Facebook και Ζάκερμπεργκ έχασαν πάνω από 6 δισ. στις έξι ώρες της ολικής έκλειψης

Κατηγορία Media

MEDIA  | Ενημ. 5 Οκτ, 2021, 10:13

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποιος κράτησε το Facebook στο σκοτάδι για έξι ώρες; Ο Ζάκερμπεργκ έχασε σχεδόν 7 δισ. δολάρια από τη συσκότιση Facebook, Instagram και WhatsApp.

Blackout όμως έπαθαν και άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Ζάκερμπεργκ έπαθε ολική έκλειψη για έξι ώρες. Πηγή: News Media / Reuters / Leah Millis

ν

ΟΛΟΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ποιοι χάκερς έστειλαν στον… αγύριστο τα αγαπημένα «παιδιά» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp, για έξι ώρες, ζημιώνοντας τον Αμερικανό επιχειρηματία κατά σχεδόν επτά δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που τον έκανε να χάσει την πέμπτη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου, αλλά το κυριότερο, να γίνει διεθνώς ρεζίλι.

Ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να πάρει ο αλαζονικός επιχειρηματίας, που δεν διαφέρει από έναν δικτάτορα φασιστικού τύπου, καθώς με το «έτσι θέλω», απέκλεισε χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών, επειδή «τόλμησαν» να έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του είτε για την πολιτική είτε για τα εμβόλια Covid είτε για άλλα κοινωνικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, το Youmagazine έχει αποκλειστεί από το Facebook εδώ και ενάμισι χρόνο.

Πρόσφατα, το CNN Αυστραλίας αποφάσισε να απενεργοποιήσει τη σελίδα του στο Facebook. Mε ανακοίνωση του το CNN, εξηγεί ότι ζήτησε αρχικά από το Facebook να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα σχολιασμού, κάτι που ο τεχνολογικός γίγαντας απέρριψε.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Facebook, για άλλη μια φορά, απέτυχε να διασφαλίσει ότι η πλατφόρμα του είναι ένα μέρος για αξιόπιστη δημοσιογραφία και παραγωγικό διάλογο σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα μεταξύ των χρηστών του», δήλωσε η εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην εφημερίδα Herald.

Επανήλθε… χειροκίνητα!

Ο Ζάκερμπεργκ ρεζιλεύτηκε καθώς οι προσπάθειες που έκαναν οι τεχνικοί του να επαναφέρουν τα συστήματα σε λειτουργία, αποτύγχαναν η μια μετά την άλλη, μέχρι που οι επικεφαλής τεχνικοί επανέφεραν  τις πλατφόρμες χειροκίνητα!

Στο μεταξύ, οι χρήστες απογοητευμένοι, άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Ζάκερμπεργκ, μεταφέροντας τους λογαριασμούς τους σε άλλες, αντίπαλες πλατφόρμες.

Το blackout των έξι ωρών ήταν σε όλο τον κόσμο, ενώ υπήρξαν 10,6 εκατομμύρια αναφορές προβλημάτων.

Όσο για τη δικαιολογία του «μαύρου» που έπεσε στις οθόνες των χρηστών, μόνο ένα παιδί θα μπορούσε να την πιστέψει. Κάποιος, λέει, τεχνικός του Facebook έκανε λάθος και διέγραψε μεγάλο μέρος του κώδικα που κρατά τις πλατφόρμες σε λειτουργία!

Άλλοι –ακόμη χειρότερα– είπαν ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό λόγω Covid-19!

Ο πραγματικός λόγος παραμένει ανεξήγητος.
ν

Η δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι ένα μέλος του προσωπικού του Facebook διέγραψε κατά λάθος μεγάλα τμήματα του κώδικα (εικονίζεται εδώ) που διατηρεί τον ιστότοπο online. Image: Supplied
ν

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κατέχει περίπου το 14% των μετοχών της εταιρείας, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά σχεδόν 7 δισ. δολάρια σε λίγες ώρες ως αποτέλεσμα της διακοπής. Image: Supplied
ν

Ο ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, γιόρτασε την έκλειψη του Facebook τη Δευτέρα, κάνοντας πλάκα. Απαντώντας σε μια ανάρτηση που φαίνεται να δείχνει ότι πωλείται το Facebook.com σαν αποτέλεσμα της ξευτίλας, ρώτησε αστειευόμενος: «Πόσο;»
v

Το Facebook δεν ήταν το μόνο

Πέρα από τον όμιλο του Facebook, την ίδια ώρα εκτός λειτουργίας βρέθηκαν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, σαν κάποιος να έκανε μαζική επίθεση στην Αμερική. Τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν μια σειρά από διακοπές σε διάστημα λίγων ωρών, προκαλώντας πανικό στους χρήστες του διαδικτύου.

Έτσι, εκτός λειτουργίας βρέθηκαν τη Δευτέρα και επιχειρήσεις όπως η Bank of America, η Southwest Airlines, η ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn, το Ζοοm και το Reddit.
ν

Πολλς αμερικανικές επιχειρήσεις βρέθηκαν τη Δευτέρα εκτός διαδικτύου. Image: Supplied
ν

Facebook, Instagram And WhatsApp Hit By Massive Global Outage | NBC

ν

ν

Το NetBlocks, το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπό τους, εκτιμά ότι η εξάωρη διακοπή κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 160 εκατομμύρια δολάρια (138 εκατομμύρια ευρώ) και μείωσε την τιμή της μετοχής του Facebook περισσότερο από πέντε τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδρυτής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του μέσα σε λίγες ώρες.

Πολλοί πάντως ευχαριστήθηκαν που έστω για λίγες ώρες ο κόσμος γλύτωσε από τη δεσποτεία του Facebook, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
v

ν

 


Translate this post