Ένα εντυπωσιακό animation με την πραγματική κλίμακα του ηλιακού μας συστήματος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα εντυπωσιακό animation με τα πραγματικά μεγέθη και τις κινήσεις των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με τον Ήλιο.

Τα μεγέθη των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με τον Ήλιο. Image: @physicsJ / Twitter, NASA / JHUAPL / SwRI Imagery

v

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ χρειάζονται τα κινούμενα σχέδια για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε –ή τουλάχιστον να αρχίσουμε να κατανοούμε– την εκπληκτική ποικιλομορφία των κόσμων που αποτελούν το ηλιακό μας σύστημα.

Ο αστρονόμος Τζέιμς Ο’Ντόναχιου (James O’Donoghue) της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), δημοσίευσε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο, το οποίο ξεκινά με τον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres) και τον Πλούτωνα και προχωρά στα μεγαλύτερα σε όγκο και μάζα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της Σελήνης και της Γης, έως ότου ο φακός απομακρυνθεί για να μπορέσει η οθόνη να συμπεριλάβει τον Ήλιο, που είναι τόσο μεγάλος ώστε θα μπορούσε να χωρέσει μέσα του πάνω από ένα εκατομμύριο πλανήτες μεγέθους όσο είναι η Γη!.

Το βίντεο δείχνει επίσης τις περιστροφές των πλανητών και όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πόσο γρήγορα περιστρέφονται οι γίγαντες, όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, και πολύ περισσότερο ο Δίας σε σχέση με τον δικό μας πλανήτη.
ν

Selected solar system objects to scale in size, rotation speed and axial tilt | Dr James O’Donoghue
ν

ν

Θα συνιστούσαμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσετε αυτές τις περιστρεφόμενες σφαίρες. Το βίντεο κλιπ διαρκεί μόνο 55 δευτερόλεπτα, αλλά είναι αρκετά μαγευτικό που θα το παρακολουθήσετε πολλές φορές – καθώς γράφουμε αυτά τα λόγια, έχει προβληθεί πάνω από 8 εκατομμύρια φορές.

Τα μεγέθη, οι κλίσεις και οι περιστροφές των πλανητών είναι υπό κλίμακα σε αυτό το βιντεοκλίπ, αν και φυσικά η θέση τους έχει αλλάξει ‒ όλοι οι πλανήτες και τα αστέρια που βλέπετε έχουν έρθει πολύ κοντά μεταξύ τους, ώστε να χωρούν στο ίδιο πλαίσιο.
v

Τα πραγματικά μεγέθη των πλανητών υπό κλίμακα. Image: @physicsJ / Twitter, NASA / JHUAPL / SwRI Imagery
ν

Αν θέλετε να μάθετε μερικούς αριθμούς, ο δικός μας πλανήτης έχει πλάτος 12.742 χιλιόμετρα. Ο Δίας, αντίθετα, έχει διάμετρο 139.820 χιλιομέτρων, είναι δηλαδή πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο από εμάς.

Η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 1,39 εκατομμύρια χιλιόμετρα, επομένως είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την άποψη της απόστασης από τον Δία και περισσότερο από 100 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, περίπου ένα εκατομμύριο Γαίες θα μπορούσαν να χωρέσουν στον Ήλιο.

Sol Invictus: Ανίκητος Ήλιος

Για τον λόγο αυτόν οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τον Ήλιο «Ανίκητο». Ο Sol Invictus ήταν ο επίσημος θεός της μεταγενέστερης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και προστάτης των λεγεώνων. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός, καθιέρωσε την 25η Δεκεμβρίου του έτους 274 μ.Χ. την λατρεία του Ήλιου ως επίσημη θρησκεία, παράλληλα με τις παραδοσιακές ρωμαϊκές λατρείες.
ν

Ρωμαϊκό μωσαϊκό με παράσταση του Ανίκητου Ήλιου επί άρματος (μέσα του 3ου αι. μ.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο James O’Donoghue στον λογαριασμό του στο YouTube έχει συγκεντρώσει πολλά άλλα βίντεο που εξηγούν τη λειτουργία του Ηλιακού Συστήματος και είναι πολύ ενδιαφέροντα για όσους ασχολούνται με την αστρονομία και τα ουράνια φαινόμενα.
ν

 


Translate this post