Ανακαλύφθηκε αντίσωμα που εξουδετερώνει την Covid-19

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει πλήρως τον ιό SARS-CoV-2.

Ο Wei Li, Ph.D., βοηθός στο Ιατρικό Κέντρο του Πίτσμπουργκ, δείχνει ένα στάδιο στη διαδικασία απόκτησης του δυνητικού φαρμάκου Ab8 κατά του Covid-19. Image: UPMC

v

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (UPMC) απομόνωσαν ένα πολύ μικρό βιολογικό μόριο, το οποίο εξουδετερώνει πλήρως τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Το αντίσωμα αυτό, το οποίο είναι 10 φορές μικρότερο από ένα πλήρους μεγέθους αντίσωμα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός φαρμάκου ‒γνωστού ως Ab8‒ το οποίο προφυλάσσει έναντι του SARS-CoV-2 αλλά και θεραπεύει όσους έχουν μολυνθεί..

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Cell, το Ab8 είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης SARS-CoV-2 σε ποντίκια και χάμστερ.

Το μικρό μέγεθος του αντισώματος όχι μόνο αυξάνει τις δυνατότητές του για διάχυση στους ιστούς για την καλύτερη εξουδετέρωση του ιού, αλλά επίσης καθιστά δυνατή τη χορήγηση του φαρμάκου μέσω εναλλακτικών οδών, συμπεριλαμβανομένης της εισπνοής. Είναι σημαντικό ότι το αντίσωμα δεν προσδένεταιστα ανθρώπινα κύτταρα ‒ ένα καλό σημάδι ότι το υπό ανάπτυξη φάρμακο Ab8 δεν θα έχει παρενέργειες στους ανθρώπους.

Το Ab8 αξιολογήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ (UNC) ,από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) στο Γκάλβεστον, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και από το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν στον Καναδά.

«Το Ab8 δεν έχει μόνο θεραπευτικές ιδιότητες αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προφυλάξει τους ανθρώπους από το να μολύνουν από τον ιό SARS-CoV-2 », δήλωσε ο John Mellors, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (βλ. βίντεο).
ν

COVID-19 Drug: Tiny Antibody Component Highly Effective Against SARS-COV-2 in Animal Studies | SciTech Daily
ν

ν

«Αντισώματα μεγαλύτερα σε μέγεθος έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και έχουν γίνει καλά ανεκτά από τους ασθενείς, κι αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι και το μικροσκοπικό Ab8 θα είναι αποτελεσματικό ως προφύλαξη αλλά και θεραπεία για την COVID-19».

Το μικροσκοπικό αντίσωμα είναι η μεταβλητή περιοχή βαριάς αλυσίδας (VH) της ανοσοσφαιρίνης, η οποία είναι ένας τύπος αντισώματος που βρίσκεται στο αίμα. Εντοπίστηκε μεταξύ μιας ομάδας περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων υποψηφίων με τους ειδικούς να χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη ακίδα SARS-CoV-2 ως «δόλωμα».

Το αντίσωμα Ab8 δημιουργείται όταν η περιοχή VH συγχωνεύεται σε τμήμα της ουράς της ανοσοσφαιρίνης, προσθέτοντάς του τις ανοσολογικές λειτουργίες ενός αντισώματος πλήρους μεγέθους.
ν

 


Translate this post