Ρος Ντέιλι, ο μεγάλος ταξιδευτής των ήχων

Κατηγορία Music Corner, Πρόσωπα

ΜΟΥΣΙΚΗ/ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Ρος Ντέιλι είναι ένας ταξιδευτής των ήχων, ένας Οδυσσέας που Ιθάκη του είναι η μουσική του κόσμου, μια προσωπικότητα που τιμά την ελληνική μουσική ζωή καθώς από το 1975 ζει και δημιουργεί στην Κρήτη.

221432yu5yu231uy532
v

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΥΣΤΑΓΩΓΟΣ. Ο Ρος Ντέιλι αποτελεί μία από τις πλέον πνευματικές παρουσίες στα μουσικά δρώμενα, που πορεύεται διακριτικά εδώ και δεκαετίες, χαρίζοντάς μας μουσικές στιγμές σπάνιας ομορφιάς και έμπνευσης. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε χώρες και πολιτισμούς απ’ όπου πολύ νωρίς ξεδιπλώνει την αγάπη του για τη μουσική.
Η ενασχόληση ξεκινάει στην ηλικία των 4 χρόνων με το πιάνο και ακολουθούν το βιολοντσέλο, η κιθάρα, το σιτάρ, η κρητική λύρα  για να φτάσουμε σε ένα πλούσιο σύνολο οργάνων όπως λαούτο, αφγανικό ραμπάμπ, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ.
Η τριαντάχρονη –και παραπάνω– διαμονή και θητεία του στη Κρήτη, οδήγησε στη δημιουργία του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο χωριό Χουδέτσι, όπου συντελείται σοβαρή και πρωτότυπη δουλειά με νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Ενδεικτική είναι η συνεργασία με το μουσικό σχήμα Huun Huur Tu από την Τούβα της Σιβηρίας, το αποτέλεσμα της οποίας έχει τη μορφή ενός εξαιρετικού CD με τίτλο “White Dragon”.
03042008165751H μουσική αυτή σύμπραξη, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Ρος Ντέιλι, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση και εμπειρία. Πέρα από τις εξωτερικές και τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν ως προς τις κλίμακες ή τα ρυθμικά σχήματα, υπήρχε και διαφορετική εσωτερική φιλοσοφία της μουσικής, καθώς για τους Τουβανούς και για άλλους λαούς της Κεντρικής Ασίας «η μουσική είναι ένα απαραίτητο μέσο σε ένα συνεχιζόμενο διάλογό τους με τον φυσικό και υπερφυσικό κόσμο».
Οι συναυλίες του Ρος Ντέιλι, ιδιαίτερα εκείνες οι περιορισμένες βραδιές σε κάποιο μικρό κάποια στιγμή κι έπειτα, αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν στη σκηνή και αυτών που ακούνε –στην αρχή αμέτοχοι– από κάτω, μια ιδιαίτερη πνευματική και ψυχική επικοινωνία από την οποία δίνεις και παίρνεις. Κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με το κοινό νόημα της λέξης “διασκέδαση”. Αφορά περισσότερο μια διαδικασία μύησης που χρειάζεται προσοχή και αφιέρωση και από τις δυο πλευρές. Γιατί η μουσική του Ρος Ντέιλι είναι αληθινή μυσταγωγία.
«Τα πράγματα με τη μουσική είναι περισσότερο αφηρημένα», μας είπε ο ίδιος. «Ίσως αυτό εννοώ όταν λέω ότι η μουσική είναι κατεξοχήν μεταφυσικό φαινόμενο. Κάτι μεταφυσικό δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι εκτός φυσικής· είναι κάτι που δεν είναι εξηγημένο με τις γνωστές μεθόδους της φυσικής.
»H μουσική που παίζουμε δεν είναι διασκεδαστική, δεν κάνει τον χρόνο να κυλάει πιο εύκολα, πιο ανώδυνα. Το αντίθετο μάλιστα. Δημιουργεί στον άνθρωπο την ανάγκη να κοιτάξει μέσα του, στον εσωτερικό εαυτό του».
v

Ross Daly – Εβγήκε ο ήλιος
v

 

Πόσο ουσιαστική είναι τελικά η σχέση των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα με τη μουσική αλλά και με τη ζωή γενικότερα; Το ερώτημα ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη μας.
Τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα. Οι νεοέλληνες, στην πλειοψηφία τους, αποφεύγουν αυτή την εσωτερική αναζήτηση γι’ αυτό και μόνη τους έγνοια είναι πώς να διασκεδάσουν, πώς να ξοδέψουν το χρόνο τους, πώς να περάσουν ευχάριστα τα βράδια τους.
«Όμως, αν σκέφτεσαι μόνο έτσι αυτά τα πράγματα», λέει ο Ρος Ντέιλι, «είναι φυσικό το κυρίαρχο συναίσθημα στη ζωή σου να είναι μια ανία και μια δυσαρέσκεια που στρέφεται απέναντι σε όλους και σε όλα». Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ανθούν τόσο πολύ οι εύκολες μουσικές που φτιάχνονται γρήγορα και ακούγονται γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν στην Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι που με το έργο τους βοηθούν τον κόσμο που είναι ανήσυχος προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρατηρώντας τον να παίζει μαζί με τους μουσικούς του στη σκηνή, σου κάνει εντύπωση η γαλήνη και η ηρεμία του παρουσιαστικού του που διατηρείται ακόμα και στις στιγμές της μουσικής έξαρσης.
«O χαρακτήρας μου είναι μάλλον ήρεμος, αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει κάτι σημαντικό στις παραδόσεις με τις οποίες ασχολούμαστε. Αυτό το στοιχείο μας λέει ότι πρέπει να είμαστε δοσμένοι εκατό τοις εκατό σε αυτό που κάνουμε και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε σε απόσταση, την ίδια στιγμή. Αυτό είναι κάτι που σε βοηθά να μη χαθείς στο πάθος σου και είναι πολύ σημαντικό γιατί αν δεν διατηρήσεις τη συγκεκριμένη απόσταση, από εκεί και πέρα αρχίζεις να φεύγεις προς μια κατεύθυνση που δεν έχει ισορροπία. Αυτό υπάρχει σε όλες τις μουσικές παραδόσεις με τις οποίες έχω ασχοληθεί ή μάλλον έχω μυηθεί. Δηλαδή να είσαι ολόκληρος δοσμένος σε αυτό που κάνεις, αλλά και να μπορείς να στέκεσαι απ’ έξω σαν παρατηρητής».
Γιατί όμως δεν έδωσε ποτέ συναυλία σε ένα μεγάλο στάδιο;
«O Ρος Ντέιλι», είπε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις, «δεν είναι ίσως από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα στάδιο. Όμως ποιο στάδιο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει το ταλέντο του Ρος Ντέιλι;»
v
Downloading Music. Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα όλη τη δισκογραφική δουλειά του Ρος Ντέιλι, από το e-shop του site του www.rossdaly.gr.

 


Translate this post