Η επανεμφάνιση του Ιησού θα γίνει μέσω… Facebook!

Κατηγορία NEWS, Opinion

OPINION

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Τα social media έχουν κατακτήσει το μισό πληθυσμό της Γης, ενώ το Facebook σύντομα θα υποσκελίσει τον χριστιανισμό.

Ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών του Facebook έχει ξεπεράσει τους οπαδούς του Ισλάμ και πλησιάζει την πολυπληθέστερη θρησκεία, τον Χριστιανισμό.
ν

ΟΤΑΝ τον δεύτερο αιώνα ιδρύθηκε ο χριστιανισμός, κανείς δεν φανταζόταν τότε ότι κάποτε θα γινόταν παγκόσμια θρησκεία. Σήμερα, αυτή η μονοθεϊστική θρησκεία που είναι βασισμένη στη ζωή και στη διδασκαλία του Ιησού, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, με περισσότερους από 2,4 δισεκατομμύρια πιστούς σε 158 χώρες, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ανθρωπότητας.
Όταν ο κολεγιόπαις Μαρκ Έλιοτ Ζούκερμπεργκ ίδρυσε το 2004 τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook (με στόχο τότε να μπορέσει να βρει φιλενάδα), κανείς δεν φανταζόταν ότι πολύ σύντομα θα υποσκέλιζε τον χριστιανισμό. Σήμερα το Facebook έχει 2,01 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα και 1,32 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες τη μέρα – πολύ περισσότερους από τους ενεργούς πιστούς του χριστιανισμού. Και βρίσκεται σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Για να εξαπλωθεί ο χριστιανισμός σε όλη τη γη χρειάστηκαν 1.800 χρόνια (και πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν όχι και με τόσο ειρηνικά μέσα). Για να εξαπλωθεί το Facebook χρειάστηκαν μόνο 13 χρόνια (ειρηνικά και πολιτισμένα).
Πολλοί λένε πως αν το Facebook ήταν θρησκεία, θα ήταν αυτή τη στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και σύντομα θα ξεπερνούσε τον χριστιανισμό.
Από μια σκοπιά όμως αυτό έχει ήδη συμβεί, αρκεί να προσθέσει κανείς τους χρήστες και των άλλων ομοειδών μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
• Twitter: 328 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες το μήνα
• Instagram: 700 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες το μήνα
• Pinterest: 150 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες το μήνα
• Σύνολο: 1,17 δισεκατομμύρια (Twitter, Instagram, Pinterest)
Εάν προσθέσουμε το πιο πάνω άθροισμα στον αριθμό των χρηστών του Facebook έχουμε ένα σύνολο 3,18 δισεκατομμυρίων χρηστών. Εάν δε προσθέσουμε το Snapchat με 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα και το Linkedin με 467 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τότε ο συνολικός αριθμός χρηστών των social media ανέρχεται στα 3,947 δισεκατομμύρια!
Με δεδομένο ότι παγκόσμιος πληθυσμός είναι 7,5 δισεκατομμύρια (στοιχεία του 2017) βλέπουμε ότι οι χρήστες των social media αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γης.
Βεβαίως υπάρχει το θέμα των επικαλύψεων. Κάποιος που έχει μια σελίδα στο Facebook μπορεί να διατηρεί και μια στο Instagram ή στο Pinterest. Κατά τη γνώμη μας, η όποια επικάλυψη είναι αμελητέα, γιατί τα πέντε κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιπροσωπεύουν τελείως διαφορετικές ψυχολογίες ανθρώπων.
Το Facebook έχει κι ένα άλλο πλεονέκτημα. Έχει διείσδυση σε όλο το φάσμα των ηλικιών, τη μεγαλύτερη όμως στις νεαρές ηλικίες – κάτι που καμιά θρησκεία δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει, εκτός φυσικά και μιλάμε για τελείως αγράμματους.
ν


ν

Τα δημογραφικά στοιχεία του Facebook

Οι χρήστες είναι κατά 53% γυναίκες και κατά 47% άνδρες
Το 56% των χρηστών άνω των 65 ετών είναι χρήστες του Facebook, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 50-64 το ποσοστό είναι 63%
Το 87% των χρηστών είναι νέοι ηλικίας 18-29 ετών
Το 79% των χρηστών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών
Για να συναγωνιστούν οι μονοθεϊστικές θρησκείες τα social media θα πρέπει στα 2,4 δισεκατομμύρια των χριστιανών να προσθέσουμε και τα 1,8 δισεκατομμύρια πιστών του Ισλάμ, ώστε να φτάσουμε στον αξιοπρεπή αριθμό των 4,2 δισεκατομμυρίων. Πόσοι όμως είναι οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι που δεν έχουν σελίδα σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης;
Το Facebook αυξάνεται με μια τάξη μεγέθους πιο γρήγορη από οποιαδήποτε καθιερωμένο δόγμα στην ιστορία. Την ίδια ώρα καμία σημαντική θρησκεία δεν αναμένεται να αναπτυχθεί γρηγορότερα από το 1,4% ετησίως (σ.σ. αυτό θα γίνει με το Ισλάμ) τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ίσως η σύγκριση social media και θρησκειών να είναι άτοπη, καθώς τα social media δεν έχουν κάποια ιδεολογία. Μήπως όμως αυτό είναι προτιμότερο; Πόσα εγκλήματα και σφαγές και πόλεμοι δεν έχουν γίνει στο όνομα των ιδεολογιών;
Το μέλλον έγινε παρόν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα, όταν έρθει το Πλήρωμα του Χρόνου και επανεμφανιστεί ο Ιησούς για να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές λόγω του πρόωρου θανάτου του, να κάνει γνωστή την παρουσία του παγκόσμια μέσα από τις σελίδες του Facebook!

 


Translate this post