Βρέθηκε κολοσσιαίο άγαλμα του φαραώ Ραμσή Β΄

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους 8 μέτρων, που πιθανότατα απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄.
ν

ν

ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ και Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου, που πιθανότατα απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια.
Το άγαλμα, που σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών, εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β΄, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου.
«Την περασμένη Τρίτη με κάλεσαν για να μου ανακοινώσουν τη μεγάλη ανακάλυψη του κολοσσού ενός βασιλιά, πιθανότατα του Ραμσή Β΄», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ ελ-Ανάνι. Το άγαλμα, διευκρίνισε, είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη.
ν
Ένας Αιγύπτιος εργάτης στέκεται δίπλα στο κεφάλι του αγάλματος στο μέρος όπου ανακαλύφθηκε. Photo: AFP / Khaled Desouki. Πηγή: Supplied
ν
Ο ισχυρότερος και γνωστότερος ηγέτης της αρχαίας Αιγύπτου, ο Ραμσής Β΄ ή Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος φαραώ της 19ης Δυναστείας και κυβέρνησε από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. Ήταν εκείνος που επέκτεινε τα σύνορα της αυτοκρατορίας από τη Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία στα νότια. Οι διάδοχοί του τον αποκαλούσαν «Μέγα Πρόγονο».
Η επίσημη σύζυγος του Ραμσή ήταν η βασίλισσα Νεφερτάρι αλλά είχε άλλες 7 βασιλικές συζύγους. Ο Ραμσής έκανε περίπου 100 παιδιά, οι μελετητές υπολογίζουν πως έκανε 45 με 55 γιούς και 40 με 50 κόρες. Από τους ερευνητές θεωρείται ως ο Φαραώ της Εξόδου των Ισραηλιτών όπως χαρακτηρίστηκε η φυγή τους από την Αίγυπτο όπου οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλέξει να πάνε.
Ο Ραμσής χτυπήθηκε σε μεγάλη ηλικία από αρθριτικά και σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Πέθανε το 1213 π.Χ. σε ηλικία περίπου 90 χρονών. Το όνομα του έμεινε δοξασμένο στους αιώνες και μέχρι και όταν έπεσε το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου, όλοι πιστεύανε ότι ένας απόγονος του θα έσωζε τη χώρα από την καταστροφή.
Ύστερα από τον Ραμσή Β΄ άλλοι δέκα φαραώ πήρανε το όνομα του, για να προσδώσουν κύρος στη βασιλεία τους. Ο μεγάλος ηγεμόνας θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη νεκρόπολη που βρισκόταν στα δυτικά των Θηβών και συγκεκριμένα στο τύμβο που σήμερα ονομάζεται KV7. Η μούμια του φυλάσσεται στο Μουσείο του Καΐρου.
ν
Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ ελ-Ανάνι φωτογραφίζεται με τους εργάτες δίπλα στο κεφάλι του αγάλματος στο χώρο όπου ανακαλύφθηκε από ομάδα Γερμανών και Αιγύπτιων αρχαιολόγων στην περιοχή Mattarya του Καΐρου. Photo: AFP / Khaled Desouki. Πηγή: Supplied
ν
«Βρήκαμε το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Βρήκαμε επίσης το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι», εξήγησε ο υπουργός. «Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα βρεθούν και τα υπόλοιπα μέλη του αγάλματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε στο σύνολό του».
Αρχαιολόγοι, αξιωματούχοι, κάτοικοι της περιοχής και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και παρακολουθούσαν την ανάσυρση της κεφαλής του αγάλματος από το νερό.
ν
Ο χώρος της νέας ανακάλυψης. Αγάλματα των βασιλέων και των βασιλισσών της 19ης Δυναστείας (1295 – 1185 π.Χ.) ήρθαν στο φως στην περιοχή του Ναού του Ραμσή Β΄ όπου υπήρχε μεγάλη πόλη στην εποχή των φαραώ. Photo: AFP / Khaled Desouki. Πηγή: Supplied
ν
Τμήμα του κορμού του Ραμσή Β΄ ανασύρεται με τη βοήθεια γερανού από τα νερά της ανασκαφής. Photo: AFP / Khaled Desouki. Πηγή: Supplied
ν
Στο 2ο έτος της βασιλείας του ο Ραμσής αντιμετώπισε την λεηλασία των παράκτιων πόλεων της Αιγύπτου από τους «Λαούς της Θάλασσας», πιο συγκεκριμένα πειρατές από τη Λυκία και πειρατές Sardana. Έχτισε πολλά παράκτια παρατηρητήρια και εφοδίασε της νηοπομπές και τα καραβάνια με αμυντικό στρατό υπεύθυνο για τη φύλαξη των εμπορικών περασμάτων.
Στο 5ο έτος της βασιλείας του επανέλαβε μια εκστρατεία στην περιοχή της Παλαιστίνης και της Συρίας, όταν έγινε και η περίφημη μάχη του Καντές, με σκοπό να εμποδίσει την προέλαση των Χετταίων προς το νότο. Την μάχη ουσιαστικά κέρδισαν οι Αιγύπτιοι, καθώς είχαν πέσει σε ενέδρα Χετταίων και ο νεαρός Φαραώ όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά συγκέντρωσε τα σκόρπια, υποχωρούντα, στρατεύματά του, έκανε μια αντεπίθεση και κατατρόπωσε τους Χετταίους.
Ο Ραμσής ανέλαβε  επίσης εκστρατείες και στη Νουβία, νότια της Αιγύπτου, μαζί με δύο από τους γιους του, υποτάσσοντας τους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής και καθιστώντας τους υποτελείς του.
v
Ένα μικρό κορίτσι περιεργάζεται το κεφάλι του αγάλματος που βρέθηκε στο Κάιρο στις 9 Μαρτίου 2017. Photo: AFP / Khaled Desouki. Πηγή: Supplied
ν
Αν και τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο κολοσσιαίο κεφάλι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην πραγματικότητα δύο αγάλματα. Το δεύτερο είναι το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β΄, του εγγονού του Ραμσή Β΄. Το άγαλμα αυτό είναι φυσικού μεγέθους, καθώς το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 εκατοστά.
Ο ναός του Ήλιου στην Ηλιούπολη ιδρύθηκε από τον Ραμσή Β΄ και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα πιθανό ο κολοσσός να απεικονίζει τον φαραώ. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην αρχαία Αίγυπτο, σχεδόν διπλάσιος από εκείνον του Καρνάκ, αλλά καταστράφηκε κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Πολλοί οβελίσκοι του μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή στην Ευρώπη, ενώ οι ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στις οικοδομές, καθώς αναπτυσσόταν το Κάιρο.

 


 

Translate this post