεστο συναίσθημα ή την αρνητική σκέψη στη ρίζα της και να μην την αφήσετε να μεγαλώσει μέσα σας και να καταλάβει ολόκληρη την ύπαρξή σας.

Έτσι, μόλις αντιληφθείτε μια αρνητική σκέψη, σταματήστε τη αμέσως. Είτε αυτή προέρχεται από κάποιο παλιό τραύμα, από κάποια ανάμνηση ή κάποιο πρόσωπο. Κάποιες φορές πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο και στο φως της συνείδησης ορισμένα απωθημένα συναισθήματα ή πράξεις μόνο και μόνο για να δούμε και να τα φωτίσουμε. Κάτω από το φως της συνείδησης η σκιά τους διαλύεται και πεθαίνει.

Σε άλλη περίπτωση, όταν κάποιος μιλάει για εσάς απαξιωτικά, χωρίς να σας σέβεται, ή είναι απέναντί σας αυταρχικός, μπορεί να νιώσετε ένα κύμα θυμού μέσα σας και μια θύελλα συναισθημάτων και σκέψεων έτοιμων να ξεσπάσουν. Μπορείτε είτε να αφήσετε τα αισθήματά σας ανεξέλεγκτα είτε να τα σπρώξετε προς τα κάτω και να τα καταπιέσετε – κανένας τρόπος δεν λύνει το πρόβλημα. Η λύση είναι να μείνετε ψύχραιμοι και να χαμογελάσετε και –όπως έλεγαν οι παλιοί‒ να δώσετε τόπο στην οργή.

Η άλλη λύση είναι να θεραπεύσετε τις πληγές και τις ουλές που κρατούν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Θεραπεία σημαίνει μετατροπή της ενέργειας από μια χαμηλή δόνηση σε μια υψηλότερη και μπορεί να επουλώσει όλες τις πληγές μας.

Ξεχάστε το παρελθόν. Μην το αφήνετε να μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο του μέλλοντός σας.

Ένα αρχαίο τελετουργικό θεραπείας

Για να θεραπεύσετε κάθε πληγή μέσα σας, κάθε τραύμα και κάθε αρνητικό αποτύπωμα από το παρελθόν, μπορείτε να εκτελέσετε αυτό το αρχαίο τυπικό.

Φανταστείτε τον εαυτό σας να περιβάλλεται από έναν μπλε μανδύα φωτός που προστατεύει την ενέργειά σας.

Σχεδιάστε το γράμμα γ στον αέρα τρεις φορές για να επικαλεστείτε την ενέργεια της θεραπείας και τοποθετήστε τα χέρια σας στη θέση της καρδιάς σας στο κέντρο του στήθους σας.

Κρατήστε τα εκεί μέχρι να νιώσετε κάποια ζεστασιά ή μυρμήγκιασμα στα χέρια σας καθώς οι ενέργειες ρέουν.

Πείτε: «Θεραπεύω όλες τις πληγές και τα σημάδια μέσα μου που έχουν τοξική ενέργεια, τώρα και για πάντα».

Πλύνετε το σώμα σας και σκουπίστε το με την πρόθεση να φύγουν όλα τα αρνητικά αποτυπώματα.

Το γράμμα γάμμα θυμίζει τους Ιχθύς, το τελευταίο σύμβολο του ζωδιακού κύκλου, και είναι στενό συνδεδεμένο με τον «θείο λόγο», καθώς και με τη «διάλυση των μορφών» στα Ακασικά Αρχεία. Επίσης συμβολίζει την αρχή ενός νέου κύκλου. Στο ψυχολογικό και υπαρξιακό επίπεδο συμβολίζει αποτυχία, εξορία ή απομόνωση των αρνητικών αισθημάτων. Επίσης εκφράζει την αποβολή των παθών.

Οι δύο γραμμές που αποτελούν το σύμβολο του Ιχθύ βλέπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις: η αριστερή εκφράζει την ιδέα της ανέλιξης ή την αρχή του καινούριου κύκλου, ενώ η δεξιά δείχνει την κατεύθυνση της εξέλιξης, δηλαδή το δρόμο που οδηγεί έξω από τον κύκλο.

© 2022 Youmagazine.gr
ν

 


Translate this post