Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ/ΕΜΒΟΛΙΟ  | Ενημ. 22 Δεκ. 17:38

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και πώς λειτουργεί η τεχνολογία mRNA των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Είναι το εμβόλιο για τον κορονοϊό ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες; Image: UT Southwestern Medical Center

ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ το εμβόλιο για τον κορονοϊό:

α) Όσοι έχουν ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια, φάρμακα ή τροφές.

β) Όσοι είναι υπερήλικες, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

γ) Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, αγγειακά εγκεφαλικά νοσήματα, καρδιακές ανεπάρκειες, ισχαιμικές καρδιοπάθειες, καρκινικούς όγκους, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, όπως το βρογχικό άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, κάποιο από τα 140 αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ελκώδη κολίτιδα, ερυθηματώδη λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας (δείτε τον πλήρη κατάλογο στην ιστοσελίδα Ιάτωρ), νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια, άνοια, νόσο Alzheimer, ενδομητρίωση, νοσήματα του θυρεοειδούς, οστεοπόρωση, ινομυαλγία, υπνική άπνοια, κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές κ.τ.π.

δ) Όσοι είναι κάτω των 18 ετών. Μελέτες έχουν δείξει πως οι νέοι και τα παιδιά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από την Covid-19.

ε) Όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό.

στ) Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

ζ) Οι έγκυες γυναίκες.

η) Όσες γυναίκες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

θ) Όσες γυναίκες θηλάζουν τα παιδιά τους.

ι) Όσοι είναι ασθενείς και το σώμα τους παράγει τα δικά του αντισώματα για να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Στην τελευταία περίπτωση, τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο έρχονται σε σύγκρουση με τα αντισώματα που παράγει ήδη ο οργανισμός, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς
ν

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ

Όπως έγραψε η εφημερίδα The Independent, «οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό και γενικά οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες έως τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό».
ν


ν

Κατά καιρούς, διεθνείς παράγοντες όπως ο Μπιλ Γκέιτς έχουν εκφράσει τους φόβους τους για την συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό της Γης και για τις συνέπειες του υπερπληθυσμού στους πόρους της Γης, την οικονομία και το περιβάλλον. Και έχουν ταχθεί υπέρ της στείρωσης τμημάτων του πληθυσμού σε ηπείρους όπως η Αφρική ή σε χώρες όπως η Ινδία. Και ο καλύτερος τρόπος για τη στείρωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού δεν είναι άλλος από τον εμβολιασμό.
ν

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗΣ

Από την άλλη μεριά, οι βρετανικές αρχές φοβούνται μήπως υπάρξουν παρενέργειες όπως με την θαλιδομίδη, ένα ανοσορυθμιστικό φάρμακο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1957 στη Δυτική Γερμανία, υπό την εμπορική ονομασία Contegran. Συνταγογραφούνταν, κατά κύριο λόγο, σαν υπνωτικό ή ηρεμιστικό, αλλά στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο ενάντια στη ναυτία και ως ανασχετικό της πρωινής ναυτίας για τις εγκύους.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου στη χώρα, γεννήθηκαν 5.000 έως 7.000 βρέφη με δυσπλασία των άκρων (φωκομέλεια). Μόνο το 40% αυτών των παιδιών επέζησαν. Παγκόσμια αναφέρθηκαν περίπου 10.000 περιπτώσεις βρεφών με φωκομέλεια λόγω της θαλιδομίδης, από τα οποία μόνο το 50% επέζησαν. Τα παιδιά αυτά έμειναν γνωστά ως «παιδιά της θαλιδομίδης».

Τα νεογνά που εκτέθηκαν στη θαλιδομίδη ενόσω ήταν στη μήτρα παρουσίασαν αναπηρίες στα άκρα, τα οποία είτε δεν αναπτύχθηκαν είτε αναπτύχθηκαν ατελώς. Άλλες παρενέργειες περιελάμβαναν ανωμαλίες στα μάτια, την καρδιά, την πεπτική και την ουροφόρο οδό, καθώς και τύφλωση και κώφωση.
ν

Παιδιά που γεννήθηκαν με δυσπλασίες εξαιτίας της θαλιδομίδης.
Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι νέας τεχνολογίας και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσουν ακραίες παρενέργειες όπως η δυσμορφία. Όμως επειδή δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων ούτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον. Οπότε, ισχύει το «όποιος φυλάει τα ρούχα του…»
ν

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ mRNA

Τα εμβόλια κατά της Covid-19, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA (messenger RNA). Αγγελιαφόρο RNA (mRNA) ονομάζεται το RNA που μεταφέρει τη γενετική πληροφορία από το DNA στα ριβοσώματα για την πρωτεΐνοσύνθεση των κυττάρων.

Κάποιοι θεωρούν ότι η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται σε όλα τα εμβόλια για τον κορονοϊό παρεμβαίνει ευθέως στο γενετικό υλικό (DNA) του δέκτη-ασθενή και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει γενετική τροποποίηση κάτι που έχει ήδη απαγορευθεί διεθνώς και θεωρείται εγκληματικό.

Άλλοι όμως, όπως ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, λένε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορονοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα εμβόλια τύπου mRNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρά μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορονοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το «ξένο σώμα» και ξεκινά η πολύπλοκη –αλλά τυπική για το σώμα‒ διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από Covid-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις.
ν

Το χρονοδιάγραμμα ανοσοποίησης του εμβολίου της Moderna. Πηγή: News Media
ν

Περισσότερα για το πώς λειτουργεί το mRNA μέσα στο σώμα, μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Understanding mRNA COVID-19 Vaccines, του CDC.

Σε κάθε περίπτωση, το σώμα μας μετατρέπεται για ένα χρονικό διάστημα σε βιολογικό εργαστήριο, εξ ου και οι μικρές ή μεγάλες παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί σε εθελοντές των εμβολίων.

Όσα αναφέρονται στο βίντεο που ακολουθεί για την τεχνολογία mRNA είναι για πληροφόρηση και δεν υποκαθιστούν επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές.
ν

COVID-19 Vaccine in Pregnancy & Breastfeeding | Mama Doctor Jones
ν

ν

 


Translate this post