Εμβόλιο για την γρίπη από φύλλα καπνού γενετικά τροποποιημένα (vid)

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα ασφαλέστερο εμβόλιο γρίπης και πιο αποτελεσματικό αναπτύσσουν οι επιστήμονες, από γενετικά τροποποιημένα φύλλα καπνού.

ν

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι μόνο το 45% των ενηλίκων κάνει το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Ο λόγος αυτής της απαξιωτικής στάσης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί που κάνουν εμβόλιο γρίπης παραπονούνται ότι είναι αναποτελεσματικό κι ότι ενώ έχουν εμβολιαστεί, εξακολουθούν και αισθάνονται άρρωστοι.

Επίσης, εκτός από τις παρενέργειες που έχει, είναι τελείως αναποτελεσματικό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τις οποίες δεν προστατεύει.

Ο λόγος που τα εμβόλια γρίπης είναι αναποτελεσματικά οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι ο κορονοϊός της κοινής γρίπης αλλάζει συνεχώς. Για το λόγο αυτόν, οι παρασκευαστές εμβολίων πρέπει κάθε χρόνο να τροποποιούν τα εμβόλια και να αναβαθμίζουν συνεχώς την τρέχουσα τεχνολογία.

Τώρα, ένα νέο εμβόλιο που είναι φυτικό υπόσχεται να λύσει αυτά τα προβλήματα. Το εμβόλιο βρίσκεται τώρα στο στάδιο των εκτεταμένων κλινικών δοκιμών, στις οποίες μετέχουν 23.000 εθελοντές. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια από φυτά είναι εξίσου ασφαλή με τα τρέχοντα εμβόλια γρίπης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές εξήγαγαν σωματίδια ιικού τύπου από φυτά καπνού για να παρασκευάσουν το εμβόλιο.

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται γηγενείς ποικιλίες καπνού από την Αυστραλία, οι οποίες τροποποιήθηκαν γενετικά για να δημιουργήσουν τις ιικές πρωτεΐνες.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή εμβολίων από φυτά.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα φυτικό εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο εκτεταμένων κλινικών δοκιμών», δήλωσε ο John Tregoning, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών από το Imperial College London. «Είναι ένα ορόσημο γι’ αυτή την τεχνολογία και ρίχνει τον σπόρο για άλλα εμβόλια και φάρμακα από φυτά».

Τα φυτικά εμβόλια υπόσχονται να δώσουν τεράστια ώθηση στην καταπολέμηση της εποχικής γρίπης, καθώς τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν μαζικά για την παραγωγή ιογενών πρωτεϊνών σε κλίμακα. Επί του παρόντος, τα περισσότερα εμβόλια γρίπης γίνονται χρησιμοποιώντας σωματίδια ιού που αναπτύσσονται σε αυγά κοτόπουλου ή σε εργαστηριακά κύτταρα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την αυστραλέζικη ποικιλία καπνού Nicotiana benthamiana, που σχεδιάστηκε για να παράγει μόνο το εξωτερικό κέλυφος των ιών της γρίπης. Αυτά τα σωματίδια που μοιάζουν με ιούς στη συνέχεια καθαρίζονται και βγαίνει το εκχύλισμα για την παρασκευή του εμβολίου.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
ν

Korean researchers mass produce swine flu vaccine using tobacco leaves | ARIRANG NEWS
ν

ν

 


Translate this post