Περιοδικό JAMA: «Απλή εποχική γρίπη ο κορονοϊός»

Κατηγορία NEWS, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ιατρικό περιοδικό JAMA αποκαλύπτει ότι ο SARS-CoV-2 είναι μια εποχική ίωση που αντικατέστησε την κοινή εποχική γρίπη.

Image credit: Pixabay

ν

ΠΟΙΟ είναι το πιθανό μέλλον της επιδημίας Covid-19; Στο ερώτημα αυτό, το ιατρικό επιστημονικό περιοδικό JAMA γράφει ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει μια επαναλαμβανόμενη εποχική λοίμωξη, που θα αντικαταστήσει την κοινή εποχική γρίπη.

Δηλαδή, τα κρούσματα θα αυξάνονται το χειμώνα και θα πέφτουν το καλοκαίρι, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ήδη στο θέμα αυτό, δηλαδή στην εξαφάνιση της κοινής εποχικής γρίπης και την αντικατάστασή της από την Covid-19, είχαμε αναφερθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Και όπως η παλαιά εποχική γρίπη, προσβάλλει όσους είναι μεγάλης ηλικίας, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Ωστόσο, η Ελλάδα εδώ και έναν περίπου χρόνο, επιμένει να επιβάλει καταστροφικά για την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών lockdowns καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα μας «σώσει» από τον νέο κορονοϊό.

Η προσωρινή επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος οδήγησε την «κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων», αλλά και μερίδα πολιτών, να θεωρεί πως το lockdown είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να αρνείται έναν χρόνο μετά να δει άλλες λύσεις.

Παρ’ όλα αυτά το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA αναφέρει ξεκάθαρα πως ο κορονοϊός είναι εποχική ίωση και πως τα κρούσματα πέφτουν το καλοκαίρι και ανεβαίνουν τον χειμώνα, κάτι που έγινε και στη χώρα μας.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως η μείωση κρουσμάτων που είδαμε πέρσι τον Μάιο δεν οφειλόταν στην επιτυχία του lockdown, αλλά στον καιρό!
ν

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Το περιοδικό παράλληλα κάνει εκτενή αναφορά στα εμβόλια και στο εάν θα αποκτήσουμε από αυτά τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», υποστηρίζοντας πως δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Όπως τονίζει μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια, μεγάλη μερίδα πολιτών θα αρνηθεί να εμβολιαστεί, τα εμβόλια που έχουν κατασκευαστεί δεν είναι για παιδιά κάτω των 18 ετών, ακόμα δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων και τέλος πως υπάρχουν οι μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να μας αναγκάσουν να εμβολιαζόμαστε σχεδόν κάθε χρόνο με άλλα εμβόλια.

Το άρθρο έχει συλλέξει τα βασικότερα ερωτήματα που προκύπτουν και δίνει τις πιο επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις ‒μέχρι στιγμής‒ για τα θέματα αυτά.
v

Image credit: Pixabay
v

‒ Ερώτηση: Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο και πώς πρέπει να χορηγείται;

‒ Απάντηση: Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων δόσεων, ο καθένας θα πρέπει να λάβει όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο για την περίπτωσή του τη στιγμή που θα έρθει η σειρά του. Όμως σε επόμενο στάδιο, με αυξημένες ποσότητες εμβολίων, προτείνεται ένα μονοδοσικό εμβόλιο για  αυτούς που δεν μπορούν να επιστρέφουν για δεύτερη δόση στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

‒ Ερώτηση: Προστατεύουν τα εμβόλια έναντι της μόλυνσης και αποτρέπουν τη μετάδοση;

‒ Απάντηση: Η ανάσχεση της μόλυνσης και της μετάδοσης του ιού από τα εμβόλια θεωρείται κρίσιμη για την διακοπή της πανδημίας, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί σαφώς ακόμη, επειδή η μείωση των μολύνσεων μπορεί να αποδοθεί και σε άλλους παράγοντες. Συνήθως τα εμβόλια παρέχουν τέτοια προστασία, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η έκταση της προστασίας που παρέχεται.

‒ Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζονται καλύτερα οι ενδοιασμοί για εμβολιασμό;

‒ Απάντηση: Με την παροχή πληροφοριών για τον τρόπο που λειτουργεί η νέα τεχνολογία mRNA ή φορέα αδενοϊού, εξηγώντας ότι δεν επηρεάζει το γενετικό κώδικα του ανθρώπου, καθώς επίσης και αντιμετωπίζοντας τη λάθος πληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας. Χρειάζεται επίσης και αντιμετώπιση των ενδοιασμών απέναντι στην ανασφάλεια του πληθυσμού απέναντι στο σύστημα υγείας, εξαιτίας προηγούμενης κακής αντιμετώπισης κατά την περίθαλψή τους.

‒ Ερώτηση: Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

‒ Απάντηση: Όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται. Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

‒ Ερώτηση: Πόσος καιρός μεσολαβεί μεταξύ δόσεων; Μπορούν να αναμειχθούν οι δόσεις;

‒ Απάντηση: Για το εμβόλιο της Pfizer, ο μέγιστος χρόνος μέχρι τη δεύτερη δόση έχει οριστεί στις 6 εβδομάδες αντί των 12 που αποφάσισε το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασθέντων πολιτών. Ο προβληματισμός εδώ αφορά το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων παραλλαγών. Δεν υπάρχουν δεδομένα αν κάποιος που έκανε την πρώτη δόση ενός εμβολίου, μπορεί να κάνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, οπότε οι συστάσεις αφορούν τη δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο.

‒ Ερώτηση: Τι γίνεται αν κάποιος κάνει μόνο μια δόση;

‒ Απάντηση: Δεν υπάρχει σχετική σύσταση, έστω κι αν έχει προϋπάρξει μόλυνση από τον ιό. Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος του επιπέδου των αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση. Σε κάθε περίπτωση μέχρι να υπάρξουν σαφή δεδομένα συνιστώνται οι δύο δόσεις.

‒ Ερώτηση: Πόσο διαρκεί η ανοσία;

‒ Απάντηση: Τα εμβόλια αναπτύσσουν διάφορους μηχανισμούς προστασίας από τη λοίμωξη. Ο  πρώτος είναι τα αντισώματα, ο δεύτερος μηχανισμός, η ανάπτυξη Τ κυττάρων μνήμης. Είναι άγνωστο πόσο διαρκεί η ανοσία, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις λόγω της εξέλιξης του ιού και της εμφάνισης νέων παραλλαγών.
ν

 


Translate this post