Η ερημοποίηση της Ελλάδας μεταφέρεται και στο έδαφος

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Κλιματική αλλαγή, φωτιές και έλλειψη νέων ανθρώπων συνθέτουν το τρίγωνο του θανάτου για μεγάλες περιοχές της χώρας που ερημοποιούνται.

Μετά τη φυγή 500.000 νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, η ερημοποίηση της χώρας επεκτείνεται τώρα και στο έδαφος που κινδυνεύει να γίνει άγονο. Image: Supplied

ν

ΟΤΑΝ παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, οι πολιτικοί μας βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις, λες και τα λόγια τους είναι μαγικές επωδοί που θα το λύσουν.

Άνθρωποι των λόγων και όχι των πράξεων που λύνουν προβλήματα, παραμένουν αδρανείς, γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους τρίγωνο του θανάτου: ανικανότητα, αμάθεια και αδιαφορία. Και η χώρα βαδίζει προς μια ακόμη καταστροφή.
ν

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΗΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια όσο και από το παρελθόν», επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι ο πρώτος που περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ήταν ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά του.

«Εκεί αναρωτιέται πώς έγινε έρημος η Σαχάρα. Και αναφέρεται σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή για τους μηχανισμούς της οποίας θέτει ερωτήματα».

Σήμερα εκατόν δέκα χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και περισσότεροι από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τις συνέπειες της ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι αριθμοί λένε πως έως το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δύο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων τους.

Λένε ακόμη πως η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή και ότι εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
ν

Με κόκκινο χρώμα είναι σημειωμένες οι περιοχές της χώρας που έχουν αρχίσει να ερημοποιούνται. Πηγή: The Soils of Greece / “Land Degradation and Desertification” / Nicholas Yassoglou – Christos Tsadilas – Costas Kosmas / 08 March 2017
ν

Και στο παρελθόν υπήρχαν ξηρασίες, τη διαφορά όμως τώρα την κάνει η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται το φαινόμενο. Και σε αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα πρωτεύοντα ρόλο έχει ο άνθρωπος.

«Το χαρακτηριστικό της αποσταθεροποίησης του κλίματος που οφείλεται στον άνθρωπο είναι ότι η αποσταθεροποίηση αυτή εκδηλώνεται σε σύντομη χρονική περίοδο. Στο παρελθόν η αλλαγή αυτή ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν σε ένα διάστημα χιλιάδων ετών», εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

«Σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας», λέει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.

Η ανατολική Πελοπόννησος, που κατέλαβαν τότε οι Δωριείς, θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου. Στο κόκκινο βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ κινδυνεύει άμεσα η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη, αλλά και η Κύπρος.
ν

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Επιστρέφοντας στο παρελθόν, άλλες γνωστές περίοδοι ξηρασίας ήταν αυτή που ξεκίνησε περίπου το 100 μ.Χ., ενώ άλλη μια σημειώθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

«Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε μια νέα περίοδος ξηρασίας στη Βορειοδυτική Αφρική, η οποία διαρκεί δυστυχώς μέχρι σήμερα. Από εκείνη την περιοχή είχαμε τους πρώτους οικολογικούς πρόσφυγες καθώς εξαιτίας της ξηρασίας επεκτάθηκε η έρημος προς τη σαβάνα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ζερεφός.

«Ξέρουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στη Βόρεια Αφρική κατεβαίνει και ότι σε οάσεις όπως είναι η Φαράν, στη χερσόνησο του Σινά, που άλλοτε ανέβλυζε το νερό επίγεια –κι εγώ το θυμάμαι ως παιδί– τώρα είναι σε βάθος περισσότερο από 20 και 30 μέτρα.

»Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή συμβαίνει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου σημαίνει πολλά. Το κλίμα πάντα άλλαζε. Αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση επέτεινε αυτές τις αλλαγές και γι’ αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος ευθύνεται κατά 30% με 35% για την αλλαγή του κλίματος. «Εάν δεν κάνουμε κάτι, σε λίγο θα ευθύνεται κατά 70% και 80%», επισημαίνει ο κ. Ζερεφός.

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την ερημοποίηση της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ισπανίας που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα.
ν

Deserts in Europe – Destroyers of Civilization Pt. 2 | Full Documentary
ν

ν

 


Translate this post