Τούρκοι λαθρέμποροι συνελήφθησαν με μια Βίβλο 1.200 ετών (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια βυζαντινή Βίβλος του 800 μ.Χ. αφαιρέθηκε από τα χέρια σπείρας λαθρεμπόρων έπειτα από δραματική καταδίωξη των διωκτικών αρχών.

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ Βίβλος 1.200 ετών αφαιρέθηκε από σπείρα Τούρκων λαθρεμπόρων που ετοιμάζονταν να την πουλήσουν σε αρχαιοκάπηλο, έπειτα από δραματική καταδίωξη της τουρκικής αστυνομίας που καταγράφηκε από τηλεοπτική κάμερα.
Η αστυνομία του Ντιγιάρμπακιρ (η αρχαία Άμιδα) στη νοτιοανατολική Τουρκία, εντόπισε τη Βίβλο τη Δευτέρα στην πόλη Καγιαπινάρ (Kayapinar).
Τρεις λαθρέμποροι συνελήφθησαν από ομάδα αστυνομικών για την αντιμετώπιση διακίνησης λαθραίων προϊόντων και κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά έξι άτομα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη στις 5 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για ένα σπάνιο κομψοτέχνημα του 800 μ.Χ. σε μέγεθος βιβλίου τσέπης, που μπορούσε κάποιος να το έχει πάνω του.
Το χειρόγραφο βιβλίο αποτελείται από 34 σελίδες από δέρμα πάνω στις οποίες είναι γραμμένα θρησκευτικά αποσπάσματα με χρυσά γράμματα.
Όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, οι σελίδες του βιβλίου είναι εικονογραφημένες με διάφορα θρησκευτικά σύμβολα και παραστάσεις, όπως το άστρο του Δαβίδ, τον Ήλιο, τον χριστιανικό σταυρό κ.ά.
Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας, το σπάνιο χειρόγραφο παραδόθηκε στο τοπικό πανεπιστήμιο για εξέταση από αρχαιολόγους.

ν

ν

Το Ντιγιάρμπακιρ, ιστορικά γνωστό ως Άμιδα, είναι η μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη και είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ.
Με πληθυσμό περίπου 900.000 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Νοτιοανατολική Ανατολίας μετά την Γκαζιαντέπ.
Η πόλη είναι αρχαιότατη και αναφέρεται σε ασσυριακές και αραμαϊκές πηγές. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αραβική φράση «χώρα (της φυλής) του Μπακρ», μεσαιωνική ονομασία της Άνω Μεσοποταμίας.
Ωστόσο κατά την κεμαλική περίοδο το αραβικό/οθωμανικό της όνομα μετασχηματίστηκε σε Ντιγιάρμπακιρ (χώρα του μπακιριού), παρετυμολογώντας την από τα ορυχεία χαλκού που βρίσκονταν στην περιοχή. Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη είχε σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, αρμενικό και συριακό, ο οποίος όμως εξοντώθηκε ή εκτοπίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του Κούρδοι και γι’ αυτό η πόλη θεωρείται ως η «ανεπίσημη πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αποτελούν τα άριστα διατηρούμενα βυζαντινά τείχη, που χτίστηκαν την εποχή του αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β΄), μήκους 5,8 χιλιομέτρων, τα οποία από το 2015 αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το σελτζουκικό τζαμί του Μαλίκ Σαχ (γιου του Αλπ Αρσλάν) και η συριακή εκκλησία της Παναγίας. Γνωστότερο τοπικό αγροτικό προϊόν είναι το καρπούζι που αποτελεί και το έμβλημα της πόλης (επικαθήμενο πάνω σε μικρογραφία των τειχών).
ν

Τα τείχη του Ντιγιάρμπακιρ αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Image: Supplied
ν

 


Translate this post