Έντονη σεισμική δραστηριότητα και νέες εκρήξεις της Αίτνας

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Οι εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας και η έντονη σεισμική δραστηριότητα ανησυχούν τους ειδικούς που παρακολουθούν ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Περισσότερα από 130 σεισμικά γεγονότα έχουν καταγραφεί μέσα στις τρεις πρώτες ώρες της «έντονης σεισμικής ακολουθίας» που ξεκίνησε στις 8:50 το πρωί, δήλωσε το INGV. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ της Αίτνας, το υψηλότερο και ενεργότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, εξερράγη σήμερα, με αποτέλεσμα να υψωθεί μια τεράστια στήλη τέφρας στον ουρανό και οι αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνιας στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, λόγω της τέφρας που περιορίζει την ορατότητα για τα αεροπλάνα.
Το αεροδρόμιο έκλεισε για μια ώρα στις 14:00, άνοιξε εκ νέου με περιορισμούς εναέριας κυκλοφορίας και έκλεισε ξανά στις 21:30.
Περί τις 130 μικρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στο ηφαίστειο πριν και μετά την έκρηξη, από τις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), η μεγαλύτερη δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα όμως με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, η μεγαλύτερη δόνηση η οποία καταγράφηκε λίγο πριν τις 18:00, είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή τραυματίες.
Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, ύψους 3.330 μέτρων, σημειώθηκε το 1992.
ν

 


Translate this post