Απίστευτο! Ολόκληρη η Νότια Αμερική έχει παραδοθεί στις φλόγες (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Φωτογραφίες της NASA συνταράσσουν για την έκταση της πυρκαγιάς που από την Βραζιλία κατακαίει και τις διπλανές χώρες, έτσι που έχει ολόκληρη τη Νότια Αμερική να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Σχεδόν ολόκληρη η Νότια Αμερική φλέγεται, καθώς η αρχική φωτιά από το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχει περάσει και στα διπλανά κράτη, όπως δείχνει αυτή η αποκαλυπτική φωτογραφία της NASA. Image: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens. Πηγή: Supplied

ν

ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ, είναι αφόρητα τραγικό. Οι φωτιές στον Αμαζόνιο καίνε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Αμερική, καθώς μεταδόθηκαν και στα διπλανά κράτη, όπως δείχνουν οι δραματικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από δορυφόρο της NASA.

Οι ανησυχητικές φωτογραφίες για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας, δείχνουν μεγάλες φωτιές και στα διπλανά της Βραζιλίας κράτη, καθώς η περιβαλλοντική καταστροφή έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η φωτιά έχει εξαπλωθεί στο Περού, στη Βολιβία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής.

Και δυστυχώς, ενώ βρίσκεται σε κίνδυνο ολόκληρος ο πλανήτης, και οι επιπτώσεις από την καταστροφή θα μας επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια, εκτός λίγων μεμονωμένων ατόμων, κανείς δεν ανησυχεί, ούτε οι ηγέτες ούτε τα κράτη ούτε οι διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί. Απλώς κάθονται παθητικά και παρακολουθούν.

Αλλά, όπως έχουμε πει, στις μέρες μας, στον πλανήτη δεν κατοικεί πια ο Homo sapiens (ο Άνθρωπος ο σοφός), αν κατοικούσε ποτέ, αλλά ο Homo insipiens (ο Άνθρωπος ο ανόητος). Και η μοίρα του είναι να εξαφανιστεί.

Γιατί αντί να υπάρχει ένας παγκόσμιος οργανισμός προστασίας των τροπικών δασών και πρόληψης πυρκαγιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τα πάντα στον πλανήτη έχουν αφεθεί στο έλεος των παραφρόνων και των άπληστων κερδοσκόπων.

Αλλά τι περιμένει κανείς όταν σήμερα διοικούν κοντόφθαλμοι και εγωμανείς, όταν ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας ή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αποτάσσουν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά βλέπουν τη φύση και ολόκληρο τον πλανήτη ως εμπόρευμα προς εκμετάλλευση;
ν

Ο πυκνός καπνός και οι φλόγες που εξολοθρεύουν τον Αμαζόνιο, τον πνεύμονα της Γης, είναι ορατές από το διάστημα. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Η δικαιολογία τους είναι ότι απομυζούν τον πλανήτη για να θρέψουν τους λαούς τους. Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να τους πει: «Πόσο ηλίθιοι είστε! Δεν σώζεται τους λαούς σας, όταν βάζετε φωτιά στο σπίτι που κατοικούν».

Περισσότερες από 75.000 πυρκαγιές ξέσπασαν από την αρχή του έτους στον Αμαζόνιο ‒ παρουσιάζοντας μια ύποπτη αύξηση κατά 83% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και σε σύγκριση με τα αρχεία καταγραφής που ξεκίνησαν το 2013.
ν

Οι δορυφόροι της NASA παρακολουθούν διαρκώς τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Νότια Αμερική και αποτυπώνουν τα νέφη καπνού. Image: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens. Πηγή: Supplied
ν

Οι φωτιές στον Αμαζόνιο καίνε εδώ και τέσσερις εβδομάδες, προκαλώντας αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες και διεθνείς παρεμβάσεις. Καλές οι διαμαρτυρίες, στην πράξη όμως δεν γίνεται τίποτα.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κανείς δεν κάνει κάτι πρακτικό.

Περισσότερες από τις μισές πυρκαγιές καίνε στη μεγάλη λεκάνη του Αμαζονίου, όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Κάπου 1.663 νέες πυρκαγιές ξέσπασαν μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής, 22 και 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Οι φωτογραφίες της NASA δείχνουν ενίσχυση της πύρινης λαίλαπας καπνού και πυρκαγιάς, καθώς οι φλόγες πέρασαν στην πολιτεία Ροντόνια της Δυτικής Βραζιλίας, στο οροπέδιο Μάτο Γκρόσο που συνορεύει με τη Βολιβία στα νοτιοδυτικά –και το οποίο έχει τρία διαφορετικά οικοσυστήματα: το σεράντου (τροπική σαβάνα), το πατανάου (υγρότοποι) και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου– και στην πολιτεία Αμαζόνας που συνορεύει στα βόρεια με το Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.
ν

Ολόκληρη η Νότια Αμερική αντιμετωπίζει τις πιο μεγάλες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία του πλανήτη. Image: NASA Earth Observatory / Joshua Stevens. Πηγή: Supplied
ν

Οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται πιθανότατα για εμπρησμούς. Οι φωτιές μπήκαν είτε από οικολογικές οργανώσεις επειδή ο πρόεδρος της Βραζιλίας τους έκοψε τη χρηματοδότηση, είτε από ανθρώπους εταιρειών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γη για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Το Amazon Watch, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια που ασχολείται με την προστασία του τροπικού δάσους, δήλωσε ότι αγρότες και οικοπεδοφάγοι έβαλαν πολλές δασικές πυρκαγιές για τη δημιουργία βοσκοτόπων και την ανέγερση κατοικιών, ενθουσιασμένοι από τη συντηρητική κυβέρνηση Μπολσονάρου που έχει δώσει το ελεύθερο σε ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις να καταστρέψουν το δάσος.

«Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο είναι μια διεθνής τραγωδία και μια επικίνδυνη συμβολή στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Christian Poirier, διευθυντής προγραμμάτων του οργανισμού.
ν


ν

Όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έτσι και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, βλέπει την προστασία των τροπικών δασών ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη, αμφισβητώντας όσους προειδοποιούν ότι ο Αμαζόνιος είναι σημαντικός γιατί απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου και είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με τη θέση αυτή, δηλαδή της εκμετάλλευσης και καταστροφής του περιβάλλοντος, συμφωνούν οι περισσότεροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 10.000.000 στρέμματα δάσους, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, κάθε λεπτό της ώρας καταστρέφεται ενάμιση γήπεδο ποδοσφαίρου τροπικού δάσους.
ν

Amazon fire: Bolsonaro sends army after EU threat on trade deal | Al Jazeera
ν

ν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι σπατάλησε τα χρήματα που του έδωσε η ΕΕ για τον Αμαζόνιο και ότι καταπάτησε τις δεσμεύσεις του για την προστασία της βιοποικιλότητας.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε ο Μακρόν μέσω Twitter χαρακτηρίζοντας διεθνή κρίση τις πυρκαγιές στη Βραζιλία. 

Η δήλωση αυτή του Μακρόν παραπέμπει στην προειδοποίηση που είχε κάνει το 2002 ο προκάτοχός του στο αξίωμα, Ζακ Σιράκ, αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη: «Το σπίτι μας καίγεται κι εμείς κοιτάζουμε αλλού».

«Εάν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τη φύση δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», λέει ο διάσημος ηθοποιός Χάρισον Φορντ στο βίντεο που ακολουθεί.
ν

“If We Don’t Protect Nature We Can’t Protect Ourselves” Harrison Ford | Extinction Rebellion
ν

ν

 


Translate this post