Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ανακαλύφθηκε στην κεντρική Ινδονησία η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο, ηλικίας τουλάχιστον 45.000 ετών.

Μια αρχαία τοιχογραφία που δείχνει τρεις αγριόχοιρους είναι ίσως η παλαιότερη απεικόνιση ζώων στον κόσμο. Πηγή: Instagram / ΑΑ Oktaviana / ARKENAS / Griffith University

v

Η ΖΩΓΡΑΦΙΑ ενός αγριόχοιρου, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο ενός δυσπρόσιτου σπηλαίου της νήσου Σουλαουέζι της Ινδονησίας και η οποία χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια, ίσως και χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, είναι η αρχαιότερη σπηλαιογραφία ζώου στον κόσμο και γενικότερα μια από τις αρχαιότερες ζωγραφιές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Το 2019, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει σε άλλη τοποθεσία στο ίδιο νησί την αρχαιότερη έως τότε σπηλαιογραφία, ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών. Στο μέλλον, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ακόμη αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στο Σουλαουέζι.

Ζωγραφισμένη με σκουροκόκκινη ώχρα, η φυσικού μεγέθους ζωγραφιά στο σπήλαιο Λεάνγκ Τεντόνγκε σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού, μια ώρα περπάτημα από τον κοντινότερο δρόμο, φαίνεται να αποτελεί μέρος της διήγησης μιας ευρύτερης σκηνής, που περιλαμβάνει άλλους δύο χοίρους, εν μέρει μόνο διατηρημένους.

Οι εν λόγω κοντοπόδαροι αγριόχοιροι, που επιβιώνουν ακόμη ως είδος, αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχο των κυνηγών στο νησί της Ινδονησίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
ν


ν

Όπως ανέφεραν μέλη της τοπικής απομονωμένης κοινότητας Μπούγκις, είναι η πρώτη φορά που μάτια Δυτικών είδαν την εικόνα με τα ζώα στο σπήλαιο. Αλλά και οι ντόπιοι δεν είχαν μάθει για την ύπαρξη του σπηλαίου έως το 2017, όταν ανακαλύφθηκε.
ν

Στην κεντρική Ινδονησία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ζωγραφιά τριών αγριόχοιρων σε φυσικό μέγεθος. Πηγή: Instagram / ΑΑ Oktaviana / ARKENAS / Griffith University
v

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τους New York Times.

Οι δημιουργοί της εικόνας είναι άγνωστοι. Είναι πιθανό ‒αλλά όχι βέβαιο‒ ότι η ζωγραφιά έγινε από τον Homo sapiens. Όπως είπε ο Ομπέρ, «οι άνθρωποι που τη ζωγράφισαν ήταν πλήρως σύγχρονοι, σαν κι εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε».

Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, δηλαδή μήκος σχεδόν ενάμισι μέτρου, ενώ κοντά της υπάρχουν τα χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών, από τα οποία οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξάγουν δείγματα αρχαίου DNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post