Αίγυπτος: Μήπως πρέπει να αφήσουμε τους νεκρούς ήσυχους;

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ρίγη πανικού σκόρπισε η ανακοίνωση Αιγυπτίων αρχαιολόγων ότι ανακάλυψαν 14 ακόμη μούμιες, που έμειναν ανέγγιχτες για 2.500 χρόνια.

Μια σαρκοφάγος από αυτές που μόλις ανακαλύφθηκαν. Πηγή: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων

ν

ΝΩΠΗ παραμένει στη μνήμη του δυτικού κόσμου η περίφημη «κατάρα του Φαραώ». Αν και έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια, από τη μέρα εκείνη του Νοεμβρίου 1922 που ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ άνοιξε τον τάφο του Τουταγχαμών.

Ο Τουταγχαμών, γιος του αιρετικού Φαραώ Ακενατέν, παντρεύτηκε την Ανκεσεναμούν, την ετεροθαλή αδερφή του, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες οι οποίες πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους. Πέθανε το 1323 π.Χ.σε ηλικία 19 ετών. Είχε βασιλέψει 10 χρόνια και δεν άφησε κάποιο σημαντικό έργο. Επειδή ήτα άσημος, ο τάφος του στην Κοιλάδα των Βασιλέων παρέμεινε μέσα στους αιώνες ασύλητος.

Ο Κάρτερ, με τον χρηματοδότη του λόρδο Κάρναρβον βρήκαν τον τάφο στις 4 Νοεμβρίου 1922 και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Στη συνέχεια, όσοι είχαν αναμειχθεί στο άνοιγμα της σαρκοφάγου, άρχισαν να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο – συνολικά κάπου είκοσι έξι άτομα. Έκτοτε το άνοιγμα μιας μούμιας αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί δυτικοί απηύθυναν το ερώτημα «Είναι ανάγκη να τις ενοχλήσουμε;» στους Αιγύπτιους αρχαιολόγους όταν έμαθαν αυτές τις ημέρες ότι ήρθαν στο φως 14 ακόμη μούμιες, ανέγγιχτες για 2.500 χρόνια.
ν

ν

ν

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη 14 ακόμη σαρκοφάγων σε άψογη κατάσταση στη νεκρόπολη Σακκάρα νότια του Καΐρου, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 27.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο χώρο, τα φέρετρα έχουν παραμείνει ανενόχλητα για 2.500 χρόνια, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται μόλις 16 χιλιόμετρα νότια των παγκοσμίου φήμης πυραμίδων της Γκίζας.
ν

ν
Οι σαρκοφάγοι, διακοσμημένες με υπέροχα χρωματιστά και σκαλιστά σχέδια, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αρχαιολογικής ανασκαφής κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Αιγύπτου, τη Μέμφιδα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και αναμένονται και νέες ανακαλύψεις, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Δρα Χάλεντ Αλ-Ανάνι (Khaled Al-Anani).
ν

Πηγή: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων
ν

Οι ιδιοκτήτες των σαρκοφάγων δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά, δεδομένης της διάστασης που έχει πάρει η ανακάλυψή τους στην αρχαιολογική κοινότητα, αυτό είναι θέμα χρόνου.
ν

Πηγή: Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων
ν

Τον Ιούλιο, οι αιγυπτιακές αρχές επέτρεψαν ξανά στους τουρίστες να επισκεφθούν τις πυραμίδες της Γκίζας και άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους μετά από κλείσιμο τριών μηνών εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι αρχές επιτρέπουν την είσοδο χωρίς εισιτήριο, σε μια προσπάθεια να τονωθεί ξανά μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας. Το 2019 τις αρχαιότητες στην Αίγυπτο επισκέφθηκαν 13,6 εκατομμύρια τουρίστες.

Το 2020 όμως είναι ένα έτος καταστροφικό από κάθε άποψη. Και δεν έχει ακόμη τελειώσει. Γι’ αυτό και πολλοί δυτικοί λόγιοι απεύθυναν έκκληση στους Αιγύπτιους αρχαιολόγους να αφήσουν τους νεκρούς ήσυχους.
ν

 


Translate this post