Έκρηξη φονικού ηφαιστείου αναγκάζει χιλιάδες να φύγουν για να σωθούν (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον, Κόσμος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το Κονγκό κήρυξε την πόλη Γκόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η λάβα από το διπλανό ηφαίστειο καταβροχθίζει δρόμους και σπίτια.

Το Νιραγκόνγκο είναι ενεργό ηφαίστειο ύψους 3.470 μ. γνωστό για τις συχνές εκρήξεις του και τη μεγαλύτερη λίμνη λάβας στον κόσμο. Πηγή: Google maps

ν

Η ΛΑΪΚΗ Δημοκρατία του Κονγκό στην κεντρική Αφρική διέταξε την εκκένωση της πόλης Γκόμα στα ανατολικά της χώρας, καθώς η λάβα από το παρακείμενο ηφαίστειο Νιραγκόνγκο εισέβαλε στην πόλη καταβροχθίζοντας δρόμους και σπίτια.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Πάτρικ Μουγιάγια διέταξε το Σάββατο την εκκένωση της πόλης των 670.000 κατοίκων και των διπλανών χωριών, καθώς ποτάμια κόκκινης λάβας άρχισαν να κυλούν από τις πλαγιές του ηφαιστείου.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν οι περισσότεροι με τα πόδια, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε από τα υπάρχοντά του, κατευθυνόμενοι προς τη γειτονική Ρουάντα.
v

v

ν

Το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χλμ. (6 μίλια) βόρεια της Γκόμα, άρχισε να εκρήγνυται στις 19:00 τοπική ώρα το Σάββατο. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ο ουρανός βάφτηκε κόκκινος και ότι μπορούσαν να μυρίσουν τις αναθυμιάσεις του θείου στον αέρα.

Το ηφαίστειο ήταν πάντα ενεργό, αλλά έως τώρα δεν είχε δώσει κάποια μεγάλη έκρηξη.

Δραματικά βίντεο από την περιοχή δείχνουν τη λάβα να σέρνεται σαν πελώριο φίδι, να φτάνει σε έναν αυτοκινητόδρομο, να τον διασχίζει και να καταβροχθίζει αργά ένα σπίτι.
ν

ν

ν

Η πορεία της λάβας είναι απρόβλεπτη αλλά όλα δείχνουν ότι έχει βάλει στόχο την πόλη της Γκόμα, η οποία βρίσκεται νότια του ηφαιστείου στις όχθες της Λίμνης Κίβου.
ν

ν

Ο Dario Tedesco, ένας ηφαιστειολόγος με έδρα τη Γκόμα, δήλωσε στο Reuters ότι η Γκόμα είναι «ο στόχος» στον οποίο ρέει η λάβα. «Η έκρηξη είναι παρόμοια με αυτή του 2002. Νομίζω ότι η λάβα πηγαίνει προς το κέντρο της πόλης», είπε, αναφερόμενος στην τελευταία έκρηξη, όταν η λάβα κάλυψε σχεδόν όλο το ανατολικό τμήμα της Γκόμα και 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
ν

Βιβλικές εικόνες, καθώς σπίτια και καταστήματα καίγονται στην πόλη της Γκόμα από την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πηγή: Enoch David / Reuters
ν

 


Translate this post