Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία, Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Youmagazine Newsroom

 

Συμπαραγωγή COSMOTE TV και National Geographic, το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΣΤΟ ΝΗΣΙ της Κέρου, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου, μας μεταφέρει το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, που κάνει πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22:00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Η Κέρος είναι νησί των Κυκλάδων, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου, νότια του Κουφονησίου (2 ν.μ.) και βορειοδυτικά της Αμοργού με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, όπου πριν από 60 χρόνια, ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών.

Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o καθηγητής Σερ Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew), ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ ο αρχαιολόγος δρ. Κώστας Πασχαλίδης.

«Αντικρίσαμε μια καταστροφή. Είχα την εντύπωση ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν καταστρέψει το σημείο. Βρήκα πολλά σπασμένα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα και επίσης, πολλά σπασμένα ειδώλια. Φαινόταν σαν να είχε συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Μόνο αργότερα, καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία», τονίζει ο καθηγητής Ρένφριου.
ν

Η Κέρος, περίφημη για τα ειδώλια της, που θυμίζουν σύγχρονη τέχνη, αποτελεί το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο. Αριστερά: Κεφαλή ειδωλίου. Δεξιά: Ο αρπιστής. Το μαρμάρινο αυτό ειδώλιο δημιουργήθηκε στη νήσο Κέρο (2500 π.Χ.). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα
ν

Θραυσμένα ειδώλια από τον Θησαυρό της Κέρου που βρίσκονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα. Image: Supplied
ν

Ο καθηγητής που επισκέπτεται την Κέρο από το 1963 μιλά για τις πρώτες του εντυπώσεις και τις τελετές σπασίματος των ειδωλίων:

«Μας ήταν ξεκάθαρο όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διάφορα χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., για κάποιον άγνωστο λόγο αποφάσισαν να τα σπάσουν με τελετουργικό τρόπο. Με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία και τα “άφηναν” εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης/προσφοράς».

Η δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, αναφορικά με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι της Κέρου επισημαίνει:

«Μπορούμε να πούμε πολλά για την καθημερινή ζωή στο Δασκαλιό. Όσον αφορά στις αγροτικές ασχολίες, υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, δεν ήταν καθόλου εύκολο να ζει κανείς εκεί και να καλλιεργεί. Τα σπίτια στο Δασκαλιό δεν ήταν τα χαρακτηριστικά σπίτια με την οικοσκευή, τα εργαλεία για την επεξεργασία των δημητριακών κλπ. Οι άνθρωποι εκεί έκαναν κάτι άλλο. Νομίζουμε ότι επικεντρώνονταν στη μεταλλουργία και οι αγροτικές ασχολίες ήταν δευτερεύουσες. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι έφερναν την τροφή από αλλού».

Μετά την προβολή του στο κανάλι, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus. Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η Green Olive Films.
v

Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων | COSMOTE TV & National Geographic
v

v

 


Translate this post