Τα μυστηριώδη γεωγλυφικά του Αμαζονίου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αρχαία Μυστήρια

ΑΡΧΑΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου κατοικείτο πριν από 2.000 χρόνια από μια άγνωστη φυλή που έφτιαξε χιλιάδες μυστηριώδη γεωγλυφικά.

Δύο από τα μυστηριώδη γεωγλυφικά. Photo: Jenny Watling. Πηγή: Supplied
ν

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου στη δυτική Βραζιλία έχει φέρει στο φως πάνω από 450 τεράστια γεωγλυφικά με διάφορα γεωμετρικά σχήματα, συνήθως κυκλικά, που θυμίζουν το βρετανικό Στόουνχεντς.
Εκτιμάται ότι όλα είναι προκολομβιανά (προ του 1492 μ.Χ.) και έχουν διάφορες ηλικίες, καθώς μερικά είναι περίπου 2.000 ετών, γύρω στο 200 μ.Χ., ενώ άλλα τοποθετούνται στο 1283. Ο σκοπός που δημιουργήθηκαν, παραμένει άγνωστος, όπως και ποιοι ήσαν οι κατασκευαστές τους.
Τα γεωγλυφικά, που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 13.000 τετραγωνικών μέτρων, έχουν δημιουργηθεί με το σκάψιμο χαντακιών πλάτους έως 11 μέτρων και βάθους έως τεσσάρων μέτρων. Τα πρώτα είχαν ανακαλυφθεί στη δεκαετία του 1980, ενώ πιο πρόσφατα περισσότερα, πάνω από 450, ήλθαν στο φως και μελετήθηκαν πιο προσεκτικά. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν 2.000 ακόμη κρυμμένα μέσα στη ζούγκλα.
Βραζιλιάνοι και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Τζένιφερ Γουάτλινγκ του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν δείγματα από το έδαφος και τη βλάστηση της περιοχής, αναφέρει το phys.org.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν περίπου 4.000 χρόνια. Ακόμη και τα παλαιότερα γεωγλυφικά δημιουργήθηκαν μέσα σε μια δασική έκταση που είχε ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνεται από την ανθρώπινη παρουσία.
Προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί ίχνη χωριών ή μόνιμων ανθρώπινων κατοικιών γύρω από τα γεωγλυφικά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις, όπως σπασμένα διακοσμημένα κεραμικά, ότι σποραδικά εκεί τελούνταν κάποια τελετουργικά, όπως και στο Στόουνχεντς, με μαζική προσέλευση κόσμου. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και τι είδους τελετές έκαναν, παραμένει μυστήριο.
ν

Ο ακριβής σκοπός αυτών των κατασκευών εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. Photo: Jenny Watling. Πηγή: Supplied
ν

Αεροφωτογραφία των χωματουργικών εργασιών του μυστηριώδους πολιτισμού του Αμαζονίου που τοποθετούνται χρονικά στο 200 μ.Χ. Photo: National Geographic
ν

Μια ακόμη μυστηριώδης δομή. Photo: Diego Gurgel. Πηγή: Supplied
ν

Η απουσία εργαλείων, οικιακών σκευών ή άλλων αντικειμένων στους τόπους των γεωφλυφικών καθιστά απίθανο οι δομές αυτές να χρησιμοποιήθηκαν για κατοικίες, ενώ η διάταξή τους δείχνει ότι δεν σχεδιάστηκαν για να είναι αμυντικές οχυρώσεις ή κάτι παρεμφερές.
«Το γεγονός ότι αυτές οι τοποθεσίες παρέμειναν κρυμμένες επί αιώνες μέσα στο τροπικό δάσος, στην πραγματικότητα θέτει σε αμφισβήτηση την ιδέα ότι τα δάση του Αμαζονίου ήταν παρθένα οικοσυστήματα», δήλωσε η Γουάτλινγκ.
ν

 


Translate this post