Αμαζόνιος: Τα πνευμόνια της Γης καίγονται για άλλη μια φορά (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Όπως αναφέρει το Reuters, πυρκαγιές στον Αμαζόνιο κοντά στο Πόρτο Βέλιο κατακαίνε δάση και καλλιέργειες και απειλούν κατοικίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ν

ΚΑΤΟΙΚΟΙ και πυροσβέστες στη βορειοδυτική Βραζιλία δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και απειλώντας σπίτια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Από τις φωτιές, πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ροντόνια, που βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων. 

«Κάθε χρόνο υποφέρω από αυτό. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος το κάνει. Έρχονται και καίνε τα πάντα και τη γλυτώνουν», είπε ο οικοδόμος Ροζαλίνο ντε Ολιβέιρα, καθώς παρακολουθούσε έναν πυροσβέστη να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες, που προσέγγισαν επικίνδυνα το σπίτι του.

«Είμαστε φτωχοί. Μόλις που μπορώ να ταΐσω την οικογένειά μου με τον μισθό μου. Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα σε δευτερόλεπτα», περιέγραψε, καλύπτοντας το πρόσωπό του για να προφυλαχθεί από τον αποπνικτικό καπνό.

Η αδελφή του Μιρατσέλι, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, είπε πως φοβάται ότι θα χάσει και τα λίγα υπάρχοντά της. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνήθηκε ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αποκαλώντας τις πληροφορίες «ψέματα» και κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι τα διαδίδουν.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πυρκαγιές που απειλούν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου είναι σπάνια ένα φυσικό φαινόμενο και ως επί το πλείστον προκαλούνται σκόπιμα από κερδοσκόπους για να καθαρίσουν τη γη για βοσκότοπους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι φωτιές τον φετινό Αύγουστο είναι μειωμένες κατά 17% σε σχέση με πέρυσι, το παράδοξο όμως είναι ότι μέσα σε δώδεκα μήνες –Ιούλιος 2019-Ιούλιος 2020‒ η αποψίλωση του τροπικού δάσους αυξήθηκε κατά 34,5%.

Ο Μπολσονάρου λέει ότι έχει στείλει στρατό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της αποψίλωσης των δασών, αλλά οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν κατά πόσον αυτό έχει κάποιο αποτέλεσμα.
ν

Amazon fires: Brazil sees worst start to fire season in 10 years | Guardian
ν

ν

 


Translate this post