Νέος κορονοϊός σε σπηλιά νυχτερίδων στην Ιαπωνία

Κατηγορία Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας νέος κορονοϊός παρόμοιος με το στέλεχος της νόσου Covid-19 βρέθηκε σε κοπριά νυχτερίδων που ζούσαν σε ιαπωνικό σπήλαιο.

Image credit: Pixabay20

ν

ΟΜΑΔΑ Ιαπώνων επιστημόνων ανακάλυψε έναν νέο τύπο κορονοϊού παρόμοιο με το στέλεχος που προκαλεί τη νόσο Covid-19, στην κοπριά νυχτερίδων που κατοικούσαν σε μια σπηλιά της Ιαπωνίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο βρήκαν τον παθογόνο ιό στα κόπρανα των νυχτερίδων που ονομάζονται Ρινολοφίδες (Horseshoe bat) και ζούσαν στην άγρια ​​φύση της Ιαπωνίας πριν από 7 χρόνια. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο ιός είναι εντυπωσιακά όμοιος με τον SARS-CoV-2, το στέλεχος του κοροναϊού που προκαλεί την Covid-19.

Η γενετική σύνθεση του νέου ιού είναι κατά 81,5% σύμφωνη με τον SARS-CoV-2 και οι ειδικοί λένε ότι είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στην Ιαπωνία ένα παθογόνο μικρόβιο παρόμοιο με αυτό που ευθύνεται για την τρέχουσα πανδημία.
ν

Η γενετική σύνθεση του νέου ιού στα κόπρανα των νυχτερίδων είναι κατά 81,5% σύμφωνη με τον SARS-CoV-2. Image: Supplied
ν

Οι κορονοϊοί που μεταφέρονται από ζώα σε ανθρώπους είναι υπεύθυνοι για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των Covid-19, SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), MERS (Κορονοϊός αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής) και ορισμένων τύπων του κοινού κρυολογήματος. Ευτυχώς, οι επιστήμονες λένε ότι ο νέος ιός δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

«Μόνο ένας μικρός αριθμός κορονοϊών είναι επικίνδυνοι, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχουν είδη που μολύνουν τους ανθρώπους στην Ιαπωνία», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας Σιν Μουρακάμι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας κορονοϊός παρόμοιος με τον SARS-CoV-2. Στην Κίνα ανακαλύφθηκαν κορονοϊοί που είναι κατά 95% όμοιοι με το στέλεχος που προκάλεσε πάνω από 1,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Για τον SARS-CoV-2 υπάρχουν υποψίες ότι προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης Ουχάν της Κίνας.
ν

 


Translate this post