Οι ευφυείς κατασκευαστές των αιγυπτιακών πυραμίδων

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι πυραμίδες, χάρη σε μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη.

Λύθηκε άραγε το μυστήριο του πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες; Image: Supplied

ν

ΟΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ πυραμίδες της Αιγύπτου προβλημάτιζαν πάντα τους επιστήμονες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής τους. Ιδιαίτερα η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (ή πυραμίδα του Χέοπα) που ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Έχοντας χτιστεί πριν από τουλάχιστον 4.500 χρόνια, η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας –ένα οικοδομικό θαύμα– αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια τεράστιους μονόλιθους από ασβεστόλιθο, βάρους μεταξύ 25 και 80 τόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους πιστεύεται ότι μετακινήθηκαν από κοντινά ορυχεία. Με αρχικό ύψος 146,5 μέτρων, η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν για πάνω από 3.800 χρόνια το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Κάθε πλευρά της πυραμίδας έχει μήκος 230,4 μέτρα. Η μάζα της εκτιμάται στους 5,9 εκατομμύρια τόνους, ο δε όγκος της είναι περίπου 2.500.000 κυβικά μέτρα.
Η ακρίβεια της κατασκευής είναι τέτοια, που οι τέσσερις πλευρές έχουν απόκλιση μεταξύ τους μόλις 58 χιλιοστών. Οι πλευρές είναι προσανατολισμένες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (με απόκλιση μόλις 4 πρώτων λεπτών της μοίρας) με βάση τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο και όχι τον μαγνητικό.
ν

Πλήθος μυστηρίων

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αναλογία της περιμέτρου ως προς το ύψος της πυραμίδας είναι 1760/280, το οποίο ισούται με 2 π, που αντιστοιχεί στη γνωστή προσέγγιση της τιμής του π 22/7. Το 22/7 = 3.142857 (η πραγματική τιμή του π = 3.14159265359… και συνεχίζεται επ’ άπειρον) είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας ως προς τη διάμετρο ενός κύκλου.
Το μυστήριο εδώ είναι ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν γνώριζαν το π (3,14), καθώς ήταν ελληνική εφεύρεση. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μίροσλαβ Βέρνερ, «παρ’ όλο που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη τιμή του π, στην πράξη το χρησιμοποιούσαν».

ν

ν

Το μεγαλύτερο ωστόσο αίνιγμα είναι το πώς κατασκευάστηκε αυτό το θαύμα μηχανικής, καθώς οι Αιγύπτιοι δεν έκαναν χρήση τροχαλιών, του τροχού και σιδερένιων εργαλείων. Εκτιμάται ότι για το χτίσιμο της πυραμίδας χρησιμοποιήθηκαν 5,5 εκατομμύρια τόνοι ασβεστόλιθου, 8.000 τόνοι γρανίτη και 500.000 τόνοι ασβεστοκονιάματος.
Για τις τεχνικές κατασκευής της πυραμίδας έχουν προταθεί πολλές, και συχνά αντικρουόμενες, θεωρίες. Ο καθηγητής Βέρνερ υπολογίζει ότι το εργατικό δυναμικό ήταν οργανωμένο ιεραρχικά σε δύο ομίλους των 100.000 ανδρών, οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε 5 ομάδες των 20.000 ανδρών, που διαχωρίζονταν παραπέρα ανάλογα με τις ειδικότητες των εργατών.
Με βάση διάφορους υπολογισμούς, το χτίσιμο της πυραμίδας σε 20 χρόνια θα απαιτούσε την τοποθέτηση 800 τόνων πέτρας κάθε μέρα. Ομοίως, καθώς εκτιμάται ότι η πυραμίδα αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια μονόλιθους, για 20 χρόνια απαιτείται η μετακίνηση 12 μονόλιθων την ώρα, κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο.
ν

Φως στο μυστήριο της κατασκευής

Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός συστήματος που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθούν οι τεράστιοι πλίνθοι στη θέση τους προ 4.500 ετών, υπόσχεται να ρίξει φως στο μυστήριο της κατασκευής.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τμήματα του εν λόγω αρχαίου συστήματος στην ανασκαφή του Χατνάμπ, στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου.
Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά πλίνθων από αλάβαστρο με τη βοήθεια μιας κεκλιμένης ράμπας με σκαλοπάτια, θεωρείται από τους αρχαιολόγους παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της πυραμίδας.
ν

Ο τρόπος με τον οποίο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ανυψώθηκαν οι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο της πυραμίδας. Image: Supplied
ν

Την ανακάλυψη έκανε ομάδα αρχαιολόγων από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας και από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Το σύστημα που ανακάλυψαν αποτελείται από «μια κεντρική ράμπα με κλίση 20% που στηριζόταν σε δύο σκάλες», είπε στο Live Science ο Yannis Gourdon, διευθυντής της κοινής αποστολής στο Χατνάμπ.
Με τη χρήση ενός ελκήθρου που ήταν δεμένο σε ξύλινους στύλους στους οποίους είχαν περιτυλίξει σχοινιά δημιουργώντας ένα είδος τροχαλία, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν να ανεβάσουν πέτρες σε πολύ απότομες πλαγιές.
«Αυτού του είδος το σύστημα δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού», είπε ο Gourdon, προσθέτοντας ότι η μελέτη έδειξε πως χρονολογείται στην περίοδο του φαραώ Χέοπα «κάτι που σημαίνει πως την περίοδο εκείνη, οι Αιγύπτιοι γνώριζαν πώς να μετακινήσουν τεράστιους λίθους. Άρα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή αυτής της πυραμίδας».
ν

Μια ράμπα με δύο σκάλες και αρκετές τρύπες όπου πρέπει να ήταν μπηγμένοι οι στύλοι ανακαλύφθηκε στο Χατνάμπ. Photo: Yannis Gourdon/University of Liverpool. Πηγή: Supplied
ν

Δεν είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη των αρχαιολόγων λύνει οριστικά το μυστήριο κατασκευής της Μεγάλης Πυραμίδας.
Οι κατασκευαστές των πυραμίδων στο οροπέδιο της Γκίζας, αλλά και του Οσίρειου στην Άβυδο που επίσης χτίστηκε με ογκόλιθους, πιστεύεται από πολλούς πως ανύψωσαν και τοποθέτησαν τους τεράστιους γρανιτένιους ογκόλιθους στη θέση τους κάνοντας χρήση ηχητικών κυμάτων. Με άλλα λόγια, γνώριζαν την χαμένη σήμερα τεχνολογία της αντιβαρύτητας.
Στις τοιχογραφίες των ναών της Αιγύπτου σώζονται πολλά παράξενα στοιχεία που υπονοούν την ύπαρξη μιας άλλης μορφής αρχαίας υψηλής τεχνολογίας, απομεινάρι ίσως του θρυλικού πολιτισμού της Ατλαντίδας. Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα.

ν

ν

 


Translate this post