Αν δείχνετε νεότεροι, τότε πιθανόν βιολογικά να είστε

Κατηγορία MAGAZINE, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό βιολογικό ρολόι και διαφορετικό ρυθμό γήρανσης από τους άλλους, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

ν

ΚΑΘΕ άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι και γερνά με τον δικό του βιολογικό ρυθμό. Μάλιστα, ορισμένοι μεγαλώνουν έως και τρεις φορές πιο γρήγορα από άλλους, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γηριατρικής δρα Νταν Μπέλσκι του Κέντρου Γήρανσης του Πανεπιστημίου Ντιουκ, μελέτησε σχεδόν 1.000 ανθρώπους, που όλοι είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη το 1972-73.
Οι ερευνητές κατέγραψαν συστηματικά (στις ηλικίες των 26, 32 και 38 ετών) την υγεία και βιολογική κατάσταση των ατόμων βάσει 18 βιολογικών δεικτών, οι οποίοι από κοινού αποκαλύπτουν πόσο αργά ή γρήγορα «τρέχει» το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου.
Έτσι κατάφεραν να προσδιορίσουν την βιολογική ηλικία, που ήταν διαφορετική για κάθε άτομο από την χρονολογική ηλικία του. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για άτομα 42-43 ετών η βιολογική ηλικία τους κυμαινόταν από 28 έως 61 έτη!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γήρανση επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο, τόσο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, όπως τα μαλλιά, όσο και ως προς τα εσωτερικά, όπως οι αρθρώσεις.
Έτσι, ενώ για αρκετούς ανθρώπους ένα ημερολογιακό έτος ισοδυναμεί περίπου με ένα βιολογικό έτος, υπάρχουν και εκείνοι που από μια ηλικία και μετά για κάθε ημερολογιακό έτος γερνάνε έως και τρία βιολογικά χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν και οι λίγοι τυχεροί που ο βιολογικός χρόνος είναι σχεδόν «κολλημένος», με αποτέλεσμα να δείχνουν πάντα νέοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, η διαδικασία της γήρανσης είναι εν μέρει γενετική, με το 20% της διαδικασίας να μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια. Οι περιβαλλοντικές και ψυχικές επιρροές φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά προς το παρόν παραμένει άγνωστο, κατά πόσο το βιολογικό ρολόι μεταβάλλει τον ρυθμό του (την ταχύτητα γήρανσης) στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ίσως κάποτε βρουν τρόπο να επιβραδύνουν έγκαιρα τη διαδικασία της γήρανσης, ιδίως στους ανθρώπους που γερνάνε γρήγορα.

ν

ν

Δεν γερνούν όλοι με τον ίδιο τρόπο

Ο τρόπος με τον οποίο γερνούν οι άνθρωποι δεν είναι ίδιος για όλους. Κάποιοι σε ένα χρόνο γερνούν περισσότερο και άλλοι λιγότερο ή και καθόλου. Δηλαδή η βιολογική ηλικία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την χρονολογική.
Πρόσφατα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής στο Σοσαλίτο της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντιν Όρνις (Dean Ornish), πραγματοποίησαν έρευνα σε 1.000 άτομα ηλικίας 38 ετών.
Όπως έδειξαν όμως οι αναλύσεις, δεν ήταν όλοι 38 ετών. Αντίθετα, η βιολογική τους ηλικία ποίκιλε από 28 έως 61 ετών!
Η χρονική ηλικία δεν είναι επομένως αξιόπιστος δείκτης της υγείας ενός ατόμου. Και αυτό γιατί ο ρυθμός γήρανσης ποικίλει από 0-3 χρόνια – ανάλογα με το πώς είναι κάποιος “προγραμματισμένος” και τι είδους ζωή κάνει.
Σε ένα ημερολογιακό έτος μπορεί κάποιος να γεράσει μηδέν (0) χρόνια, ένας άλλος 1 χρόνο, ένας τρίτος 2 χρόνια και κάποιος άλλος να γεράσει 3 χρόνια σε ένα έτος.
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτή η διαφορά;
Όπως λένε οι επιστήμονες, το 20% οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Το υπόλοιπο 80% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, συνήθειες, ύπνος κτλ.) και από το περιβάλλον, αν δηλαδή είναι καθαρό ή μολυσμένο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που γερνούν μηδέν (0) χρόνια κάθε χρόνο.
ν

Άτομα που δεν γερνούν. Η 51 ετών ηθοποιός Kim Sung Ryung από τη Νότια Κορέα. Image: Supplied
ν

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η 51 ετών σήμερα Kim Sung Ryung, ηθοποιός της Νότιας Κορέας. Στο βίντεο που ακολουθεί αποκαλύπτει το μυστικό της.
ν


ν

 


Translate this post