Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διατροφή, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι πίνουν γάλα καθημερινά δεν κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι πίνουν τακτικά γάλα μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 14%. Πηγή: YouTube

ν

ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν συχνά γάλα έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ όσοι πίνουν ένα ποτήρι την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες δύο εκατομμυρίων Βρετανών και Αμερικανών. Οι πότες γάλακτος εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Εκείνοι που πίνουν γάλα καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 14%, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Το νέο εύρημα προστίθεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν πράγματι να είναι καλά για την υγεία σας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κακά για την υγεία. Αυτό οδήγησε σε μια σειρά light προϊόντων που δεν έχουν καμία διατροφική αξία.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτοί που έκαναν μεγάλη κατανάλωση γάλακτος είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, δηλαδή λίπος στο σώμα, αλλά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καλής και κακής χοληστερόλης», λέει ο καθηγητής Vimal Karani, επικεφαλής της έρευνας και διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading.

«Επίσης διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

»Όλα αυτά δείχνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης γάλακτος δεν είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».
ν

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν ανάμεσα σε όσους έπιναν πολύ γάλα κάποιον με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, τη βρετανική δεξαμενή γεννήσεων από το 1958, καθώς και από την αντίστοιχη τράπεζα δεδομένων των ΗΠΑ με στοιχεία για την υγεία όσων συνταξιοδοτούνται.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο γάλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών στο αίμα.

Παρ’ όλα αυτά, οι τακτικοί πότες γάλακτος εμφανίζουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με τους μη πότες γάλακτος.

Οι επιστήμονες προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο του Reading (Αγγλία), το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ (Καλιφόρνια).
ν

Γονίδιο της λακτάσης. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Οι επιστήμονες εξέτασαν μια παραλλαγή του γονιδίου της λακτάσης που σχετίζεται με την πέψη των συστατικών του γάλακτος που είναι γνωστά ως λακτόζη και γλυκόζη, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που φέρουν την παραλλαγή είναι ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό αυτών που καταναλώνουν περισσότερο γάλα.

Η λακτάση είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτόζης, του κύριου σακχάρου του γάλακτος. Ανεπάρκεια λακτάσης προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη.

Αν και η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ο καθηγητής Karani λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη πρόσληψη γάλακτος αυξάνει τις πιθανότητες να πάθεις κάποιος διαβήτη.

Αυτές είναι οι νέες ανακαλύψεις. Από παλιά είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος βοηθά στον σχηματισμό γερών οστών, ενώ ενισχύει τον οργανισμό με μια δέσμη βιταμινών και πρωτεϊνών.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Obesity.
ν

 


Translate this post