Ιατρικά: Η παράλυση δεν είναι πλέον ανίατη (vid)

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Youmagazine Newsroom

 

Παράλυτοι, που επί χρόνια έπασχαν από παραπληγία, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μια νέα ελβετική μέθοδο αποκατάστασης.

ν

ΕΝΑ καλύτερο μέλλον ξημερώνει για τους παραπληγικούς οι οποίοι σε μερικά χρόνια δεν θα είναι καταδικασμένοι στο αναπηρικό αμαξίδιό τους και η παράλυση δεν θα θεωρείται πλέον ανίατη.
Όπως αναφέρει ο Guardian, τρεις παράλυτοι άνδρες, που επί χρόνια έπασχαν από παραπληγία, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μία νέα ελβετική νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης, η οποία ενεργοποιεί με ηλεκτρικά ερεθίσματα τον νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος.
Οι επιστήμονες της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης (CHUV/Unil), με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Γκρεγκουάρ Κερτίν και Ζοσελίν Μπλοχ, έκαναν δύο δημοσιεύσεις στα περιοδικά Nature και Nature Neuroscience.
«Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Να μπορώ να περπατήσω μέσα σε αυτό το εργαστήριο», δήλωσε ένας από τους ασθενείς.
Δείτε το σχετικό βίντεο της École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) στο τέλος του άρθρου.
ν


ν

Οι τρεις παραπληγικοί ασθενείς είχαν υποστεί τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού τους, έχοντας μείνει παράλυτοι στα κάτω άκρα για πάνω από τέσσερα χρόνια.
«Όταν προσπαθείς να διεγείρεις τα νεύρα στην περιοχή του νωτιαίου μυελού, ενεργοποιείται η πλαστικότητα των κυττάρων. Τότε ο εγκέφαλος πιάνει δουλειά και προσπαθεί να παρακινήσει τους μύες. Αυτή η ταυτόχρονη τόνωση πιστεύουμε ότι προκαλεί την ανάπτυξη νέων νευρικών συνδέσεων νεύρων», δήλωσε ο νευροχειρουργός Γκρεγκουάρ Κουρτίν.
Για πρώτη φορά, μετά από μερικούς μήνες συνδυασμένης θεραπείας, ηλεκτρική επισκληρίδια διέγερση και φυσικοθεραπεία με βάρη) οι ειδικοί κατάφεραν να ελέγξουν τους προηγουμένως τελείως παράλυτους μυς τους.
Η νέα θεραπεία με την ονομασία STimulation Movement Overground (STIMO) εμφυτεύει στον νωτιαίο μυελό μία διάταξη ηλεκτροδίων, η οποία στέλνει άκρως εστιασμένα ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μυς των κάτω άκρων, μιμούμενη τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υγιούς ανθρώπου στα πόδια του.

ν

ν

 


Translate this post