Απερρίφθησαν από τον ΟΗΕ οι ελληνικές επιστολές διαμαρτυρίας για την Τουρκία

Κατηγορία Ελλάδα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δεν έγιναν δεκτές από τον ΟΗΕ οι δύο επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλε η Ελλάδα για την θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

ν

ΣΕ ΕΝΑ ακόμη διπλωματικό φιάσκο κατέληξε η κυβερνητική προσπάθεια επένδυσης στο «διεθνές δίκαιο» και αποστολής στον ΟΗΕ δύο επιστολών με τις οποίες η κυβέρνηση ζητούσε από τον Οργανισμό να μην αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο ΟΗΕ όχι απλώς αποφάσισε να κρατήσει ουδέτερη στάση,  αλλά πηγές του σημείωναν επιπλέον ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να θεωρεί νόμιμη την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά να απορρίπτει τις δικαιοπραξίες της με τρίτα μέρη. Δεν υπάρχει αναγνώριση a la cart της κυβέρνησης μιας χώρας»!

Ο ΟΗΕ ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι οι ανακηρύξεις των δύο ΑΟΖ μέσω της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης, είναι απόλυτα έγκυρες βάσει του Κανονισμού του Οργανισμού, ότι η συμφωνία παραλήφθηκε κανονικά και καταχωρήθηκε στα πρακτικά του ΟΗΕ ως «έγκυρη διμερής συμφωνία»!

Ένα ακόμη ράπισμα στην Ελλάδα που πιάστηκε στον ύπνο, είναι ότι ουδείς έχει «συγκινηθεί» στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις ελληνικές επιστολές και το θέμα, αντίθετα με την ελληνική προσπάθεια, δεν θα απασχολήσει το Συμβούλιο!

Και το κερασάκι στην τούρτα: τι έκανε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ όταν έλαβε τις ελληνικές επιστολές; Ζήτησε από την Ελλάδα να έρθει σε διάλογο με την Τουρκία! 

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στους δημοσιογράφους.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, αλλά αυτό θα μπορούσε να αφορά και τα συμφέροντα της Τουρκίας που θεωρεί ότι θίγεται με τον υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου…

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο γι’ αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Επομένως, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ, κλείνοντας την συζήτηση.

Ένα ακόμη φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας, η οποία φαίνεται να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να ακυρώσει την συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα έχει περιθώριο 40 ημερών να καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού τη δική της θαλάσσια συμφωνία με άλλο κράτος (π.χ. με την Κύπρο ή Αίγυπτο), ώστε να εφεσιβάλλει, τρόπον τινά, τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Για να το κάνει, όμως, θα πρέπει να καταφέρει πρώτα να νικήσει το φόβο της…
ν

 


Translate this post