Αρχαιολογική ανακάλυψη «ξαναγράφει» την ιστορία Ιταλίας – Αρχαίας Ελλάδας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υποθαλάσσια αρχαιολογική ανακάλυψη στις ιταλικές ακτές «ξαναγράφει» την ιστορία διασύνδεσης Ιταλίας και αρχαίας Ελλάδας.

Image: Supplied

ν

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ αρχαιολογική ανακάλυψη ανοικτά των ιταλικών ακτών, αλλάζει όσα γνώριζαν οι αρχαιολόγοι για τις εμπορικές συνδέσεις της αρχαίας Ελλάδας με τη νότια Ιταλία.

Όλα ξεκίνησαν το 2018, στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των έργων για τον αγωγό ανακαλύφθηκε το ναυάγιο ενός κορινθιακού πλοίου με αμφορείς, αγγεία και κεραμικά ποτήρια κρασιού στο φορτίο του, αντικείμενα που προορίζονταν για την υψηλή κοινωνία.
ν

ν

Πολλά από τα ακριβά σκεύη ήταν «πακεταρισμένα» σε μεγαλύτερα δοχεία, ώστε να αντέξουν το μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι.

Η ίδια η TAP χρηματοδότησε την ανάκτηση 22 σκευών με ένα είδος υποβρυχίου με καλωδιακή καθοδήγηση και μια ειδική αντλία αναρρόφησης. Ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, εφόσον το ναυάγιο βρίσκεται στο σημαντικό βάθος των 780 μέτρων.
ν

ν

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε αργότερα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς επιβεβαιώθηκε πως το ναυάγιο και τα αντικείμενά του χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ. Η σημαντική αυτή ανακάλυψη μετακινεί την έναρξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Magna Grecia (Μεγάλης Ελλάδας) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.
ν

ν

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι (Dario Franceschini), έκανε λόγο για μια «μεγάλη ανακάλυψη που καταδεικνύει την ανάγκη επιστροφής στην επένδυση της υποβρύχιας αρχαιολογίας» και διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να φέρει στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα 200 ευρήματα, που για την ώρα παραμένουν στον βυθό, καθώς και να δημιουργήσει ένα Μουσείο.
ν

ν

Ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας, Μάσιμο Οζάνα (Massimo Osanna), δήλωσε πως οι σημερινές ερευνητικές τεχνολογίες  επιτρέπουν τον εντοπισμό πολύτιμων λεπτομερειών από το περιεχόμενο αμφορέων και αγγείων, «μέχρι ακόμη και την ποικιλία των ελιών».
ν

 


Translate this post