Αυστραλοί επιστήμονες: Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αυστραλοί επιστήμονες προτείνουν την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω ανησυχιών σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τη λογική των κατασκευαστών του, εφόσον το εμβόλιο πιάνει στα ζώα, μπορεί να πιάσει και στον άνθρωπο. Πηγή: The Times

ν

ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ και «εμβόλιο των χιμπατζήδων» είναι παραγωγή της βρετανικής AstraZeneca και του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, που ειδικεύεται στους εμβολιασμούς ζώων. Το εμβόλιο έχει το επιστημονικό όνομα “ChAdOx1 nCoV-19” και στηρίζεται στον αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Σύμφωνα με τη λογική των κατασκευαστών του, εφόσον το εμβόλιο πιάνει στα ζώα, μπορεί να πιάσει και στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το εμβόλιο είναι «ασφαλές», «αποτελεσματικό» και «υψηλής ποιότητας».

Με τα «πλεονεκτήματα» αυτά, που αποσκοπούν στο να πάρει το εμβόλιο κρατική έγκριση, διαφωνούν Αυστραλοί επιστήμονες, παρ’ όλο που η χώρα τους έχει παραγγείλει ήδη 53 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν τη διακοπή της διάθεσης του εμβολίου της AstraZeneca, ισχυριζόμενοι ότι καινούρια δεδομένα έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του εμβολίου να προκαλέσει ανοσία της αγέλης.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε επίσης στο Lancet τον περασμένο μήνα, οι Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μόνο 62% αποτελεσματικότητα, σε σύγκριση με πάνω από 90% που έχουν τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, η ομάδα επιστημόνων εισηγήθηκε στην αυστραλιανή κυβέρνηση διαμέσου του καθηγητή Στίβεν Τέρνερ (Stephen Turner), προέδρου της Εταιρείας Ανοσολογίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ASI), ζήτησε την καθυστέρηση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 και την χρησιμοποίηση άλλου εμβολίου στη θέση του.
ν

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 στηρίζεται στον αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Πηγή: Wikipedia Commons
v

«Παίζουμε ένα παιγνίδι με το χρόνο. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Τέρνερ στη Sydney Morning Herald. Και συμβούλεψε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αγοράσει περισσότερα εμβόλια Moderna και Pfizer ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αυτό που «θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος ευρέως λόγω της πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητάς του».

Σε απάντηση στις δηλώσεις του καθηγητή, ο ASI τόνισε ότι ο Tέρνερ μιλούσε με την προσωπική του ιδιότητα ως εμπειρογνώμονας και όχι εκ μέρους του οργανισμού. Και δήλωσε ότι η επίσημη θέση του δεν υποστηρίξει την παύση της κυκλοφορίας του AstraZeneca.

Για να καταλάβει κανείς τα «παιχνίδια» που παίζονται στις πλάτες του ανυποψίαστου κοσμάκη, η Αυστραλιανή Εταιρεία Ιολογίας είπε αρχικά στην Herald ότι ζητούσε επίσης την παύση χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά λίγες ώρες αργότερα, αυτή η θέση αντιστράφηκε και υποστήριξε τη διάθεση!

Μάλιστα, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, δρ Πολ Κέλι (Paul Kelly), είπε ότι υπάρχει ένα «μεγάλο πλεονέκτημα» στη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, επειδή «κατασκευάζεται εδώ στην Αυστραλία».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας συμφώνησε για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, αν και ούτε η Pfizer ούτε η AstraZeneca έχουν την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αυστραλίας (Therapeutic Goods Administration ή TGA).
ν

Coronavirus update 13 January – Concerns AstraZeneca vaccine not effective enough | ABC News (Australia)
v

v

 


Translate this post