Η Adidas εμπνεύστηκε τα παπούτσια της από την αρχαία Ρώμη

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 400 αρχαία ρωμαϊκά παπούτσια, πολλά από τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά με τα σύγχρονα!

3321t5t5vn5v65b6643

Επάνω: αρχαίο ρωμαϊκό παπούτσι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα ρωμαϊκό φρούριο. Κάτω: το Adidas Predator. Η ομοιότητα εκπληκτική. Πηγή: News media
v

ΟΜΑΔΑ αρχαιολόγων ανακάλυψε περισσότερα από 400 αρχαία ρωμαϊκά παπούτσια στο οχυρό της Βιντολάντα, στο τείχος του Αδριανού, στο Νορθάμπερλαντ της Β. Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μοιάζουν εκπληκτικά με τα παπούτσια της σύγχρονης εποχής. Η περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς νότια του τείχους του Αδριανού, ήταν ένας αρχαίος οικισμός για τους Ρωμαίους στρατιώτες που φρουρούσαν το τείχος και τις οικογένειές τους.

Το τείχος του Αδριανού (λατ. Vallum Aelium) ήταν αμυντική οχύρωση στη ρωμαϊκή επαρχία Μπριτάνια (σημερινή Μεγάλη Βρετανία). Η οχύρωση άρχισε να κατασκευάζεται το 122 μ.Χ., επί της βασιλείας του Αδριανού, και λειτουργούσε ως το βόρειο όριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Το τείχος διασχίζει το νησί της Μεγάλης Βρετανίας από ακτή σε ακτή. Εκτείνεται από τον ποταμό Τάιν, κοντά στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το Σολγουέι Φερθ, στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Το μήκος του ήταν 80 ρωμαϊκά μίλια ή 117,5 χιλιόμετρα. Σε κάθε μίλι υπήρχε ένα μικρό οχυρό, με δύο πυργίσκους, ενώ ανά πέντε μίλια ένα φρούριο.

Από βορρά προς νότο, το τείχος αποτελούνταν από μια τάφρο, το πέτρινο τείχος, έναν στρατιωτικό δρόμο και μια περιτειχισμένη τάφρο. Τα μικρά οχυρά πιθανώς ήταν επανδρωμένα με φρουρά, ενώ στα φρούρια στάθμευε το πεζικό και το ιππικό. Πέρα από τον αμυντικό ρόλο της οχύρωσης, είναι πιθανό οι πύλες του να λειτουργούσαν και ως τελωνεία.
v

833421bn5vb5vb546

Σωζόμενο τμήμα του τείχους του Αδριανού στο Νορθάμπερλαντ, τον Οκτώβριο του 2015. Πηγή: Wikimedia Commons 
v

633421bn5vb5vb546

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βιντολάντα βρίσκεται νότια του τείχους του Αδριανού. Πηγή: News media
v

Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής, η οποία διήρκεσε όλο το καλοκαίρι, οι ερευνητές ανακάλυπταν το ένα παπούτσι μετά το άλλο. Ήταν μια τεράστια πρόκληση, καθώς κάθε κομμάτι ήταν ανεκτίμητο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε παπούτσι είναι σαν μια μηχανή του χρόνου, και ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή του ατόμου που το φορούσε.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο, τα παπούτσια τους προσέφεραν παρόμοια άνεση και ευελιξία με το διάσημο μοντέλο της Adidas Predator.

Τα παπούτσια που ανακαλύφθηκαν ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, και κυμαίνονται από μικροσκοπικά μποτάκια για μωρά, παιδικά υποδήματα, γυναικεία παπούτσια, ανδρικές μπότες και τσόκαρα για το μπάνιο. Οι ιδιοκτήτες των παπουτσιών ζούσαν στο εσωτερικό του φρουρίου της Βιντολάντα. Το οχυρό χτίστηκε περίπου 1.800 χρόνια πριν από τον ρωμαϊκό στρατό. Ήταν μικρό, αλλά ένα από τα πλέον απόρθητα οχυρά που υπήρχαν στη Βρετανία.
v

533421bn5vb5vb546

Ρωμαϊκά παπούτσια με κούμπωμα που βρέθηκαν στη Βιντολάντα. Πηγή: Vindolanda Trust
v

733421bn5vb5vb546

Αυτό το ρωμαϊκό παπούτσι που μόλις ανακαλύφθηκε έχει γραμμές που μπορούν να παραβληθούν με τις διακεκομμένες γραμμές των ποδοσφαιρικών παπαπουτσιών Predator. Πηγή: Vindolanda Trust
v

Το τείχος του Αδριανού χτίστηκε για να προστατευτεί η Νότια Αγγλία από τις βρετανικές φυλές του Βορρά. Οι Ρωμαίοι έφτασαν στη Βρετανία για πρώτη φορά γύρω στο 55 ή 54 π.Χ., με την απόβαση που έκανε ο Ιούλιος Καίσαρας. Ο πόλεμος μεταξύ των εισβολέων και των βρετανικών φυλών σταμάτησε γύρω από 212 μ.Χ., οπότε και το φρούριο της Βιντολάντα εγκαταλείφθηκε. Οι ένοικοί του μετακινήθηκαν σε νέους οικισμούς και ό,τι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους έμεινε πίσω και παρέμεινε εκεί για σχεδόν δύο χιλιετίες.

 


Translate this post