Ο Voyager 1 άκουσε για πρώτη φορά το απόκοσμο βουητό πέραν του ηλιακού συστήματος (vid)

Κατηγορία NEWS, INSTAGRAM, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα από τα μακροβιότερα διαστημικά σκάφη της NASA εντόπισε ένα «επίμονο βουητό» στα βάθη του διαστήματος.

Ο Voyager 1 ταξιδεύει στο διάστημα για περισσότερα από 43 χρόνια. Πηγή: NASA

ν

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ μακροβιότερα διαστημικά σκάφη της NASA εντόπισε ένα «επίμονο βουητό» πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, σε απόσταση άνω των 22 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο Voyager 1 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), πριν περίπου εννέα χρόνια (2012), βγήκε από την επικράτεια του ηλιακού μας συστήματος και ανίχνευσε για πρώτη φορά ένα αχνό μονότονο και απόκοσμο βουητό που υπάρχει στο χώρο του μεσοαστρικού διαστήματος.

Ο ανεπαίσθητος ήχος προκαλείται από τις συνεχείς δονήσεις των αερίων στο μεσοαστρικό χώρο. Στην ουσία πρόκειται για τον θόρυβο υποβάθρου στις αχανείς εκτάσεις ανάμεσα στα άστρα.

Αυτές οι δονήσεις, που αποκαλούνται «μόνιμα κύματα πλάσματος», εντοπίσθηκαν στις ραδιοσυχνότητες και είναι πολύ αδύναμες για να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 1 είχε εκτοξευθεί το Σεπτέμβριο του 1977 και σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 22,7 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη ή 152 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου και αποτελεί το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα στο διάστημα.
ν

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των δύο διαστημοπλοίων Voyager, που εκτοξεύτηκαν τη δεκαετία του 1970. Πηγή: NASA / JPL-Caltech
ν

Έχοντας επισκεφθεί πριν δεκαετίες το Δία (1979) και τον Κρόνο (1980) και συνεχίζοντας την «Οδύσσεια» του πέρα από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος (ηλιόπαυση), συνεχίζει να συλλέγει και να μεταδίδει δεδομένα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μεσοαστρικό χώρο. 

Οι απέραντες περιοχές ανάμεσα στα αστρικά (ηλιακά) συστήματα του γαλαξία μας δεν είναι τελείως κενές, καθώς ύλη (κυρίως αέρια) και ακτινοβολία συνθέτουν το λεγόμενο μεσοαστρικό ή διαστρικό μέσο.

Περίπου το 15% της ορατής ύλης του γαλαξία μας αποτελείται από τέτοια μεσοαστρικά αέρια, σκόνη και σωματίδια κοσμικής ακτινοβολίας. Ένα μεγάλο μέρος του μεσοαστρικού μέσου βρίσκεται σε μορφή ιονισμένου (ηλεκτρικά φορτισμένου) πλάσματος. Σε αυτό το πλάσμα ανάμεσα στα άστρα υπάρχουν μόνο 0,1 άτομα ανά κυβικό εκατοστό, ενώ στον αέρα της Γης υπάρχουν δισεκατομμύρια άτομα.

Προηγουμένως, ο Voyager 1 είχε ανιχνεύσει διαταραχές στα μεσοαστρικά αέρια, οι οποίες προκαλούνται από τις περιοδικές ηλιακές εκλάμψεις. Τώρα το σκάφος αποκάλυψε τις μόνιμες δονήσεις των αερίων, οι οποίες είναι άσχετες με την ηλιακή δραστηριότητα και προκαλούν ένα βόμβο με συχνότητα περίπου 3 kHz.

Έπειτα από 44 χρόνια ταξιδιού, το σκάφος Voyager 1 ‒που παρά την αρίθμηση του είχε εκτοξευθεί λίγες εβδομάδες μετά το δίδυμο σκάφος Voyager 2‒ θα συνεχίσει την περιπέτεια του, αλλά κάποια στιγμή θα πάψει να τροφοδοτείται με ενέργεια, πιθανώς μέσα σε αυτή τη δεκαετία.
ν

Voyager 1 Has Detected a Mysterious Cosmic Hum In Deep Space | The Secrets of the Universe
ν

ν

 


Translate this post