Ανακάλυψαν οι επιστήμονες την πηγή της νεότητας; (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ γύρισαν πίσω το ρολόι και ξανάνιωσαν γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα, αντιστρέφοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Η κρήνη της νεότητας. Πίνακας του Maestro del Castello della Manta (15ος αιώνας). Image: Jan Voorhaar/Flickr. Πηγή: Supplied

ν

Η ΠΗΓΗ της νεότητας είναι μια θρυλική πηγή που προσφέρει αιώνια νεότητα σε όποιον πιει από τα νερά της. Ο σχετικός μύθος, που ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ., αναφέρεται από τον πατέρα της Ιστορίας, τον Ηρόδοτο. Από τότε η πηγή της νεότητας έγινε αντικείμενο της κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας και τέχνης, καθώς και των βιολογικών επιστημών.

Η κρήνη για την οποία μιλάει ο Ηρόδοτος (Ιστορίαι, βιβλ. Γ΄ Θάλεια, 3.17.1 – 3.23.3) βρισκόταν στην Αιθιοπία όπου κατοικούσαν οι Μακρόβιοι. Σ’ αυτούς έστειλε κατασκόπους ο Πέρσης βασιλιάς Καμβύσης με το πρόσχημα ότι πηγαίνουν δώρα στο βασιλιά τους.

«Όσο για τους Αιθίοπες αυτούς, όπου ο Καμβύσης έστειλε τους κατασκόπους του, λέγεται ότι είναι οι πιο υψηλόσωμοι και οι πιο όμορφοι απ’ όλους τους ανθρώπους», γράφει ο Ηρόδοτος.

Συνεχίζοντας λέει ότι οι ενώ οι Πέρσες ζούσαν το πολύ ογδόντα χρόνια, οι Μακρόβιοι έφταναν τα εκατόν είκοσι χρόνια, μερικοί μάλιστα και παραπάνω.

«Και όταν οι κατάσκοποι έδειξαν έκπληξη για την τόση μακροζωία των Αιθιόπων», συνεχίζει ο Ηρόδοτος, «αυτός (ο βασιλιάς τους) τους οδήγησε σε μια κρήνη όπου λούζονται και γίνονται λιπαροί, σαν να τρέχει λάδι, και που αναδίνεται από μέσα της ευωδιά σαν των μενεξέδων. [3.23.3] Και μάλιστα, είπαν οι κατάσκοποι, το νερό αυτής της κρήνης ήταν τόσο ελαφρό ώστε απάνω του δεν μπορούσε να επιπλεύσει ούτε ξύλο, ούτε καν πράγμα ελαφρότερο από ξύλο, αλλά το καθετί βούλιαζε στον πάτο. Αν λοιπόν αυτό το νερό τους είναι πράγματι έτσι όπως το λένε, τότε γι’ αυτό θα είναι μακρόβιοι, επειδή πίνουν από αυτό συνέχεια…»
ν

Ο Ηρόδοτος (περ. 484 – περ. 425 π.Χ.) αναφέρει ότι ένας ισχυρός λαός που ονομαζόταν Μακρόβιοι και ζούσε στη Νότια Αφρική, έφτανε τα 120 χρόνια. Image: Supplied
ν

Η ανθρωπότητα πάντα φοβόταν τα γηρατειά και τον θάνατο. Καθώς μεγαλώνει, ο άνθρωπος χάνει τη ζωτικότητά του, τη διανοητική του οξύτητα, ακόμη και τη λίμπιντό του. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ονειρεύονται, γράφουν και αναζητούν τρόπους να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης. Αλλά είναι κάτι τέτοιο δυνατό;

Ναι, λένε ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αναζωογονήσουν ανθρώπινα γερασμένα κύτταρα, αναπρογραμματίζοντας τα, ώστε να επιστρέψουν σε νεανική κατάσταση!

Το σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, αν και βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, θα βοηθήσει μελλοντικά στη θεραπεία ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η μυϊκή ατροφία, που προκαλούνται από την κυτταρική γήρανση.

Βασική αιτία της γήρανσης θεωρείται η συσσώρευση σφαλμάτων στο επιγονιδίωμα, το σύστημα πρωτεϊνών που «πακετάρει» το DNA και ελέγχει την πρόσβαση στα γονίδια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιτόριο Σεμπαστιάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, βρήκαν τρόπο, σύμφωνα με τους New York Times, να αναστρέψουν αυτά τα σφάλματα, σαν να μην είχαν γίνει ποτέ, και έτσι να επιστρέψουν τα κύτταρα σε νεανική κατάσταση.

Όπως ανέφεραν, η μέθοδός τους «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της αναστροφής της κυτταρικής γήρανσης» και θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους θεραπείας για ασθένειες σχετικές με τη γήρανση, αλλά και για την ίδια τη γήρανση.

Θα χρειαστεί όμως αρκετός χρόνος, ώσπου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέσω φαρμάκων.

Η ελπιδοφόρα τεχνική χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες, τους λεγόμενους «παράγοντες Γιαμανάκα» (από το όνομα του πρωτοπόρου Ιάπωνα επιστήμονα που πήρε το Νόμπελ Ιατρικής 2012 επειδή άνοιξε το δρόμο για το νεανικό αναπρογραμματισμό των κυττάρων) για να αναπρογραμματίσει το επιγονιδίωμα του κυττάρου και να το επαναφέρει χρονικά στο σημείο «μηδέν» της εμβρυικής κατάστασης.

Οι «παράγοντες Γιαμανάκα», σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες σε τρωκτικά, κρύβουν κινδύνους και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καρκινική ανάπτυξη, αλλά οι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να αποφεύγουν κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ πήραν γερασμένα κύτταρα χόνδρου από ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και, μετά την προσθήκη μιας μικρής δόσης «παραγόντων Γιαμανάκα» στο εργαστήριο, τα κύτταρα έπαυσαν να εμφανίζουν φλεγμονή και να προκαλούν τη νόσο. Κάτι ανάλογο πέτυχαν με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα από ανθρώπους με μυϊκή ατροφία, καθώς και με γερασμένα ποντίκια που ανέκτησαν νεανική μυϊκή δύναμη.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ήδη την εταιρεία βιοτεχνολογίας “Turn Biotechnologies” για να αναπτύξουν νέου τύπου θεραπείες με βάση τη μέθοδό τους. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να διασφαλίσουν με νέες μεγαλύτερες μελέτες ότι η τεχνική τους είναι απολύτως ασφαλής.
ν

Ask History: Is There Really a Fountain of Youth? | History
ν

ν

 


Translate this post