Ιστορική μεταμόσχευση αναστημένης καρδιάς σε έφηβη 16 ετών (vid)

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία έγινε επιτυχής μεταμόσχευση αναστημένης καρδιάς από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (ΝHS).

Μέχρι τώρα έχουν σωθεί οι ζωές έξι παιδιών, συμπεριλαμβανομένων της 16χρονης Άννας και της 14χρονης Φρέγια. Πηγή: Twitter

ν

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά στην ανθρώπινη ιστορία, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS) έχουν μεταμοσχεύσει επιτυχώς αναστημένες καρδιές σε παιδιά ασθενείς, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι χειρουργοί στο Royal Papworth Hospital στο Κέμπριτζσαϊρ (Cambridgeshire) μπόρεσαν να ζωντανέψουν ξανά σταματημένες καρδιές, τις οποίες κατόπιν χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε πολλαπλές, πρωτοποριακές επεμβάσεις μεταμόσχευσης χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα της TransMedics, σχεδιασμένο για να αναπαράγει τις συνθήκες λειτουργίας της καρδιάς μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Μέχρι στιγμής, συνολικά έξι ασθενείς, ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών, έχουν επωφεληθεί από την επαναστατική χειρουργική επέμβαση που μεταμοσχεύει μια αναστημένη καρδιά που προηγουμένως είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Η Άννα Χάντλεϋ, τώρα 16 ετών, ήταν η πρώτη ασθενής που έλαβε αναστημένη καρδιά χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνική.

«Αισθάνομαι και πάλι φυσιολογική. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να κάνω τώρα», λέει η Άννα, εξηγώντας ότι τώρα μπορεί να παίξει ξανά χόκεϊ από τότε που έλαβε τη νέα της καρδιά.
ν

Το ειδικό μηχάνημα Organ Care System που κρατάει ζωντανή την αναστημένη καρδιά μέχρι τη μεταμόσχευση. Πηγή: Twitter
ν

Η ειδική μηχανή καρδιάς, που ονομάζεται Organ Care System, διατηρεί το όργανο ζωντανό και ζεστό, αντλώντας 1,5 λίτρα αίματος του δότη μέσω αυτού, ενώ το εγχέει με επιπλέον θρεπτικά συστατικά και διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό χρησιμοποιώντας έναν απινιδωτή. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γιατροί μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό από απόσταση εάν χρειαστεί.
ν

ν

Η νέα τεχνική οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη, μειώνει δραματικά τους χρόνους αναμονής και κάνει προσιτές τις καρδιές των δωρητών ώστε να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά πρέπει να περιμένουν δυόμισι φορές περισσότερο από τους ενήλικες, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις για μεταμόσχευση.
ν

Οι χειρουργοί Simon Messer και Marius Berman με τη νοσοκόμα Jen Baxter του Royal Papworth Hospital που έκαναν τη μεταμόσχευση. Πηγή: Twitter
ν

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να δωρίσουν τις καρδιές τους εκεί όπου δεν θα ήταν εφικτό στο παρελθόν, δίνοντας ζωή σε ασθενείς στη λίστα αναμονής», λέει ο δρ Τζον Φορσάιθ (John Forsythe), ιατρικός διευθυντής του τμήματος δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης στο NHS Blood & Transplant.
ν

 


Translate this post