139 μικροί πλανήτες πίσω από τον Ποσειδώνα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 139 νέων ουρανίων σωμάτων που βρίσκονται στα πιο μακρινά σημεία του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος και πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Image: NASA / JP/ Πηγή: Supplied 

ν

ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη 139 νέων ουρανίων σωμάτων που βρίσκονται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Τα μικρά αυτά παγωμένα σώματα δεν είναι κομήτες αλλά ούτε και πλανήτες όπως η Γη ή άλλα γνωστά μας πλανητικά σώματα. Ωστόσο, κατατάσσονται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των λεγόμενων “Μεταποσειδώνιων αντικειμένων” που ταξινομούνται ως «μικροί πλανήτες» που περιστρέφονται στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Για να βρουν τα μικρά αυτά ουράνια σώματα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την έρευνα Dark Energy Survey (DES) χρησιμοποιώντας την 520-megapixel κάμερα σκοτεινής ενέργειας που βρίσκεται στο Διαμερικανικό Αστεροσκοπείο του Σέρο Τολόλο στη Χιλή.

Οι αστρονόμοι ξεκίνησαν αρχικά με 7 δισεκατομμύρια πιθανές επιτυχίες οι οποίες στη συνέχεια μειώθηκαν ξανά και ξανά σε περίπου 400 υποψήφια ουράνια σώματα που μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια έξι νυχτών έρευνας.

Τελικά 319 αντικείμενα πληρούσαν τους όρους των ουρανίων σωμάτων, αλλά από αυτά μόνο τα 139 ήταν νέα για την επιστήμη της αστρονομίας.

Οι νέοι κόσμοι βρίσκονται μεταξύ 30 και 90 αστρονομικών μονάδων (AU), με μια αστρονομική μονάδα να είναι η απόσταση Γης-Ήλιου (93 εκατομμύρια μίλια ή 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

Ο λόγος που οι επιστήμονες εντόπισαν αυτά τα αντικείμενα είναι επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «οδηγοί» προκειμένου να εντοπιστεί η θέση του αόρατου και αινιγματικού Ένατου Πλανήτη.

Με την ονομασία Ένατος Πλανήτης ή Πλανήτης Χ αναφέρεται ένας υποθετικός πλανήτης του ηλιακού συστήματος πέρα από τον Ποσειδώνα.

Μετά την ανακάλυψη του Ποσειδώνα το 1846, ήταν ευρέως διαδεδομένη η υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος πλανήτης πέρα από την τροχιά του. Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα στου 19ου αιώνα και κορυφώθηκε στις αρχές του 20ού με την αναζήτηση του Πέρσιβαλ Λόουελ για τον Πλανήτη Χ. Ο Λόουελ πρότεινε την υπόθεση του πλανήτη Χ για να εξηγήσει τις φαινομενικές αποκλίσεις των τροχιών των γιγάντων πάγου, και συγκεκριμένα του Ουρανού και του Ποσειδώνα, θεωρώντας ότι μόνο η βαρυτική έλξη ενός μεγάλου ένατου πλανήτη, που είναι αόρατος, θα μπορούσε να εξηγήσει τις ανωμαλίες στην τροχιά τους.
ν

Ενδείξεις για την ύπαρξη ένατου πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα | euronews
ν

ν

 


Translate this post