Τι περιλαμβάνει η νέα «πλανητική υγιεινή διατροφή» (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διατροφή

ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο άνθρωπος πρέπει να αλλάξει ριζικά διατροφικές συνήθειες, προειδοποιεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ανθρώπινης υγείας, της γεωργίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες πρέπει να γίνουν σε παγκόσμια κλίμακα, αν θέλουμε να σώσουμε το είδος μας και τον πλανήτη. Πηγή: News Media

ν

ΟΜΑΔΑ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ανθρώπινης υγείας, των πολιτικών επιστημών, της γεωργίας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας προειδοποιεί ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά διατροφικές συνήθειες, τόσο σε αυτά που τρώμε όσο και τις ποσότητες που καταναλώνουμε, αν θέλουμε να σώσουμε το είδος μας και τον πλανήτη.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050 –και με δεδομένο ότι εν έτει 2019 τρία δισεκατομμύρια άτομα είναι ήδη υποσιτισμένα– πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες αν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε πλήρως τον πλανήτη με την εντατική παραγωγή τροφίμων και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει το CNN.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια νέα έκθεση, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό Lancet. Η έκθεση, την οποία συνέταξε ομάδα 37 επιστημόνων από 16 διαφορετικές χώρες με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έχει τίτλο “Planetary health diet” και περιλαμβάνει ένα σχέδιο διατροφής τριών ετών, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες της έκθεσης, μπορεί να σώσει τον πλανήτη πριν να είναι πολύ αργά.
Η έκθεση των επιστημόνων επικεντρώνεται στις τροφές, γιατί ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, διαχειριζόμαστε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα, ως κοινωνία συνολικά, είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας καταστροφής του περιβάλλοντος.
Τα συστήματα διατροφής που χρησιμοποιούμε «είναι υπεύθυνα για την σπατάλη του γλυκού νερού, ένας από τους κορυφαίους παράγοντες της απώλειας της βιοποικιλότητας και της αλλαγής χρήσης της γης και προκαλεί ευτροφισμό ή νεκρές ζώνες σε λίμνες και παράκτιες περιοχές», εξηγεί η Επιτροπή EAT-Lancet (EAT-Lancet Commission).
Αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειές μας και αλλάζοντας και τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα τρόφιμα –ειδικά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου– ίσως είναι δυνατόν να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να σταματήσουν να πλήττουν τον πλανήτη.
Το να αρχίσουμε να τρώμε καλύτερα και πιο υγιεινά, όχι μόνο βοηθούμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπου μας, αλλά συμβάλλουμε και στην υγεία του πλανήτη. Φαίνεται περίεργο, όμως μπορούμε να σώσουμε τη Γη αλλάζοντας τον τρόπο που τρώμε!
ν


Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη τροφών. Το 50% πρέπει να είναι οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά. Πηγή: EAT-Lancet Commission

ν

Πρέπει να γίνουν τρία πράγματα: 1) Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, 2) να περιορίσουν δραστικά το φαγητό που πετούν στα σκουπίδια, 3) να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.
«Χρειαζόμαστε σημαντική αναθεώρηση και αλλαγή του παγκόσμιου συστήματος διατροφής, σε κλίμακα που δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο καθηγητής Τιμ Λανγκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Η σημερινή ανθυγιεινή διατροφή προκαλεί περισσότερες ασθένειες και θανάτους από ό,τι από κοινού το σεξ χωρίς προφύλαξη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα.
Φάτε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια, και περιορίστε στο μισό το κρέας, ιδίως το κόκκινο, και τη ζάχαρη, αναφέρει η έκθεση.

ν

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Want to change to a diet that is healthy for both people and planet? Scientists of the EAT-Lancet Commission recommend a flexitarian diet, which is largely plant-based but can optionally include modest amounts of fish, meat and dairy foods. #EATLancet #foodcanfixit

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UN Climate Change (@unfccc) στις


ν

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ιδανική καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει περίπου 35% θερμίδες από δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς επίσης κατανάλωση πρωτεϊνών, κυρίως φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης.
Προτείνεται η κατανάλωση μισού κιλού λαχανικών και φρούτων καθημερινά. Ιδανική –για τη λήψη 2.500 θερμίδων την ημέρα– θεωρείται η διατροφή με: 300 γρ. λαχανικά, 200 γρ. φρούτα, 250 γρ. γαλακτοκομικά (όσο ένα ποτήρι γάλα), 232 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, ρύζι κ.ά.), 75 γρ. όσπρια, 50 γρ. πατάτες, 50 γρ. ξηρούς καρπούς, 28 γρ. ψάρια, 29 γρ. κοτόπουλο, 7 γρ. χοιρινό, 7 γρ. μοσχάρι ή αρνί και 13 γρ. αυγά. Επίσης 31 γρ. ζάχαρη και περίπου 50 γρ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους Ανατολικοασιάτες να κάνουν το ίδιο με τα ψάρια.
Η προτεινόμενη διατροφή «πλανητικής υγείας» θεωρείται κατάλληλη για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες (καρκίνο, καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, διαβήτη κ.ά.), αλλά και για να μειώσει τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», καθώς στην αλυσίδα της κτηνοτροφικής παραγωγής αποδίδεται το 14,5% έως 18% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, ιδίως του μεθανίου και των οξειδίων του αζώτου, πέρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

ν

ν

 


Translate this post